Fast & Furious: Hobbs & Shaw

Informatie

RegieDavid Leitch
Jaartal2019
Releasedatum01-08-2019
Speelduur136 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastDwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby en Helen Mirren

Een team van MI6-agenten, geleidt door Hattie Shaw, betreedt een magazijn van Etheon in een poging een virus te bemachtigen dat geprogrammeerd kan worden om geselecteerde mensen te vermoorden. De missie wordt echter verraden door Brixton Lore, een agent die op het slechte pad is geraakt en voorzien is van geavanceerde cybernetische implantaten de zijn fysieke vaardigheden verbeteren. Hij doodt alle agenten behalve Hattie, die het virus in zichzelf injecteert en weet te ontsnappen. Dit tot woede van Brixton die haar als schuldige aanwijst van het doden van haar team en stelen van het virus, waarop Hattie op de vlucht slaat. Luke Hobbs en Deckard Shaw worden beide op de hoogte gesteld van het zoek geraakte virus en moeten samenwerken om deze op te sporen. Ze weten Hattie uiteindelijk op te sporen en in een poging om haar te redden reist het trio naar een Etheon-fabriek in Rusland waar ze een apparaat proberen te bemachtigen om het virus uit Hattie te verwijderen. Ze worden echter op de hielen gezeten door Brixton, die snode plannen heeft met het virus.

Na acht films uit de populaire Fast & Furious-reeks was het tijd om de reeks uit te breiden. Iets wat kracht bij wordt gezet met deze eerst spin-off in het Fast & Furious-universum, na remake en reboot een nieuwe populaire term in de filmwereld. Hobbs en Shaw, die eerder een bijrol vertolkten, zijn hiermee de eerste twee personages met hun eigen stand alone-film. Dwayne “The Rock” Johnson en Jason Statham keren uiteraard terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw en dat is direct veelzeggend over de soort film die we voorgeschoteld krijgen. Waar de eerste Fast & Furious-films over de wereld van het straatracen gingen, werd het vanaf de vijfde film over een andere boeg gegooid; Alles ging iedere volgende film steeds verder over de top. Het is wellicht moeilijk voor te stellen, maar deze film doet daar nog een schepje bovenop. Het zorgt er bijna voor dat de eerdere films serieus te noemen zijn. Toch lukt het ook deze film weer om een zeer hoog entertainment gehalte af te leveren en hoewel je natuurlijk geen hoogwaardig verhaal hoeft te verwachten, zijn de stunts om je vingers bij af te likken.

Van een verhaal is eigenlijk amper sprake, het is regelrechte pulp dat door een 7-jarige op papier lijkt te zijn gezet. De film draait om een virus dat 100% effectief is en wordt gezocht door zowel de Amerikaanse CIA als de Britse MI6. Brixton Lore, gespeeld door Idris Elba met superkrachten, wil het virus in handen krijgen om de wereld te zuiveren, maar de capsules met virus belanden in Hette. Uiteraard komt vervolgens Deckard Shaw zijn zus redden, maar hij wordt bijgestaan door Luke Hobbs. Beide mannen hebben een schurfthekel en dat zorgt voor veel komische situaties. De humor is soms wat flauw, maar veelal geslaagd; missie geslaagd zou je zeggen. Echter, eigenlijk gaat het al direct aan het begin van de film al mis. Zo weet Brixton op mysterieuze wijze kogels te weren met zijn hand omdat hij kogelvrije motorhandschoenen aanheeft. Het hoe en wat komt later naar voren, maar is eigenlijk te belachelijk voor worden. Als vervolgens ook Shaw kogels afweert door simpelweg een kogelvrij vest als een dekentje voor zijn lichaam te houden, weet je direct dat deze film van belachelijke situaties aan elkaar hangt.

Belangrijk voordeel is dat de film zichzelf geen seconde serieus neemt en vooral dienst doet als blockbuster. De film is eigenlijk bijna letterlijk hersenloos vermaak, al kan je dan wel je vraagtekens zetten bij de speelduur van bijna tweeënhalf uur. Dit is gewoonweg te lang voor dit soort vermakelijke pulp en hoewel het begin, midden en vooral het einde een explosieve achtbaanrit zijn, proberen de makers hiertussen het verhaal wat uit te diepen. Het is niet alleen iets waarin regisseur David Leitch beter in slaagde met Atomic Blonde en Deadpool 2, het is ook iets waar mensen bij een film als deze niet op zitten te wachten. Dat de beoogde uitdieping weinig tot niets toevoegt aan de film helpt dan natuurlijk ook niet mee. Toch is Hobbs & Shaw zonder meer een geslaagde actieprent te noemen en lijkt het een kwestie van tijd voor een vervolg en zelfs meer spin-offs uit de grond worden gestampt. Voor nu is deze film voor de liefhebbers van Fast & Furious in elk geval een aanrader en goed voor tweeënhalf uur puur vermaak, waar je werkelijk geen seconde bij hoeft na te denken.

Fast & Furious: Hobbs & Shaw is op en top pulp, een wat te lange adrenaline rit die qua belachelijkheden de Fast & Furious-films naar de kroon steekt. Van het verhaal hoef je weinig te verwachten, want eigenlijk is dit weinig meer dan een peperdure B-film waarbij veel geld is uitgegeven aan stunts en effecten. De makers doen nog een kleine poging het verhaal wat verder uit te diepen, maar eigenlijk zijn dit overbodige scènes die best op de montagetafel achter hadden mogen blijven. Het uitdiepen van karakters heeft immers geen enkele zin; die zijn zo plat als een dubbeltje. En weet je, dat maakt allemaal helemaal niet uit. Elke nieuwe film denk je weer dat de grens van het belachelijke wel bereikt is, maar Hobbs & Shaw trekt de lijn van de Fast & Furious-films gewoon door en ondanks alle belachelijkheden zorgt de film gewoon weer voor heerlijk en vooral goedgemaakt entertainment. Betreft de toekomst hebben we geen glazen bol, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat er meerdere spin-offs worden aangekondigd om het Fast & Furious-universum verder te laten groeien.

1 augustus, 2019

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d418c074a714_selected-products" products="9200000077863201,9200000098875092,9200000075612655,9200000045727002,1002004013623756,9200000108260462" name="fast" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek