Escape Plan 2: Hades

Informatie

RegieSteven C. Miller
Jaartal2018
Releasedatum03-08-2018
Speelduur105 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastSylvester Stallone, Dave Bautista, Xiaoming Huang, Jesse Metcalfe en 50 Cent

Enige tijd na zijn ontsnapping uit The Tomb, een door hemzelf ontworpen zwaar beveiligde gevangenis, begint Ray Breslin zijn eigen beveiligingsbedrijf. Aan zijn staf voegt hij Hush en Abigail Ross toe als senior staff, die onder meer de taak krijgen om de jonge recruiten Shu Ren, Jasper Kimbral en Luke te begeleiden tijdens het veldwerk. Als Shu bij een missie wordt gekidnapt, ontdekt hij al snel dat hij in een geheime high-tech gevangenis is beland. Als Ray en zijn team uiteindelijk ontdekken waar Shu zich bevindt, wordt een reddingsactie op touw gezet. Dit blijkt echter nogal een klus aangezien de gevangenis constant van vorm verandert. Het is al snel duidelijk dat Ray en zijn team voor hun grootste uitdaging ooit staan.

In 2013 kwam regisseur Mikael Håfström met het hoogst vermakelijke Escape Plan, een film die behoorlijk wat aandacht kreeg doordat Sylvester Stallone en Arnold Schwarzenegger de hoofdrollen speelde. Vijf jaar later was het tijd voor het onvermijdelijke vervolg, al speelt Schwarzenegger dit keer niet meer mee. Toch is er hoop, want op het artwork pronken de namen van Stallone en Dave Bautista. Bautista is een ex-show worstelaar van de WWE, die zich de laatste jaren nadrukkelijk laat zien in films als Spectre, Blade Runner 2049 en Guardians of the Galaxy. Geen gek affiche zo op papier. Laat je echter niet van de wijs brengen, want Escape Plan 2: Hades is een typisch voorbeeld van een film waarbij de bekende gezichten, die een veredelde bijrol hebben, worden misbruikt om aandacht te genereren.

De eigenlijke hoofdrol is namelijk voor de Chinese acteur Huang Xiaoming, bekend van films als Ip Man 2 en The Message. Natuurlijk hoeft een dergelijk handigheidje geen probleem te zien, zeker niet als de film vol vermakelijke actie zit en het verhaal onderhoudend is. Met die gedachte in het achterhoofd geef je de film wellicht nog een kans. Tevergeefs, zo blijkt al snel, want van het fijne verhaal van de eerste Escape Plan is hier geen schim meer over. Aan actie ontbreekt het de film, dit terwijl de film zich vooral afspeelt in een gevangenis; een locatie waar in films vaak juist wordt gevochten. Al in het eerste kwartier zal je de nodige moeite hebben om de film niet uit te zetten. Het verhaal snijdt absoluut geen hout en personages worden zo het verhaal ingeslingerd zonder ook maar enige vorm van introductie, laat staan een latere uitdieping.

Toch is daar dan uiteindelijk Stallone, waarbij er de hoop is dat de film vanaf dat punt echt zal beginnen. Het blijkt wederom vergeefs, want alles kabbelt op zeer rommelige wijze voort. De rol van Stallone zorgt bij elkaar voor een kleine twintig minuten schermtijd, die netjes over de film wordt verspreidt. Het lijkt er zo net op of het nog iets voorstelt. Toch prik je hier zo doorheen en kunnen we niets anders stellen dan dat we hier te maken hebben met een onvervalste b-film. Werkelijk alles aan de film oogt goedkoop, waarbij het camerawerk misschien nog wel het meeste in het oog springt. Maar ook blijkt de rol van Bautista weinig meer dan die van Stallone. Slimme marketing, maar wel vreemd dat de eigenlijke Chinese hoofdrolspeler hierdoor niet de (twijfelachtige) eer krijgt die hij verdient.

En dan is er nog het verhaal. Natuurlijk blonk de eerste film niet uit in geloofwaardigheid, maar dit vervolg doet er doodleuk nog een schepje bovenop. Dat is natuurlijk prima en zelfs te verwachten bij een sequel, maar de makers doen het op een irritante en soms ook nog op een doodsaaie manier. Het is door dit alles bijna topsport om de film uit te zitten. Wat onze verbazing schetst boven alles schetst, is dat Escape Plan 3: Devil’s Station reeds in productie is gegaan. Leuk en wel, maar dit eerste vervolg zal er ongetwijfeld voor zorgen dat er veel mensen afhaken en daar valt absoluut iets voor te zeggen. Uiteindelijk is de aftiteling vooral een verlossing en kan je niets anders concluderen de dit echt een erg slechte film is geworden. Op een enkele vermakelijke knokscène na is de film gewoon het bekijken niet waard. Wellicht dat een geharde Stallone-fan zich nog aan de film wil wagen, maar voor de rest van het publiek is het gewoon beter deze film te vermijden.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

Escape Plan 2: Hades is, met alle respect voor Stallone, gewoon een hele slechte b-film. Dat er op het artwork wordt gepronkt met de namen van Sylvester Stallone en Dave Bautista is gewoon een slimme marketingtruc, al zal iedere liefhebber van de acteurs zich zonder uitzondering bedonderd voelen. Met een enkele vermakelijke knokscéne is het daarnaast karig gesteld met de actie in de film. Dat de productie van een derde film al is begonnen doet je vooral afvragen waarom acteurs als Stallone en Bautista hiermee in verband gebracht willen worden. Escape Plan 2: Hades is het aanzien niet waard en zonde van je tijd. Dan kan je beter de eerste film nog eens herkijken, iets wat zonder problemen voor meer plezier zal zorgen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

10 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek