De Notenkraak

Informatie

RegiePeter Lepeniotis
Jaartal2014
Releasedatum08-09-2015
Speelduur85 minuten
DistributeurRemain In Light
CastBrandan Fraser, Liam Neeson, Jeff Dunham en Psy

Surly is een eekhoorn die zichzelf constant in de problemen werkt. Op een goede dag probeert hij een kar vol met noten te stelen, maar dat gaat vreselijk mis. Hierdoor brand hij de complete wintervoorraad af van alle dieren in het park. Surly wordt verbannen naar de stad en zijn rattenvriendje Buddy volgt hem trouw. Samen smeden ze daar een plan om een notenkraak te zetten in een notenwinkel. Als ze erachter komen dat de winkel gebruikt wordt door een stel boeven die de plaatselijke bank willen beroven, schakelen Surly en Buddy de hulp in van een aantal dieren uit het park waar ze uit verbannen zijn.

De Notenkraak komt voort uit een project van regisseur Peter Lepeniotis uit 2005 genaamd Surly Squirrel. In deze korte animatiefilm zien we de rivaliteit tussen de wasbeer en zijn volgelingen tegen Surly en Buddy. De wasbeer en zijn bende staan in deze zogenaamde short aan de goede kant. In de remake van deze short is dit omgekeerd en staan Surly en Buddy dus aan de goede kant. Voor het inspreken van de stemmen wisten de makers grote namen te strikken. Zo horen we Brendan Fraser als Grayson, Liam Neeson als Racoon en buikspreekspecialist Jeff Dunham als Mole.

De animatie is erg leuk, maar niet de mooiste animatie die we ooit zagen. Toch drukt dit de pret niet, want de film is bijzonder leuk. Het verhaal zit vlot, leuk en begrijpelijk voor kleine kinderen in elkaar. Vooral de beginscène is hilarisch als Surly een kar vol met noten wil stelen. Hierbij gaat alles natuurlijk mis. Surly glijdt het park in met de notenwagen die uiteindelijk een boom in lichterlaaie zet, waardoor de dieren in het park geen eten meer hebben om de winter mee door te komen. Surly wordt verbannen en belandt samen met zijn vriend Buddy in de gevaarlijke stad. Hierbij krijgt het duo het aan de stok met een aantal gemene ratten die onder leiding staan van een gemene wasbeer.

Ook de Zuid-Koreaanse megaster Psy heeft een cameorol in de film. Op de aftiteling galmt zijn hit Gangnam Style door de speakers en een geanimeerde Psy doet zijn hilarische dansje met de complete cast. Dit brengt de kindervoetjes zeker van de grond en plezier is gegarandeerd. Maar ook de boeven karakters komen leuk uit de verf en dat maakt het dat De Notenkraak een zeer geslaagd project is geworden die jong en oud zeker zal entertainen. Met een speelduur van 82 minuten zal je werkelijk nergens verveeld raken en dan kunnen we wel spreken over een geslaagd project.

Extra’s: De enige extra die op de schijf te vinden is, is de trailer van de film en dat is best wel jammer. De makers hadden makkelijk de korte film op de schijf kunnen zetten waar De Notenkraak zijn oorsprong vind. Ook de officiële videoclip van de megahit van Psy (Gangnam Style) had thuisgehoord op de schijf, want kinderen zijn nog steeds helemaal wild van het super foute liedje van deze Zuid-Koreaanse megaster.

De Notenkraak is een zeer geslaagde animatiefilm geworden die jong en oud zal weten te entertainen. De prima speelduur van ruim onder het anderhalf uur en de superleuke humor zorgen ervoor dat je aan het einde van de rit met een grote glimlach op je gezicht zit. Misschien is de animatie niet de mooiste die we ooit hebben gezien, maar dat doet er niet toe, want het vlotte en leuke verhaal doet dat vergeten. De aftiteling is het ook nog waard om te kijken en nadat de hit van Psy is afgelopen, komt er nog een stukje film dat je zeker wilt zien.

Met dank aan Remain in Light voor het recensie-exemplaar.

10 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek