Don’t Breathe

Informatie

RegieFede Alvarez
Jaartal2016
Releasedatum15-02-2017
Speelduur88 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJane Levy, Dylan Minnette, Daniel Zovatto en Stephen Lang

De drie kruimeldieven Money, Rocky en Alex denken een makkelijke inbraak te kunnen plegen bij een blinde veteraan. Money en Rocky zien de kraak direct zitten, maar Alex heeft zo haar twijfels. Als het drietal ’s avonds op pad gaat blijkt het niet gemakkelijk om binnen te komen, maar eenmaal binnen hebben ze vrij spel. Althans dat is wat de vrienden denken. De blinde veteraan blijkt namelijk niet zo hulpeloos als gedacht. Een ware nachtmerrie volgt, waarbij het drietal niet meer kan ontsnappen uit het goed beveiligde huis. Om hulp schreeuwen heeft ook geen zin, want de veteraan bezit het enige nog bewoonde huis in de buurt.

De Uruguayaanse regisseur Fede Alvarez is een nieuwkomer die buiten een aantal korte films pas één film op zijn naam heeft staan. Dit was de meer dan geslaagde Evil Dead, een remake waarmee Alvarez het horrorpubliek flink wist te verrassen. Het legde de lat voor zijn volgende film alleen ook flink hoog. Het horrorlabel wordt ook deze film weer wel opgespeld, al kunnen we dit keer misschien beter spreken van een suspense thriller. Het is iets waar Alvarez ook prima raad mee blijkt te weten. Want hoewel de uitwerking misschien niet al te origineel is (en het verhaal soms wat te ver gezocht), doet Alvarez de titel eer aan door de kijker af en toe letterlijk de adem in te laten houden. Hierbij is veel te danken aan het knappe camerawerk en de claustrofobische sfeer. Het gebeurd vaak bij dit soort film dat makers de speelduur onnodig rekken, maar Don’t Breathe een speelduur van nog geen anderhalf uur te hebben.

De film laat je vooral afvragen wie eigenlijk de slechterik is in het verhaal. Het motief van de drie jongeren is misschien wel begrijpelijk, maar het is ook begrijpelijk dat de veteraan zich blijft verdedigen. Een aantal ontwikkelingen die de film doormaakt zorgen er uiteindelijk voor dat je zelf een conclusie zal trekken op dit vlak. Toch is het jammer dat waar de film in de eerste helft zeer sterk uit de hoek weet te komen, de film in de tweede helft wat inzakt. Dit komt doordat de makers soms erg cliché uit de hoek komen, wat zorgt dat dit deel een stuk minder indruk maakt. Dit is ook te wijten aan de wending dat de blinde veteraan een groot en duister geheim met zich meedraagt en men hier soms wat geforceerd probeert de spanning erin te houden. De rol van de blinde veteraan wordt overigens erg sterk neergezet door acteur Stephen Lang, bekend als Miles Quaritch uit Avatar. Lang is erg geloofwaardig in zijn rol als blinde man en het is zijn vertolking die de film naar een hoger niveau tilt.

Extra’s: Naast de film staan er nog de nodige extra’s op de Blu-ray uitgave.
Audio Commentaar: Regisseur Fede Alvarez, schrijver Rodo Sayagues en acteur Stephen Lang praten op dit audiospoor uitgebreid over de film en het tot standkomen van bepaalde scènes.
Geen Uitweg (2:56) Een mooi kijkje achter de schermen over het opnemen van scènes in het duistere huis, het maken van de donkere kelder en de visuele toon hoe de complete film tot stand is gekomen.
Man van de Duisternis (3:17) Dit gedeelte zoemt in op de rol van Stephen Lang’s karakter in de film.
Ontmoet de Cast (4:04) Een vluchtige blik op de karakters uit de film en hoe deze tot stand kwamen.
Het Creëren van het Griezelhuis (3:51) Een kijkje achter de schermen over hoe het huis gebouwd en opgezet om zo goed mogelijk zijn functie te kunnen benutten in de film.
Horrorgeluiden (1:49) Uitleg over de unieke muziek dat de film bevat en hoe deze de blinde man reflecteren en het huis.
Verwijderde Scènes (15:17) Een achttal verwijderde scènes, die overigens begrijpelijk uit de film zijn geknipt om de vaart erin te houden: A Blind Man Gardening, The Ladybug Song, Father and Son,Diner Dancing, Only a Father Understands, Alex Calls Dad, There Is No God, and Rocky Kisses Alex. Met optioneel audiocommentaar van regisseur Fede Alvarez.

Don’t Breathe is een claustrofobische thriller waarbij je van tijd tot tijd letterlijk je adem zal inhouden. Acteur Stephen Lang weet de film eigenhandig naar een hoger niveau te tillen door op een geloofwaardige manier de blinde man te spelen die zijn huis ten koste van alles zal verdedigen. Toch zakt de film na een erg sterke opening iets in. Het is hier dat flinke ongeloofwaardigheden de kop op steken, al weten de makers te voorkomen dat alles als een kaartenhuis in elkaar zakte. Don’t Breathe is dan ook een heerlijke film om te bekijken met de gordijnen dicht, het volume hoog en de lampen uit. Voor wie zich daaraan overgeeft wacht een ongemakkelijke film, met van tijd tot tijd heerlijke schrikmomenten!

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

21 februari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek