De Reünie

Informatie

RegieMenno Meyjers
Jaartal2015
Releasedatum16-07-2015
Speelduur98 minuten
DistributeurA-Film Benelux
CastThekla Reuten, Daan Schuurmans en Marie-Mae van Zuilen

Als Sabine weer op haar werk verschijnt nadat ze een depressie te boven is gekomen, lijkt het alsof ze jaren is weggeweest. Lichtpuntje in dit alles is dat Olaf er is komen werken, een ondertussen knappe man die Sabine nog kent uit haar schooltijd. Als ze vervolgens een uitnodiging krijgt voor een reünie van de betreffende school, brengt dit het niet afgesloten verleden weer helemaal terug. Op school had Sabine een hartsvriendin, Isabelle, die op een dag verdween en nooit meer gevonden is. Sabine raakt ervan overtuigd dat Olaf meer met de verdwijning van Isabelle te maken heeft gehad. Als de flarden die Sabine zich herinnert steeds duidelijker worden, begint ze hier echter steeds meer aan te twijfelen. Gravende in het verleden raakt ze verzeild in de angstaanjagende verdwijningszaak en rijt de oude wond bij iedereen weer open.

Menno Meyjes is een vrij grote naam in de filmwereld, zo werd hij in 1986 genomineerd voor een Oscar voor zijn script voor Steven Spielberg’s The Color Purple. Dit is overigens niet de enige grote film waar hij het script voor schreef. Zo was hij ook verantwoordelijk voor het verhaal van Indiana Jones and the Last Crusade en Ricochet. In zijn laatste jaren over de grens had hij al wat vingeroefeningen gedaan betreft het regisseren en toen hij in 2013 terugkeerde naar Nederland. Hier ging hij aan de slag met Het Diner, waarvoor hij zowel het script schreef als op de regiestoel plaats nam. Dit smaakte naar meer, want ook voor De Reünie nam hij deze duobaan op zich. Dit keer baseerde hij zijn script op het boek van Simone van der Vlugt.

In de hoofdrol zien we Thekla Reuten, die eerder met Meyjes samenwerkte voor Het Diner. Ook Reuten boekte flinke successen over de grens, zo opende De Tweeling vele deuren en was zij onder andere naast George Clooney te zien. De laatste tijd speelt zij echter vooral op Nederlandse bodem, zo zal zij dit jaar ook nog te zien zijn in de film Schone Handen. Naast Reuten zien we Daan Schuurmans, eerder ook te zien in Het Diner. Natuurlijk maakte Schuurmans naam met vele televisieseries en de nodige pulpfilms als Costa en Volle Maan, maar de laatste jaren is hij vooral te zien in het serieuzere werk. Zo ontving hij lovende kritieken voor de titelrol in de serie over Prins Bernhard en was hij te zien als actieheld tegen wil en dank in Bellicher.

De Reünie is een on-Nederlands goede film geworden geworden. Het verhaal steekt erg goed in elkaar, wat nog eens wordt ondersteund door het prima acteerwerk van de gehele cast. De mensen van de casting verdienen ook een dikke pluim, want de acteurs die gecast zijn voor de flashback scènes lijken erg op Reuten en Schuurmans. Vooral Marie-Mae van Zuilen is prima op haar plaats als jonge Sabine. Dit maakt het dat de tijdschakelingen soepel en vlot verlopen zonder dat het ook maar één moment storend werkt. Maar ook op details in de aankleding is goed gelet. Zo is het erg leuk om hier wel gele Heineken kratjes te zien, die passen bij het tijdsbeeld van 1995 (het jaar van de verdwijning van Isabelle). Dit in tegenstelling tot wat we zagen in het onlangs verschenen Kidnapping Freddy Heineken. Maar ook de muziek, verzorgd door onder andere Moby, is volledig in dienst van de film.

Als we dan toch een punt van kritiek moeten noemen is dat de film wat warrig opent. Gelukkig wordt dat vrij snel recht gezet, maar wat dan volgt is een stormvloed aan plot twists waarbij de kijker net iets teveel op het verkeerde been wordt gezet. Zo denk je continu de dader aan te kunnen wijzen, waarbij de vork dan vaak net weer wat anders in de steel blijkt te zitten… of toch niet. Dit gaat vrijwel de gehele film zo door, waarbij Meyjes gelukkig weet te voorkomen dat het storend wordt. Wat dat betreft is de film nagelbijtend spannend. Het zorgt er uiteindelijk wel voor dat je het einde misschien niet direct ziet aankomen, en deze voor sommige kijkers wellicht zelfs verrassend is te noemen, maar het toch ook niet ondenkbaar is dat dit bij sommige kijkers toch één van de vele scenario’s is die wel door het hoofd heeft gespookt.

De Reünie is een ijzersterke nagelbijter geworden van Nederlandse bodem, waarbij de de cast zonder uitzondering een sterke performance neerzet. Ondanks het pakkende verhaal wordt je als kijker net iets teveel op het verkeerde been gezet, maar het einde is zeker verrassend te noemen. Ook het camerawerk van Sander Snoep verdient een speciale vermelding, zo krijgen we met regelmaat camerastandpunten te zien die we in Nederlandse films niet gewend zijn. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de hand van scriptschrijver en regisseur Menno Meyjes is duidelijk terug te zien in de film en we kunnen dan ook met gemak stellen dat Meyjes na Het Diner opnieuw een prima film aflevert.

17 juli, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek