Dokter Deen – seizoen 4

Informatie

RegieIneke Houtman
Jaartal2018
Releasedatum19-06-2018
Speelduur500 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastMonique van de Ven, Pleuni Touw, Markoesa Hamer, Jelle de Jong, Lisa Smit en Leopold Witte

Maria Deen kreeg aan het einde van seizoen drie een hartaanval op het strand, precies op het moment dat zij Oscar ten huwelijk wilde vragen. De grote vraag die op ieders lippen brandt is natuurlijk; “leeft Maria nog?”. Dit seizoen speelt zich vier jaar na de gebeurtenissen af, wanneer Maria een zware operatie moet ondergaan waar de afloop erg onzeker van is. Moeder Deen gaat ook hard achteruit en is er van overtuigd dat Maria dood is. Dit komt door de vele verschillende antwoorden die ze van iedereen krijgt. Isa’s huwelijk met Freek staat daarnaast ook onder hoogspanning, door de grote druk die op het paar ligt. Wendy studeert ondertussen dierengeneeskunde in Utrecht. Als de gezondheid van haar oom Jan Barendtsz ook nog eens hard achteruit gaat, gebeurt er iets totaal onverwachts.

Dit vierde en ogenschijnlijk laatste vierde seizoen rondom dokter Maria Deen speelt zich vier jaar na de dramatische gebeurtenis van de grande finale van seizoen drie af. Met de aankondiging van het vervolg wisten we dat het antwoord op de bovenstaande vraag niet uit kon blijven en zo zien we hoe zij de hartaanval ternauwernood overleeft. Dat de serie zich dit keer vier jaar later afspeelt spreekt zeker in het voordeel van de voortzetting van de serie. Men omzeilt hiermee op een creatieve wijze het toch wat soapachtig gehalte van de serie, waarbij we eerder soms tot in den treure de gemoedstoestand van de hoofdpersoon te zien kregen. De makers pakken de draad op een perfect moment weer op, waarbij men in de resterende negen afleveringen de zijplotjes van de randfiguren goed weet te toelichten, zonder in herhaling te vallen. Zo zien we wat er met Isa en Freek is gebeurd en hoe het Wendy vergaat. Juist deze aanpak maakt dit seizoen tot misschien wel het beste seizoen over de dokter van Waddeneiland Vlieland.

Helaas viel deze aanpak niet bij iedereen in de smaak, wat ervoor zorgde dat dit seizoen gemixte commentaren kreeg van de fans. Al kwam dit deels omdat zij vrij lang moesten wachten tot er sowieso een vervolg kwam. Hier valt enerzijds wat voor te zeggen, want twee jaar wachten en dan vier jaar na die gebeurtenissen doorgaan is natuurlijk een beetje onorthodox. Anderzijds brengt de serie precies wat we gewend zijn; het camerawerk en de locaties die daarbij horen zijn een must voor het oog. Maria krabbelt langzaam weer overeind en heeft een zware hartoperatie voor de boeg, iets waar ze verschrikkelijk tegenop ziet. Dit maakt wel dat de serie minder luchtig is als voorheen, en dit seizoen op sommige punten nogal zwaar en somber aanvoelt. Het blijkt broodnodig voor het verloop van dit seizoen, al duurt het even voor dit naar de oppervlakte komt. Zo bestaat de eerste aflevering vooral uit een verzameling flashbacks, waarbij de diepgang wat mist.

Gelukkig pikt het seizoen het niveau van weleer snel weer op. Waarbij we bij de volgende grote vraag aankomen, namelijk of er ooit nog een speelfilm over de Vlielandse huisarts in de bioscopen van Nederland komt te draaien. Als het aan de cast ligt gebeurt dit zeker en Omroep MAX liet al doorschemeren dat de plannen er ook daadwerkelijk liggen om dit volgend jaar werkelijkheid te laten worden. Het zou een prachtige afsluiter zijn van een hele mooie televisieserie, dat gelukkig goed weet om te gaan met de druk van en het stoppen met de serie op het juiste moment. Daarnaast zou de film een fantastische aanvulling kunnen worden op dit seizoen, zeker gezien de vooruitgang en positieve ontwikkelingen van de eerder wat jonge acteurs en actrices. Zo is Lisa Smit, die de rol van Wendy speelt, een belangrijke spil geworden in het verhaal van Dokter Deen en staat zij prima haar mannetje. Voor wie de serie een warm hart toedraagt is dit vierde seizoen dan ook een absolute must om te kijken, met misschien wel een mooie bonus dat volgend jaar een heuse speelfilm in het verschiet ligt.

Extra’s: Helaas bevat deze mooie dvd-box geen bonusmateriaal, iets dat hel erg jammer is natuurlijk gezien de serie zich jaren later afspeelt en eigenlijk in dit vierde seizoen eindigt. We zullen het maar houden op een gemiste kans.

Dokter Deen – seizoen 4 lijkt wat te moeten zoeken naar de juiste vorm, maar groeit al snel uit tot misschien wel het beste seizoen uit de reeks. Ondanks dat dit seizoen mocht rekenen op zware kritieken van de fans, mede door de serie vier jaar na de heftige gebeurtenis uit het derde seizoen te laten afspelen, werkt deze gewaagde aanpak van de makers juist heel erg goed. Het gevaar van verval in het verhaal door dit eindeloos op te rekken wordt daarmee weggenomen. Daarnaast komen de zijplotjes veel beter tot hun recht, zonder dat je als kijker het idee krijgt dat je dat allemaal al weet of eerder hebt gezien. Met misschien wel een heuse bioscoopfilm in 2019 in het verschiet, wordt de serie op een goeie manier afgesloten en was het een waar genoegen om de vier seizoenen die de serie rijk is te mogen aanschouwen.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 juni, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b289ed9304ef_selected-products" products="9200000090557326,9200000054686890,9200000022665685,1002004012546160,9200000085978175" name="Dokter Deen 4" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek