Dokter Deen – seizoen 1 & 2

Informatie

RegieRon Termaat, Erik van 't Wout, Pieter van Rijn, Ineke Houtman en Ger Poppelaars
Jaartal2012 en 2014
Releasedatum25-09-2012 en 04-03-2014
Speelduur600 en 500 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMonique van de Ven, Pleuni Touw, Markoesa Hamer, Jelle de Jong, Lisa Smit, Leopold Witte en Liz Snoijink

Maria Deen is huisarts op Vlieland, waar ze naast een kleine apotheek haar eigen praktijk heeft waar ze kleine operatieve handelingen kan verrichten. Maria betekent echter nog veel meer voor de bewoners van het kleine Waddeneiland, want het leven is totaal anders op Vlieland dan op het vasteland. Dit maakt het dat de band tussen de bewoners en dokter Deen bijzonder sterk is. Toch heeft Maria ook zo haar eigen problemen, vooral als de liefde om de hoek komt kijken. Zo houdt de relatie tussen Maria en Oscar geen stand en komt ook de ex van Maria ook om de hoek kijken, die wonder boven wonder een echte kameraad blijkt te zijn.

Dokter Deen is een Nederlandse dramaserie van Omroep MAX, die het levenslicht zag op 30 januari 2012. Het idee voor de serie over de huisarts van Vlieland kwam van Edwin de Vries, die het geheel gestalte gaf toen zijn vrouw Monique van de Ven bijna haar duim afsneed en ter plekke werd geopereerd door de echte dokter Deen van Vlieland. Het is dan ook geen toeval dat de hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan Monique van de Ven, hoewel de echte dokter Deen van Vlieland een man is. In december 2013 werd het tweede seizoen van de serie uitgezonden op MAX en door het succes van de serie werd zelfs een derde seizoen aangekondigd, dat eerder dit jaar werd uitgezonden.

Seizoen 1 – 2012
Het eerste seizoen telt tien afleveringen die een speelduur hebben van rond de vijfhonderd minuten. Dit klink natuurlijk best lang, maar de serie weet de kijker direct vanaf de eerste aflevering te boeien. Zo speelt het begin van de serie zich af tijdens een stormachtige nacht op Vlieland, waarbij veel schepen in de problemen zijn gekomen door het noodweer. De eerste werkzaamheden voor de dokter dienen zich aan als een schip in nood een lading tropisch hardhout verliest en de Vlielandse koorts uitbreekt als dit aanspoelt op het strand. Daarnaast heeft Vlieland ook een reddingshelikopter die door problemen niet altijd op tijd is. Dit snijdt dan ook direct het punt aan hoe lastig het werken kan zijn op een klein Waddeneiland met krap 1.200 inwoners.

Hoewel de verhaallijnen dwars door elkaar heenlopen is dit eerste seizoen zeer makkelijk te volgen. Ondanks al de verhaallijnen treed het verhaal van Maria Deen duidelijk op de voorgrond. Helaas kampt de serie wel met een aantal continuïteitsfouten. Daarnaast richt de serie zich volledig op de herkenbaarheid. Zo komen naast de reddingsacties en dokterswerkzaamheden van Maria ook haar familie- en relatieproblemen aan het licht. De schets van veel alledaagse situaties waar je je als kijker makkelijk in kan verplaatsen is dan meteen één van de sterkste putnen van de serie.

Seizoen 2 – 2014
Na een zeer sterk eerste seizoen keert de serie terug voor een nieuw seizoen. Het valt direct op dat de serie dit keer iets meer soapachtige situaties kent, die dan gelukkig wel weer goed uitgewerkt worden. Zo krijgt Maria last van het ‘lege nest syndroom’, nadat haar kinderen het ouderlijk huis hebben verlaten. Toch zijn er ook weer genoeg onderwerpen die een gevoel van herkenbaarheid zullen oproepen bij de kijker. Zo concentreert het tweede seizoen zich erg op de aandoenlijke situatie rond Maria’s dementerende moeder. Hiertegenover staat helaas weer een plotje rond de verliefdheid op een oude jeugdliefde.

Opnieuw zien we prachtige beelden van Vlieland, die prima als promotiemateriaal dienen en vast wat kijkers kan verleiden om eens een toeristisch bezoekje te brengen aan het Waddeneiland. Door de soapachtige situaties is dit seizoen misschien niet zo scherp als het eerste seizoen, maar het biedt zeker uitgangspunten om ijzersterk terug te keren voor het aanstaande derde seizoen.

Extra’s: De twee seizoenen zijn netjes uitgebracht in praktische boxsetjes. Het eerste seizoen bevat vier dvd’s met tien afleveringen. Naast de afleveringen staat er nog een leuke Making Of op de schijf, waarin we een leuk kijkje achter de schermen krijgen. Het tweede seizoen bevat drie dvd’s met eveneens tien afleveringen van de Neerlandse dramaserie. Hierbij zien we helaas geen extra’s en stiekem is het best jammer dat hier niet ook een mooie making of is toegevoegd.

Dokter Deen – Seizoen 1 en 2 betekenen een mooie aftrap van een heerlijke dramaserie met sterk acterende hoofdrolspelers. Helaas zijn de bijrollen niet van hetzelfde niveau. De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan Monique van de Ven, die waardige gestalte weet te geven aan Maria Deen. Het niveau van het zeer sterke eerste seizoen wordt in het tweede seizoen niet gehaald, wat komt door een iets te hoog soapgehalte, maar toch zal de serie ook na dit seizoen naar meer smaken. Het is moeilijk voor te stellen dat er zo gigantisch veel gebeurt op zo’n klein eiland, maar tegelijkertijd is dat ook weer de charme van Dokter Deen.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 februari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek