Escape Room

Informatie

RegieAdam Robitel
Jaartal2019
Releasedatum10-7-2019
Speelduur100 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastTaylor Russell, Logan Miller, Deborah Ann Woll, Jay Ellis, Tyler Labine, Nik Dodani en Yorick van Wageningen

Zes personen, onbekenden van elkaar, krijgen een mysterieuze zwarte doos met daarin een kaartjes dat hen complimenteert. In eerste instantie denken zij dan ook dat de afzender een naaste is, maar al snel ontdekken ze dat het een uitnodiging is voor een meeslepende escape room waarbij ze de kans krijgen om 10.000 dollar per persoon te winnen. Nog voor ze het goed en wel beseffen is het spel begonnen en blijken ze al te zijn ingesloten. Nadat ze ontsnapt zijn uit de eerste kamer blijkt het spel uit meerdere kamers te bestaan, allen met nogal extreme omstandigheden. De kamers blijken dan ook al snel veel meer dan een spel en beetje bij beetje ontdekken ze de geheimen achter de escape room. Ze moeten vechten om te overleven en steeds weer zo snel mogelijk de raadsels oplossen en een uitweg vinden, want de omstandigheden worden met de minuut nijpender en hun leven staat op het spel.

De laatste jaren is de populariteit van Escape Rooms flink toegenomen en ook in ons koude kikkerlandje schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Voor wie dit compleet ontgaan is; in een escape room wordt je als groep opgesloten en moet je aan de hand van het oplossen van puzzels binnen een bepaalde tijd zien te ontsnappen. Een intrigerend iets en ook de filmwereld is dit niet ontgaan. Het is dan ook een concept dat nogal wat mogelijkheden biedt, zeker voor een horrorfilms. Het zorgde ervoor dat twee jaar geleden al twee films onder de naam Escape Room het levenslicht zagen, maar eigenlijk waren beide films het aanzien amper waard. Regisseur Adam Robitel denkt het beter te kunnen en zet met deze film zijn beste beentje voort. Robitel was in het verleden in ieder geval al succesvol als regisseur van Insidious: The Last Key en The Taking of Deborah Logan, dus op papier zou je zeggen dat je zeker iets zou mogen verwachten.

Het eerste dat opvalt aan deze film is dat deze qua gore en griezelige momenten vrij tam is gebleven. Wie een hardcore horrorfilm verwacht doet er dan ook goed aan om zijn of haar verwachtingen flink bij te stellen. De film is duidelijk gemaakt voor een breder publiek, maar ondanks het gebrek aan echte horror is de film zeker amusant en zelfs het verhaal steekt eigenlijk niet eens zo slecht in elkaar. Elke escape room die de zes vreemdelingen betreden staat verbonden met een van de vijf elementen (vuur, water, aarde, lucht en ether) en daar kan je als maker van een horrorfilm natuurlijk al flink wat kanten mee op. Natuurlijk, je moet rekening houden met flink wat cliché’s, maar het gaat er uiteindelijk om dat het verhaal goed uitgewerkt wordt en zeker bij gebrek aan beter is de film de moeite best waard.

Dat is ook te danken aan het feit dat het er visueel allemaal erg aantrekkelijk uit ziet. Zo is er flink wat aandacht besteed aan de escape rooms zelf en zien deze er stuk voor stuk gelikt uit. Ook over de puzzels is er goed nagedacht. Eigenlijk is alleen het einde een beetje teleurstellend, de oplettende kijker zal al snel doorhebben dat de film hiermee begint. Mede hierdoor wil de film nergens echt spannend worden. We zien een dergelijke opbouw vaker in films en het gebeurd eigenlijk te vaak dat dit toch slecht uitpakt voor de spanning. Voor de rest zijn er eigenlijk weinig opmerking over de film en weet deze toch als een welkome kleine verrassing uit de hoek te komen, zeker omdat de verwachting op voorhand waarschijnlijk niet al te hoog ligt.

Extra’s: Op de Blu-ray release is aardig wat bonusmateriaal te vinden.
• 8 Verwijderde & verlengde scènes (19:02) Alternative Opening, Ben Liquor Store, Jason Motorcycle, Extended Mirror Flashback, Jason Office, Technician and Zoey, Extended Gaslight en Alternatief Einde.
• Game, sets, match – hoe de rooms zijn gemaakt (04:55) Neem een kijkje in de Escape Rooms en hoe deze zijn gemaakt voor de film.
• De eenzame overlevenden (04:19) Een snelle kijk op de cast en hoe deze elkaar naar een hoger niveau wisten te trekken in deze film.

Escape Room is een aangename light-variant van een horrorfilm, die zich vooral richt op een breed publiek. Ondanks dat de opbouw misschien met terugwerkende kracht niet het sterkste punt is, is het verhaal verder prima uitgewerkt en laten de makers zien dat zij goed uit de voeten kunnen met het feit dat elke escape room verbonden is met een van de vijf elementen. Bloederig of eng wordt het allemaal nergens, maar mede hierdoor wordt vast een groter publiek bereikt. Een vervolg is reeds aangekondigd voor volgend jaar en dus kunnen we gerust de conclusie trekken dat Escape Room een geslaagde film is. Enige wat nu nog te hopen is, is dat men bij het vervolg stiekem een tandje bijzet als het op bloederige horror aankomt.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

22 juli, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d32e3890d71c_selected-products" products="9200000107652759,9200000107652757,9200000086844821,9200000086596383,9200000081917786" name="escape room" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek