Escape Room

Informatie

RegieWill Wernick
Jaartal2017
Releasedatum20-04-2018
Speelduur81 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastEvan Williams, Annabelle Stephenson, Elisabeth Hower, Dan J. Johnson, John Ierardi en Kelly Delson

Als Tyler zijn dertigste verjaardag viert, neemt Kirsten, zijn vriendin, hem als verrassing mee voor een mysterieus spel. In deze Escape Room worden zij samen met vier vrienden, waaronder de zus van Tyler, opgesloten en moeten zij verschillende puzzels oplossen om binnen een uur uit de verschillende kamers te ontsnappen. Al snel slaat de sfeer echter om en komen de spelers erachter dat ze in een dodelijk spel terecht zijn gekomen, waarbij als je zal sterven als je de puzzels niet op tijd oplost. Als de groep er vervolgens ook nog eens achter komt dat Kristen is afgezonderd van de groep, en naakt zit opgesloten in een kooi, begint er een race tegen de klok om te ontsnappen uit hun benaderde posities.

Afgelopen jaar zagen twee films met de titel Escape Room het levenslicht, waarbij het plot elkaar niet veel ontliep. De Escape Rooms die als paddenstoelen uit de grond schieten bieden dan ook een hoop potentie voor een angstaanjagende film. Aan de hand van de trailer krijg je dan ook de verwachting dat je best eens verrast zou kunnen worden met een vermakelijke horrorfilm. De uitwerking lijkt in ieder geval verdacht veel op een film uit de Saw-reeks, al is dat heel wat anders dan ook daadwerkelijk dat niveau halen natuurlijk. Deze film moet het in elk geval stellen met een relatief onbekende cast, waarbij eigenlijk niet een naam echt een belletje doet rinkelen, maar dat hoef natuurlijk geen obstakel te zijn voor een verrassende productie.

De film begint mysterieus, waarbij een groepje vrienden in de zogenaamde Escape Room terecht komen. Allen zitten zij in een benaderde positie; het ene koppel is aan elkaar geketend en de anders heeft een soort kuisheidsgordel met cijfercombinatie. Het zijn puzzels waaruit zij zich dienen te bevrijden. Als kijker denk je direct in een web van martelingen terecht te komen, maar wie dat denkt komt van een zeer koude kermis thuis. Dat deze film het label horrorfilm opgespeld heeft gekregen is dan ook best bijzonder. De enige horrorfactor zijn namelijk de dramatische acteerprestaties van de gehele cast. Dit wordt eigenlijk direct al duidelijk als de toch al matige dialogen worden uitgesproken alsof we met kindertheater te maken hebben.

Wat nog veel erger is, is dat je ruim drie kwartier moet wachten voordat er überhaupt ook maar iets gebeurt in de film. De eerste twintig minuten zal je de film hierbij nog een kans geven, zeker als de vrienden in de eerste puzzels belanden, maar helaas wordt de spanning nergens opgevoerd of is deze ook maar voelbaar. Als de horror dan uiteindelijk losbarst blijkt al snel dat Escape Room echt een clichématige formulewerkje is, waarbij de effecten echt op een droevig niveau liggen. Feitelijk is er maar één scène die het label horror verdient, want de rest is allemaal erg tam. Een film als deze is dan ook vooral een voorbeeld van hoe een trailer verwachting opwerkt door werkelijk alle spannende momenten te tonen. Het einde zou nog moeten zorgen voor een heuse twist, maar het zorgt vooral dat je als kijker de boodschap helemaal kwijt bent.

Extra’s: Naast de hoofdfilm is er op de Blu-ray release geen ruimte gemaakt voor enig bonusmateriaal.

Escape Room is zo ondermaats en dusdanig clichématig formulewerk, dat je als kijker al snel op zoek gaat naar manieren om aan deze marteling voor de zintuigen te ontsnappen. Het trieste acteerniveau van de gehele cast wordt bijgestaan door een zeer doorzichtig plot, slechte visuele effecten en een chronisch gebrek aan spanning. Zoals het een goede horror betaamt verwacht je eigenlijk al direct dat de terreur en marteling gaat beginnen, maar dit blijft ruim drie kwartier uit. Met een beperkte speelduur van anderhalf uur zorgt dit ervoor dat Escape Room veel te laat op gang komt, waarbij de spanningsboog in het eerste deel amper gespannen wordt. Zelfs voor iemand die de koning van de wansmaak wordt genoemd is dit echt een brug tever. Waar je aan de hand van de trailer nog een vermakelijke film verwacht, blijkt Escape Room vooral een remedie voor mensen met een slaapgebrek waarbij het te hopen is dat eventuele vervolgfilms uitblijven.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

20 april, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ad58e51cc290_selected-products" products="9200000086844821,9200000086596383" name="Escape Room" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek