Fahrenheit 451

Informatie

RegieRamin Bahrani
Jaartal2018
Releasedatum14-11-2018
Speelduur96 minuten
DistributeurWarner Bros Home Entertainment
CastMichael B. Jordan, Aaron Davis, Michael Shannon, Dylan Taylor en Cindy Katz

Na een Tweede Burgeroorlog staat het Ministerie aan het hoofd van een autoritaire dictatuur. Kunst, cultuur en geschiedenis is grotendeels verboden en het meeste lezen is beperkt tot het internet om de waarheid uit te bannen. Het is een wereld waarin de meeste boeken zijn verboden en vernietigd door zogenaamde brandweermannen, die werken in dienst van het Ministerie. Guy Montag is een jonge en geestdriftige brandweerman die door zijn vader is klaargestoomd om in zijn voetsporen te treden. Hij krijgt zijn eerste twijfels bij de staat van de samenleving als hij Clarisse ontmoet, een jonge informant die hem confronteert met de echte geschiedenis. Uiteindelijk besluit Guy om een ondergrondse verzetsgroep te helpen om in opstand te komen in een poging om duizenden klassieke werken te behouden.

In 1966 werd het boek van schrijver Ray Bradbury naar het grote doek vertaald met Julie Christie en Oskar Werner in de hoofdrollen. De film was destijds een redelijk succes, maar is vandaag de dag nogal gedateerd. Anno 2017 werd er besloten om de film een remake te geven omdat het verhaal toch bijzonder genoeg is om te vertellen en daarmee niet in de vergetelheid hoeft te raken. Natuurlijk wil men dit dan op een goede manier aanpakken en voor de hoofdrol werd er ditmaal gekozen voor de zeer talentvolle Michael B. Jordan. Jordan wist zich in het verleden al te onderscheiden met rollen in films als Creed en het fantastische Fruitvale Station. Naast Jordan zien we de eveneens getalenteerde acteur Michael Shannon, die naast zijn rijke oeuvre zelfs twee Oscarnominaties in de wacht wist te slepen met de films Nocturnal Animals en Revolutionary Road. Tel daarbij op dat de film geregisseerd is door Ramin Bahrani, die in 2014 het indrukwekkende 99 Homes afleverde en je hebt een redelijk goed affiche natuurlijk. Je zou dan ook zeggen; kat in het bakkie, kan niet fout gaan. Helaas kampt de film met nogal wat problemen om uit te blinken en haalt deze remake het niet bij het gedateerde origineel.

Het verhaal is natuurlijk erg interessant. Boeken worden door de overheid als een gevaar voor de staat gezien, waardoor de brandweer ervoor moet zorgen dat elk boek in brand wordt gestoken om het zo aan de bevolking te onttrekken. Het ontbreekt echter aan elk motief waarom de boeken verbrand moeten worden en wat de potentiele gevaren van het lezen van de boeken voor de overheid nou eigenlijk zijn. De film kent hiernaast wel een maatschappelijk kritische noot van censuur dat voor een groot deel aan het doorgeschoten feminisme te danken is. De bevolking leest ook steeds minder, waardoor er flinke onverschilligheden ontstaan tussen de mensen. In feite dus een open deur om wat actie in de film te gaan verwerken, maar de film blijft eigenlijk erg tam en mak waardoor het eigenlijk snel gaat vervelen. Voor de rest mist de film een goede sfeer en vooral goed camerawerk, iets dat door het  montagewerk er niet bepaald beter op wordt. Vreemd genoeg wilde de regisseur klaarblijkelijk voor een flitsende en hippe montage zorgen, maar dit mislukt op elk vlak. Het gevolg daarvan is dat Fahrenheit 451 een grauwe, taaie en vooral saaie film is geworden, die het potentieel interessante verhaal eigenlijk geen eer aan doet.

Extra’s: Naast de hoofdfilm is er nog ruimte gemaakt voor een korte featurette op de dvd. Dat is eigenlijk meer dan je tegenwoordig zou verwachten bij een dvd release, maar de film leent zich eigenlijk wel voor iets meer achtergrondinformatie.
• Behind the Fire (04:41) Een korte kijk achter de schermen met interviews met cast en crew van de film.

Fahrenheit 451 is een saaie remake geworden, waarbij het verhaal toch flinke potentie had om echt uit te blinken. Ook hoofdrolspelers Michael B. Jordan en Michael Shannon zorgen ervoor dat de verwachtingen flink omhoog worden gekrikt. Helaas kan het de verwachtingen niet waarmaken. Hier en daar probeert de regisseur aan de hand van flitsende montage nog iets te maken van het geheel, maar dit mislukt compleet doordat het camerawerk niet al te best is en de film een sfeer bevat dat niet past bij de setting. Het maakt Fahrenheit 451 eigenlijk tot een zeer overbodige remake, waar weinig plezier aan te beleven valt. 

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

29 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c022f77905ec_selected-products" products="9200000081663937,1002004012379405,9200000002348743,9200000000696495,9200000076246221" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek