Doctor Strange

Informatie

RegieScott Derrickson
Jaartal2016
Releasedatum27-10-2016
Speelduur115 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastBenedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Mads Mikkelsen en Tilda Swinton

De arrogante Stephan Strange is een briljant chirurg die denkt dat hij het helemaal gemaakt heeft in de wereld. Hier komt plots een eind aan als hij op een dag een ernstig auto-ongeluk krijgt, wat het einde van zijn carrière betekent. In een wanhopige poging om zijn handen te kunnen laten genezen belandt hij in Nepal in de mysterieuze plaats Kamar-Taj. Daar aangekomen komt Strange erachter dat Kamar-Taj niet alleen een plaats voor genezing is, maar ook een plaats is waar een universele strijd woedt tegen een entiteit dat de realiteit op aarde wil vernietigen en deze zo over te kunnen nemen. Strange leert magische krachten te gebruiken die de Aarde zouden kunnen behoeden voor de ondergang. Hierdoor staat hij voor de keuze om deze krachten te gebruiken om terug te keren naar zijn gelukkige oude leven of om als machtige magiër de wereld te redden.

De nieuwste film uit de stal van Marvel gaat misschien wel over een van de vreemdste figuren die het reusachtige universum van Marvel rijk is. Doctor Strange is misschien niet een van de meest bekende personages die stripauteurs Stan Lee en Steve Ditko bedachten, maar wel een van de interessantste. Voor de titelrol tekende niemand minder dan Benedict Cumberbatch. Cumberbatch bewees in het verleden al vaker hij het talent heeft om een film eigenhandig naar een hoger niveau te tillen. Naast hem werd een beroep gedaan op de diensten van Mads Mikkelsen als ‘bad guy’ Kaecilius, nog een sterke acteur. Deze sterke casting zorgde ervoor dat de film op papier weinig kans tot falen kende en falen doet de film dan ook op geen enkel punt. Doctor Strange is namelijk een fantastische film geworden die wij misschien wel de beste Marvel-film tot op heden mogen noemen.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar Doctor Strange is een kruising van de werelden die we kennen uit de Harry Potter-films en Inception. De magische wereld waar je als kijker in belandt is geweldig gemaakt, al moet je niet denken dat de elfjes en kobolden je om de oren vliegen. Strange belandt na zijn auto ongeluk in een vreemd soort klooster dat geleid wordt door de machtige magiër The Ancient One. Deze The Ancient One besluit in eerste instantie om Strange niet te helpen, maar de standvastigheid van Strange doet The Ancient One uiteindelijk toch van gedachten veranderen. De opzet naar dit uiteindelijke besluit is prima uitgewerkt, wat er dan ook voor zorgt dat het tempo in de film, zelfs in de introductie, behoorlijk hoog ligt. Neem hierbij de flinke dosis kurkdroge humor, die wordt gebracht zoals alleen Cumberbatch dat kan, en je weet dat als de actie eenmaal begint de film alleen nog maar vermakelijker gaat worden.

En dat is de film zeker. De special effects zijn oogstrelend mooi en worden in de bioscoop sublieme wijze ondersteund met een goed uitpakkend 3D effect. De diepte die het 3D effect met zich meebrengt voegt hier dan ook echt een extra dimensie toe. Je komt soms dan ook ogen te kort en je wordt bijna letterlijk alle kanten op geslingerd. Dit overigens in de meest positieve zin. Zo is het roteren en schuiven van de gebouwen ronduit spectaculair te noemen. Iets dat te danken is aan de zeer hoge kwaliteit van CGI die we hier te zien krijgen. Tel daarbij nog de erg sterke soundtrack Dit wordt dan direct bijgestaan door een erg sterke soundtrack van Michael Giacchino en we kunnen niets anders stellen dan dat Doctor Strange zijn hoge verwachtingen op alle fronten inlost en dat de film niet alleen een must is voor de Marvel-fan, maar voor iedere filmliefhebber.

Doctor Strange is dan wellicht een beetje vreemd, maar smaakt absoluut naar meer. De fantastisch gecreëerde wereld ziet er, mede door de hoogwaardige CGI, subliem uit op het grote witte doek. Toch valt en staat de film bij de acteurs en met Benedict Cumberbatch en Mads Mikkelsen heeft de film twee eyecatchers in huis die ervoor dat dit een film is die je gewoon gezien moet hebben. Natuurlijk is het, zoals ondertussen wellicht bekend, raadzaam om de aftiteling uit te zitten, want er volgt nog een scène die een mooi opstapje biedt naar een nieuwe Doctor Strange film. Die mag er wat ons betreft dan ook zeker komen, want deze film is voor ons een van de grote knallers van het jaar!

27 oktober, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek