Den of Thieves

Informatie

RegieChristian Gudegast
Jaartal2018
Releasedatum28-06-2018
Speelduur140 minuten
DistributeurThe Searchers
CastGerard Butler, Pablo Schreiber, O'Shea Jackson Jr. en 50 Cent

Ray Merrimen en zijn team van bankrovers overvallen op zeer geweldadige wijze een geldtransport. Na een hevig vuurgevecht weten Ray en zijn team te ontsnappen in de geldtransportwagen, maar deze blijkt leeg te zijn. Detective Nick “Big Nick” O’Brien volgt de bende al een poosje en als hij in de ochtend arriveert, loopt hij de verdachte barkeeper Donny tegen het lijf. Big Nick rekent Donny in voor een verhoor en komt erachter dat Ray van plan is om 30 miljoen dollar te stelen van de Federal Reserve. Dit geld wordt door de bank uit circulatie genomen om vernietigd te worden. Een gewaagde klus dus dat pal onder de neus van Big Nick moet gebeuren. Maar deze roof kent echter wat complicaties en loopt uiteindelijk volledig uit de hand.

In 1995 kwam de film Heat die ondertussen een klassieke status heeft verworven. De film gaat over een vete tussen een beruchte bankrover en een agent die een bende al jaren op de hielen zit. Den of Thieves is een soort light-variant van Heat, maar mag eigenlijk niet in één adem genoemd worden met de klassieker van regisseur Michael Mann. Toch heeft Den of Thieves een hoog amusementsgehalte en zal je je gedurende de film ook niet echt gaan vervelen. In de hoofdrollen zien we onder andere rapper Curtis “50 Cent” Jackson en actieheld Gerard Butler. Vooral de laatstgenoemde staat altijd garant voor een potje hersenloos vermaak. Het zorgt er dan ook voor dat de film het op een wat jonger publiek mikt dan dat Heat destijds deed. Zo heeft de film een totaal ongeloofwaardige setting waarbij het totale politiecorps dat de film rijk is een zeer hoog Hollywood-gehalte heeft. Misschien voor de azijnpissers onder ons een doorn in het oog, maar voor wie de lompe actiefilms een warm hart toedraagt een zeer genietbare en vooral vermakelijke film.

Totaal ondergetatoeerde politieagenten die zeer onorthodoxe methodes hanteren, veel schietpartijen en een plottwist die de kijker moet gaan verbazen. Dat zijn de ingedienten van deze film, waarbij niet alles lekker uit de verf weet te komen. Dat het politieteam van Big Nick niet al te realistisch over weet te komen neem je als kijker misschien wel voor lief, want laten we wel zijn, het blijft een film natuurlijk. Het zijn dan eigenlijk ook de privéproblemen van Big Nick die de film erg uitsmeren. Het zorgt ervoor dat de film een te lange speelduur heeft en daarbij ook wat lachwekkende scenes kent, die makkelijk vermeden hadden kunnen worden. Zo is de tergende scheiding waarin Big Nick ligt te voorspelbaar voor woorden en zijn de gezinsproblemen van Enson Levoux (50 Cent) soms te pijnlijk voor de ogen. Met een iets meer beperkte speelduur had de film misschien wat beter uit de verf gekomen door zich op de basis van het verhaal te kunnen concentreren en niet op vervelende randzaken.

Het acteerniveau van de ganse cast is acceptablel, maar zeker niet van een hoog niveau. Zo weet Butler zijn personage nog wel goed naar het scherm te vertalen, maar heeft vooral 50 Cent daar nogal wat problemen mee. Het zijn van die kleine dingen die iets beter aangepakt hadden mogen worden om de film wat scherper te houden. De uiteindelijke grote twist kan een beetje oplettende kijker al vroeg in de film ontrafelen, wat aan het einde van de film voor een iets wat bittere nasmaak zal gaan zorgen. Toch kan je de film daar gelukkig niet helemaal op afrekenen, want daar is Den of Thieves veel te vermakelijk voor. Het is dan ook aan te raden de film met je verstand compleet op nul en een heerlijke grote bak popcorn te bekijken. Vooral de openingscene met een keiharde shootout tussen politie en bankrovers zal er voor zorgen dat je niet zal afhaken tijdens de film. Het aangekondigde tweede deel heeft dan misschien nog geen releasedatum, maar is wel iets om toch stiekem naar uit te kijken.

Extra’s: Naast de film is er het nodige aan bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release. Het is allemaal vrij kort van speelduur, maar zorgt in zijn totaliteit wel voor een zeer nette release van de film.
• Alternate Ending (04:51) Een interessant alternatief einde van de film.
• Alpha Males (02:06) Een vluchtige blik op de mannelijke karakters uit de film die aan beide kanten van de wet staan.
• Into the Den (02:06) Wederom een korte special, dit keer met een samenvatting van het plot.
• Alameda Corridor (3:13) Een blik achter de schermen, waar veel meer in had gezeten.
• Outtakes (23:22) Verwijderde, verlengde en alternatieve scenes van de film. Nick Comes Home, Donnie at the Hotel, Donnie Arrives at Enson’s House, Nick and the Boys in the Hall, Enson in the Office, Enson & Maloa, Merrimen Boys Get Ready, Enson & Donnie in the Van, Nick & Deb at the Market, Nick & Deb at the Beach en Donnie at the Salvage Yard.
• Theatrical Version Audio Commentary: Een audiocommentaar, verzorgd door regisseur Christian Gudeast en producent Tucker Tooley, bij de bioscoopversie van de film.
• Theatrical Trailer #1 (02:32)
• Theatrical Trailer #2 (02:22)

Den of Thieves kent een zeer hoog entertainmentgehalte, waarbij men absoluut niet moet gaan letten op enige vorm van realisme. Wie de film met soortgenoot Heat gaat vergelijken is sowieso al op de verkeerde manier bezig, want op de basis na misschien lijkt Den of Thieves op een veel jonger publiek te mikken. Het is vooral Gerard Butler die de boel redt, hoewel de priveproblemen van Big Nick misschien wel achterwege gelaten mochten worden om sterker uit de hoek te kunnen komen. Voor de rest vermaakt de film je de gehele speelduur met keiharde shootouts, onorthodoxe ondervragingsmethodes en wilde achtervolgingen. De grote twist had misschien wat beter uitgewerkt mogen worden, maar dat maakt de film er uiteindelijk gelukkig niet minder op. Zeer zeker een kijkbeurt waard, waarbij entertainment gegarandeerd is. 

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 juli, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b2377bb192d9_selected-products" products="9200000089183313,9200000089183311" name="Den of Thieves" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek