DVDW: Sharknado 3: Oh Hell No!

Informatie

RegieAnthony C. Ferrante
Jaartal2015
Releasedatum23-07-2015
Speelduur88 minuten
DistributeurUniversal Pictures/The Asylum
CastIan Ziering, Tara Reid, David Hasselhoff en Bo Derek

Fin is in Washington DC waar hij de gouden kettingzaag krijgt uitgereikt. De prijs komt hem toe voor zijn heldendaden toen hij optrad tegen de dodelijke sharknado’s, een wervelstorm waar dodelijke haaien uit de lucht komen vallen. Maar dan wordt ook de hoofdstad van Amerika getroffen door zo’n dodelijke sharknado en alles wijst erop dat de storm zich gaat verplaatsen naar Florida. Laat dat nou net de plek zijn waar Fin’s vrouw April vakantie aan het vieren is. Als Fin een oude bekende tegenkomt is het zaak om zo snel mogelijk naar Florida te reizen voordat de sharknado’s de complete oostkust van Amerika zullen uitmoorden.

The Asylum is een filmmaatschappij die zich concentreert op B-films die ook wel onder de naam mockbusters bekend staan. De maatschappij heeft een flinke voorkeur voor het horrorgenre, maar kon hier in eerste instantie geen voet aan de grond krijgen door de moordende concurrentie van andere filmmaatschappijen. Tot 2005, toen de maatschappij tegelijk met Steven Spielberg een film gebaseerd op War of the Worlds uitbracht. Deze vaarde mee op Spielberg’s succes en er werden door het bedrijf Blockbuster Inc. direct 100.000 exemplaren besteld, waarmee het de meest succesvolle film van The Asylum tot op dat moment werd. Toen in 2013 de film Sharknado uitgezonden werd op de zender SyFy channel, explodeerde de Tweets op Twitter, waarmee de film direct een soort cultstatus kreeg. ‘Uitmelken’ was de eerste gedachte en vervolgen konden dus niet uitblijven. We zijn met deze film alweer aanbeland bij het derde, en tevens meest belachelijke, deel.

Wat typeert de mockbusters van The Asylum nou eigenlijk? Die vraag is simpel te beantwoorden. De verhalen zijn vergezocht en je hoeft niet te kunnen acteren of ook maar over enig talent op dat vlak te beschikken. Vergeleken met de films van The Asylum zijn de acteerprestaties zijn in de plaatselijke schoolmusical nog Oscarwaardig te noemen. Sharknado 3: Oh Hell No! bewijst dat wederom, maar weet de liefhebbers toch ook weer flink te vermaken. Je moet het geheel ook compleet anders bekijken dan een gewone film, we nemen de film niet voor niets op in onze Dag van de Wansmaak. Maar zoals zo vaak zijn er toch weer wat bekende namen geregeld voor dit deel. Zo zien we Bo Derek in de rol van May Wexler. Maar de bekendste naam is natuurlijk die van David Hasselhoff, die met dit genre van wansmaak meer dan bekend is de laatste jaren. Zo speelde The Hoff onlangs ook mee in de verschrikkelijke producties Anaconda III en Piranha 3DD.

De film begint al goed, het begin van Sharknado 3: Oh Hell No! is namelijk te belachelijk voor woorden, en bovenop ronduit Amerikaanse propaganda. Toch gebeurt dat op zo’n belachelijke manier dat je de hele scène met een brede glimlach of misschien zelfs schuddebuikend zal bekijken. Als de haaientornado het Witte Huis verwoest zijn het Fin en de President van Amerika die de dag redden. Op detail is vooral niet gelet, maar wat maakt dat eigenlijk nog uit. Als er een deur opengaat vliegen de haaien naar binnen om zich tegoed te doen aan de ledematen van de mensen die daar in de buurt zijn. Wegblijven dus, maar Fin gaat gewapend met zijn gouden kettingzaag de haaien te lijf. De CGI-effecten doen hierbij pijn aan de ogen, want het ziet er werkelijk waar uit alsof het met een effecten-app voor op je smartphone is gemaakt.

Daar blijft het echter niet bij, want ook de scène waarbij een haai in de looping van een achtbaan terecht komt is een regelrechte giller. Het is de opmaak naar een einde dat zelfs in tekenfilms nog nooit vertoont. We moeten de makers dan ook nageven dat het aan fantasie en originaliteit werkelijke aan niets ontbreekt. Natuurlijk moet je dat niet linken aan ook maar een beetje kwaliteit, want dat is natuurlijk een ander verhaal. Maar vermakelijk is het zeker! Hierbij komt ook nog eens een dikke cliffhanger kijken, waarbij je op Twitter zelfs kan gaan stemmen hoe dit moet gaan aflopen voor het al geplande vervolg. De film is op het digitale kanaal van SyFy in première gegaan en als je een beetje van B-films houdt die zichzelf geen seconde serieus nemen is Sharknado 3: Oh Hell No! een absolute aanrader.

Sharknado 3: Oh Hell No! is een van de meest belachelijke films ooit gemaakt en slaat op elk vlak de plank mis. Een geslaagde missie voor The Asylum natuurlijk en liefhebbers van de inmiddels tot cultstatus verheven Sharknado-films zullen hier dan ook zeker de vingers bij aflikken. Wat men ook over deze film wil beweren, je moet het de makers nageven dat de scènes die je te zien krijgt absoluut uniek zijn in hun soort. In het kader van de wansmaak beoordelen wij de film dan ook totaal anders dan normaal. De vier sterren zijn dan ook puur wansmaak-punten voor deze B-film, hoewel we hier misschien wel van een C-film kunnen spreken. Normaal gesproken zou de film het becijferen niet waard zijn, maar wij maken een kleine buiging voor deze hele foute, maar o zo vermakelijke mockbuster.

Met dank aan Media Tornado voor het beschikbaar stellen van een screenerlink.

2 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek