Dokter Deen – seizoen 3

Informatie

RegieRon Termaat, Erik van 't Wout, Pieter van Rijn, Ineke Houtman en Ger Poppelaars
Jaartal2016
Releasedatum29-03-2016
Speelduur500 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastMonique van de Ven, Pleuni Touw, Leopold Witte, Monique van de Ven, Pleuni Touw, Lisa Smit en Liz Snoijink

Moeder Deen begint langzaam af te takelen en Maria besluit hierop om haar in huis te nemen. Haar vergeetachtigheid zorgt ervoor dat ze visionaire ideeën krijgt en dat baart Maria veel zorgen. Ook de relatie tussen Maria en Oscar bereikt een dieptepunt. Als de psychiater van Maria en Oscar als kemphanen beginnen te strijden is het voor Maria tijda om een radicaal besluit te nemen. Ook de kinderen van Maria gaat het niet voor de wind. Zo begint het prille huwelijk van haar dochter Isa met Freek nu al scheuren te vertonen, raakt Robert in de problemen als hij zich als een ware hartenbreker van het eiland gedraagt en overweegt Wendy overweegt om haar invalide man en baby achter te laten om in Leeuwarden te gaan studeren.

4 januari 2016 keerde de succesvolle serie Dokter Deen terug op de televisieschermen van Nederland voor een derde seizoen. De gehele cast is weer bijeen en het verhaal zet zich voort na de grote bruiloft van Maria’s jongste dochter Isa met Freek, de dominee van het eiland. Belangrijkste verhaallijn in het eerste deel van het seizoen is de keuze die Wendy moet maken, want zij wil studeren in Leeuwarden en dat betekent dat ze haar baby en man moet achterlaten op het eiland. Natuurlijk weet je op voorhand al wat de keuze van Wendy gaat worden en de serie begint hier dan ook een beetje soapachtige trekjes te vertonen. Waar het eerste seizoen nog sterk opende viel het bij het tweede seizoen direct op dat alles wat minder scherp en zelfs simpeler werd. Het is een lijn die helaas wordt doorgetrokken dit seizoen.

Net als in het tweede seizoen is de relatie tussen Maria en moeder Femke best aangrijpend. Maria besluit haar moeder onderdak te bieden zodat ze voor haar kan zorgen en een oogje in het zeil kan houden. Femke (gespeeld door Pleuni Touw) wordt namelijk steeds vergeetachtiger en dit ontaard in een bijna onhoudbare situatie. Daartegenover staat het schokkende bericht dat Maria krijgt op de begrafenis van haar vader. Zonder op de details in te gaan doet dit best wel afbreuk aan de serie. Natuurlijk begrijpen we dat een serie spannend gehouden moet worden, maar er speelt zich soms zoveel af op het waddeneiland dat we het gevoel krijgen dat Vlieland synoniem is voor Meerdijk uit GTST.

Ondanks dat de serie de impact van het eerste seizoen heeft verloren blijft de serie best vermakelijk. Daarnaast is het kleine waddeneiland wederom prachtig in beeld gebracht, wat ervoor zorgt dat de serie zo kan dienen als reclamespot voor Vlieland. Naar het einde van dit seizoen toe beginnen we echter wel te merken dat Dokter Deen zijn beste tijd wel heeft gehad. Zo werken de verhaallijnen steeds meer op de zenuwen en is het spijtig dat het eerder genoemde schokkende bericht zich ontvouwt naar een goedkope verhaallijn. De grootste teleurstelling is echter toch wel de cliffhanger waarbij iedereen naar Vlieland komt voor Maria’s zestigste verjaardag en zij vervolgens zelf voor de grootste verrassing zorgt.

Extra’s: De dvd-box bevat tien afleveringen die over drie schijven verdeeld zijn. Daarnaast is er helaas geen bonusmateriaal op de set te vinden.

Dokter Deen – seizoen 3 verliest door de soapachtige verhaallijnen steeds meer de scherpte van het eerste seizoen uit het oog. Bijzonder jammer natuurlijk, want juist een serie als Dokter Deen leek zoveel in zijn mars te hebben. Echt vervelend wordt het overigens nergens, maar we kunnen wel een aantal irritatiepunten aanstippen die makkelijk vermeden hadden kunnen worden. Aan het acteerniveau van de cast ligt het overigens niet, want net als in de vorige seizoenen is dit meer dan degelijk met Monique van der Ven als gezicht van de serie. Hoewel er al een vierde seizoen in de steigers staat, is het misschien verstandig om een vijfde seizoen te vermijden. Dit tenzij de makers een verfrissende draai aan de serie weten te geven, want dit derde seizoen is eigenlijk niet meer dan aardig voor de trouwe volgers.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 april, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek