De Matchmaker

Informatie

RegieJeroen Houben
Jaartal2018
Releasedatum14-09-2018
Speelduur92 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastAriane Schluter, Benja Bruijning, Eva van de Wijdeven, Loes Luca, Kasper van Kooten, Georgina Verbaan en Annet Malherbe

Chris is een fotograaf die de hele wereld over reist om zijn brood te verdienen. Als hij steeds minder werk krijgt, moet hij noodgedwongen naar huis keren en een tijdje bij zijn moeder Marja intrekken. Marja is dolblij dat haar zoon terug is en wil allemaal leuke dingen met hem doen, maar Chris heeft de grootste moeite om zich weer aan te passen naar het rustige dorpsleven. Maar dan krijgt Chris een nieuwe opdracht. Hij mag een promotiefilmpje maken voor een succesvolle datingsite en een schip met geld lonkt voor de jonge fotograaf. Als hoofdrolspeler voor het filmpje gebruikt Chris zijn vrijgezelle moeder, zonder dat ze er zelf weet van heeft. Als de reacties binnenstromen reageert Marja in eerste instantie nogal terughoudend, maar uiteindelijk geeft ze toe en gaat ze in zee met haar zoon als matchmaker.

Wie aan de Nederlandse film denkt, denkt ongetwijfeld aan de vele romantische komedies die de Nederlandse markt overspoelen. Veelal zijn het films met vrij hoog soapgehalte, gebracht door acteurs uit diezelfde soaps, wat vaak ten koste gaat van de kwaliteit van het eindproduct. Wat valt er nog toe te voegen aan dit genre kan je jezelf afvragen. Regisseur Jeroen Houben denkt het antwoord te hebben en probeert zich met zijn debuutfilm De Matchmaker te onderscheiden van dit bedenkelijke niveau. Wie echter kijkt naar het verhaal zal direct zijn wenkbrauwen fronsen en ook valt wel steeds meer op dat Nederlandse vijver waaruit gevist wordt betreft acteurs vrij beperkt is. Toch hoeft dit niet gelijk een probleem te zijn en stiekem maken we ons op voor een avondje lekker wegzwijmelen en lachen.

Helaas vervalt de film al snel in een stramien van voorspelbaarheid en rechtlijnigheid. Elk personage wordt in een hokje geplaatst en wijkt daar ook geen centimeter van af, iets dat op den duur zwaar op de zenuwen gaat werken. Zo keert Chris terug naar huis na een fotosessie met een lesbische familie en wordt hij daar met open armen ontvangen door zijn liefhebbende moeder. Al snel krijgt Chris door dat zijn moeder nogal eenzaam is en besluit hij om haar zonder haar medeweten op een datingsite te zetten. Als de reacties met bakken binnenstromen, komt Moeder Marja erachter wat haar zoon gedaan heeft. Gek genoeg is van enige boosheid of tegenstribbeling amper sprake en al snel geeft Marja zich over aan een leven vol daten, met haar zoon als matchmaker. Hierbij ontmoet Marja de meest vreemde figuren. Bedoeld is vast dat dit tot veel hilariteit gaat leiden, maar de slappe humor en grote voorspelbaarheid voorkomen dit. Waarna uiteindelijk leidt naar de voorspelbare liefde uit ‘onverwachte’ hoek.

Toch proberen de makers er in eerste instantie zeker het beste van te maken. Zo wordt er gepoogd om de karakters iets uit te diepen in een poging een band met de kijker te scheppen, maar een traag tempo zit dit danig in de weg. Het zorgt er zelfs voor dat je je interesse vrij snel verliest en het je geen bal meer kan schelen wat er gebeurt en wie er nou eigenlijk met wie gaat belanden. Het maakt van De Matchmaker weer zo’n typisch Nederlands romkom-formule werkje, waarbij de hoofdpersoon zijn dromen najaagt om er vervolgens achter te komen dat dicht bij huis alles te vinden is wat zijn hartje begeert. Het is iets wat we al veel vaker gezien hebben en helaas wordt alles dan vol cliché’s uitgewerkt waardoor ja na afloop vooral het gevoel hebt dat je een kleine anderhalf van je leven hebt verspilt.

Extra’s: De film wordt enkel op dvd uitgebracht en er is geen bonusmateriaal op de dvd terug te vinden. Wel is er een tegoedbon van 10 euro voor een wellness-behandeling bijgesloten.

De Matchmaker is een formulewerkje dat te weinig in zich heeft om zich te onderscheiden van de vele andere romkom’s die in Nederland gemaakt zijn. Juist omdat er al zoveel films in dit genre zijn, is het best moeilijk om origineel te blijven en juist daar ligt het probleem van deze film. Wat al helemaal niet helpt is dat de humor vaak onleuk is en het verhaal een verschrikkelijk voorspelbaar verloop kent. Met een beter scenario had hier misschien best een aardige film ingezeten, maar de regisseur van dienst durfde duidelijk niet al teveel risico te nemen. Na een veel te trage start komt de film redelijk op gang, maar ondanks dat is De Matchmaker een film die we het beste snel kunnen vergeten. De Matchmaker brengt dan ook totaal niets nieuws onder de zon en zal verzuipen in het grote aanbod van Nederlandse romantische komedies die onze vaderlandse cinema al rijk is.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

16 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bbdf29700bb8_selected-products" products="9200000086946662" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek