Dora and the Lost City of Gold

Informatie

RegieJames Bobin
Jaartal2019
Releasedatum18-12-2019
Speelduur98 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastIsabela Moner, Michael Peña, Eva Longoria, Adriana Barraza, Jeff Wahlberg, Eugenio Derbez, Madeleine Madden, Nicholas Coombe, Temuera Morrison en Danny Trejo

Diep in de jungle van Peru brengt Dora, de dochter van ontdekkingsreizigers Cole en Elena, haar dagen door op avontuur met haar neef Diego en haar aapje Boots. Dit verandert als Diego en zijn familie op een dag naar Amerika verhuizen. Tien jaar ontcijferen Cole en Elena de locatie van de oude Incastad Parapata, waarop ze ervoor kiezen om ook Dora naar Amerika te sturen, om zo zelf op zoek te kunnen gaan naar de verloren gouden stad. In Amerika komt Dora in aanraking met haar mede scholieren, maar de altijd vrolijke en energieke Dora valt al snel een beetje buiten de boot. Vanaf dat ze in Amerika is probeert ze elke dag contact te leggen met haar ouders, maar als ze keer op keer geen gehoor krijgt, blijkt dat haar ouders vermist worden. Samen met Diego, Boots en een handvol vrienden reist Dora af naar Parapata om op zoek te gaan naar haar ouders.

Veel jonge ouders vandaag de dag zullen bekend zijn met de leerzame tekenfilmserie rond Dora the Explorer, in Nederland uitgezonden op Nickelodeon. In deze tekenfilmserie neemt Dora de kinderen keer op keer op een leerzame manier mee op avontuur, om zo op een interactieve wijze allemaal raadsels samen met de kinderen op te lossen. De eerste aflevering werd al in 1999 op de televisie uitgezonden, waarbij het opvallend is dat in deze tijd waarin alles snel vernieuwd wordt de serie nog steeds loopt. De serie werd zelfs uitgebreid met spin-offs rond Diego en tiener Dora. Toch leek het vooraf onbegonnen werk om deze tekenfilmserie om te toveren tot een live action-film zonder het karakter Dora te verloochenen.

Toch lukt dat wonder boven wonder bijzonder goed en de makers alle belangrijke elementen op een komische manier in de film weten te verwerken. Zelfs het deel waarin Dora de vierde wand doorbreekt en zich direct tot de kinderen in de huiskamer richt is op succesvolle wijze in de film verwerkt. Extra toevoeging is dat de vader van Dora daar op komische wijze weer op in speelt omdat hij zich ook afvraagt waarom Dora tegen de camera praat. Het maakt dat het bronmateriaal op succesvolle en vooral zeer amusante wijze naar het scherm is vertaald. Dit eerst liveaction avontuur van Dora doet op sommige punten een beetje denken aan een mix van Indiana Jones en Scooby Doo. Wellicht niet origineel, maar wonderlijk genoeg wel een combinatie die goed blijkt te werken.

Het leukste gedeelte van de film is het middenstuk waarin Dora en haar vrienden bij planten aankomen. Hierdoor worden ze naar de tekenfilmwereld getransporteerd, iets dat vooral de jongere kijkers fantastisch zullen vinden. Figuren als Backpack, Map en natuurlijk Swiper paseren de revue en de rest van de film houd een aangenaam tempo aan, waardoor niets te lang wordt uitgesmeerd of vervelend begint te worden. Toch is het heel makkelijk om over deze film een heel kritisch relaas af te steken. Er is dan ook van alles wat niet klopt aan de film en de film kent behoorlijk matige CGI effecten. Toch gebied de eerlijkheid te zeggen dat dit gewoonweg niet fair zou zijn. Het betreft tenslotte een volbloed jeugdfilm betreft en dat deze gewoon plezierig is om mee te kijken voor een volwassen publiek zegt eigenlijk al meer dan genoeg.

Extra’s: Opvallend genoeg staat er aardig wat bonusmateriaal op de Blu-ray release van de film, helaas zijn veel features vrij beperkt van speelduur.
· Deleted & Extended Scenes (11:04) 11 verwijderde en verlengde scenes uit de film.
· Bloopers (02:11) De welbekende compilatie met bloopers tijdens de opnames van de film.
· All About Dora (08:39) Een feature over het personage Dora, voorzien van interviews met cast en crew. Hieronder ook de actrices die Dora hebben gespeeld in zowel de film als de tekenfilmserie.
· Can You Say Pelicula? (04:32) Cast en crew bespreken de samenwerking met de legendarische acteur Eugenio Derbez.
· Dora in Flower Vision (04:14) Een feature over de transformatie midden in de film naar een animatie deel.
· Dora’s Jungle House (03:44) Een wederom wat korte feature waarin Dora de kijkers meeneemt op een tour door het familiehuis.

Dora and the Lost City of Gold is een verrassend leuke jeugdfilm, waar zelfs de oudere kijkers zich prima mee zullen vermaken. Natuurlijk, voor de kritische kijker valt er genoeg op de film aan te merken, maar gezien de doelgroep waar de film zich voornamelijk op richt zou je de film daar absoluut tekort mee doen. Alle elementen die de Dora serie hebben gemaakt tot wat het is komen langs, en zelfs de dingen die misschien niet passen in een liveaction film ten opzichte van de tekenfilm serie zijn op komische wijze knap in de film verwerkt. Het maakt dat dit eerste liveaction avontuur van Dora meer dan geslaagd is te noemen en meer dan eens even de doelgroep overstijgt, waardoor er nog voldoende rek in de franchise lijkt te zitten.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 december, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5df8a7a395b8d_selected-products" products="9200000117577274,9200000117577272,9200000104065314,9200000047393342" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek