Dokter Tinus – seizoen 4

Informatie

RegieMarc Willard en Marcel Visbeen
Jaartal2015
Releasedatum15-12-2015
Speelduur588 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastNelleke Zitman, Juliette van Ardenne, Rik Hoogendoorn, Thom Hoffman, Kitty Courbois, Jennifer Hoffman, Tygo Gernandt

Martinus Elzenbosch heeft eindelijk zijn bloedfobie overwonnen en niets staat hem meer in de weg om terug te keren naar de grote stad. Hier kan Martinus zijn beroep als vaatchirurg weer oppakken, echter heeft Lisa hele andere ideeën over hun toekomst. Hierdoor moet Martinus alle zeilen bijzetten om zijn gezin bij elkaar te houden. Als de moeder van Lisa uit Spanje op bezoek komt lijkt het alleen maar erger te worden. Ondertussen blijven de dorpsbewoners van Wourkem de chronisch chagrijnige dokter opzoeken, waarbij Martinus altijd weer doeltreffende oplossingen heeft. Als zijn bloedfobie ook nog eens terugkomt, komt Martinus tot het besef dat hij zal moeten veranderen om niet alles kwijt te raken wat hem lief is.

Op 21 augustus 2012 kwam SBS6 met een bewerking van de Britse serie Doc Martin. Doc Martin is nooit uitgezonden op de Nederlandse televisie en dat maakte de weg vrij voor een frisse kennismaking met een Nederlandse bewerking. Het bleek een groot succes, want Dokter Tinus is een ware hit die per seizoen zo’n miljoen kijkers trekt. Ondertussen is het vierde seizoen alweer achter de rug en gelukkig is hierin de ganse cast weer terug te vinden. Thom Hoffman speelt de altijd nukkige plattelands dokter wederom met veel bravoure en je zal dan ook vaak flink in de lach schieten als hij weer met een botte opmerking zijn advies geeft aan de plaatselijke bevolking van Wourkem.

De stunteligheid waarmee Tinus de Wourkemnaren helpt is op zijn zachts gezegd hilarisch en juist hierin schuilt de kracht van de serie. Waar je rekent op een stel boerenkinkels met belabberde humor, is Dokter Tinus verfrissend en luchtig en zal je na een aantal afleveringen zeker door willen kijken. Zo ook in dit vierde seizoen. Hierin komen Lisa en Tinus in een ware crisis, waarbij de moeder van Lisa de boel nog eens even flink komt ophitsen. Maar ook de aan een groot minderwaardigheidscomplex leidende dorpsagent Ken keert weer terug, opnieuw gespeeld door Tygo Gernandt. Als alle rook lijkt te zijn verdwenen vraagt Tinus Lisa ten huwelijk, iets dat natuurlijk niet van een leien dakje afloopt. Zo weet Tinus altijd weer zo bot als een kouter uit de hoek te komen.

Toch begin je wel te merken dat de koek langzaam op raakt, het vierde seizoen is dan ook het minste seizoen tot nu toe. Zo begint het geheel een beetje uitgemolken te raken en valt Tinus net iets te vaak in herhaling. Dat gezegd hebbende blijft Dokter Tinus altijd leuk om te kijken en zal het geen moment vervelen. Zeker niet als je eens geen zin hebt in alle zware series die ons de laatste jaren om de oren vliegen. Toch is het te hopen dat de schrijvers van de serie volgend seizoen iets sterker uit de hoek weten te komen. We zullen niet in detail treden waarom, maar het is voor de fans van de serie aan te raden om de zakdoeken bij de hand te houden.

Extra’s: Het boxje van Dokter Tinus telt veertien afleveringen die verspreidt zijn over drie dvd’s. De afleveringen duren zo’n 41 minuten, waardoor je totaal aan 588 minuten kijkplezier komt. Helaas is er nergens op de schijf enig bonusmateriaal te vinden, iets dat voor de liefhebbers van de serie zeer jammer is te noemen. Misschien had een kijkje achter de schermen, of een leuk interview met Thom Hoffman een welkome aanvulling geweest.

Dokter Tinus – seizoen 4 is misschien niet het leukste seizoen van de serie, maar weet nog steeds zeer goed te entertainen. Thom Hoffman zet natuurlijk weer een heerlijke chagrijnige dokter Tinus neer. De knorrepot krijgt het behoorlijk voor zijn kiezen dit seizoen en dat wordt verergert als de moeder van Lisa de boel komt opstoken. Als de moeder van Tinus zelf ook nog eens langs komt is de crisis compleet en bij tijd en wijlen zal je dan ook flink schuddebuiken van het lachen. Toch is het wel te hopen dat de verhaallijn wat beter gaat worden bij het volgende seizoen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

23 december, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek