Ferdinand

Informatie

RegiePaul Feig en Carlos Saldanha
Jaartal2017
Releasedatum18-04-2018
Speelduur108 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastJohn Cena, Kate McKinnon, Gina Rodriguez, Bobby Carnavale, David Tennant, Anthony Anderson, Daveed Diggs, Gabriel Iglesias, Flula Borg, Sally Phillips, Boris Kodjoe, Jerrod Carmichael, Raul Esparza, Karla Martinez en Miguel Angel Silvestre

Het kleine stiertje Ferdinand houdt niet van vechten, maar is een vriendelijke lobbes met een grote voorliefde voor bloemen. Hierdoor wordt Ferdinand erg gepest door de andere stieren in zijn verblijf, die er allemaal van dromen om eens te mogen vechten met een matador in een Spaanse arena. Ferdinand is nog jong als hij weet te ontsnappen uit het stierenverblijf, waarna hij terecht komt bij een liefdevol gezin. Hun liefde kent geen grenzen en Ferdinand is onderdeel van het gezin, waarbij hij een bijzondere vriendschap ontwikkelt met Nina, de dochter. Als hij opgroeit en steeds verder uitdijt wordt Ferdinand door zijn omgeving al snel als gevaarlijk bestempeld, waarna hij gevangen wordt genomen om weer in hetzelfde verblijf te belanden als waar hij uit was ontsnapt. Met een bont gezelschap om zich heen besluit Ferdinand weer te ontsnappen, om zo te kunnen terugkeren naar zijn geliefde omgeving. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot met een knotsgek avontuur als gevolg.

Stierenvechten is een traditie die zich vandaag de dag nog altijd in de Spaanse binnenlanden afspeelt. Er komt steeds meer commentaar op en mede dit maakt het bijzonder dat de nieuwe animatiefilm van Blue Sky Studios, bekend van onder andere Ice Age, zich daar afspeelt. Gelukkig wordt de zogenaamde sport nergens vergoeilijkt en blijkt de film uiteindelijk zelfs een redelijk volwassen aanklacht tegen het stierenvechten te zijn. Daarbij kaart de film ook nog eens aan dat je niet iemand moet beoordelen op zijn uiterlijk. De boodschap ligt er in dit geval weer duidelijk bovenop, iets dat we vaker terugzien bij animatiefilms. Waar de Engels gesproken versie is ingesproken door ex-WWE worstelaar John Cena, is dat bij de Nederlandse versie gedaan door onze eigen kickbokskampioen Rico Verhoeven. Hij heeft er duidelijk feeling voor en doet dit op zeer leuke wijze!

Onderwerp van dit vooroordeel is de grote stier Ferdinand. Hij wordt door zijn omvang al snel aangezien voor een heel gevaarlijk beest, dat dood en verderf wil zaaien. In het geval van Ferdinand is dat echter zeker niet het geval, want het enige dat hij wil doen is relaxen en aan de bloemen ruiken waar hij zo van houdt. Het zorgt voor een leerzaam onderwerp voor de kleinsten onder ons, die de film dan ook met erg leuk zullen vinden. Toch is er ook genoeg te genieten voor het volwassen publiek, door door de serieuze achterliggende gedachte bij onderwerpen die het verhaal met zich meebrengt.

Animatiestudio Blue Sky moet het ondanks de zeer succesvolle Ice Age-franchise eigenlijk altijd afleggen tegen concurrente als Disney en Pixar, maar laat met Ferdinand weer eens zien dat ze wel degelijk een meer dan aardige film kunnen neerzetten, zelfs ondanks een flink minder imposant budget. Zo ziet de animatie er erg mooi en vooral kleurrijk uit. Natuurlijk is het verhaal niet bijster origineel, en barst deze ook van de clichés, maar dat stoort eigenlijk geen enkel moment. Dit komt omdat het verhaal lekker vlotjes verloopt, waardoor het tempo in de film op een prima niveau ligt. Nergens zul je je als kijker ook maar een moment vervelen. Waarbij de film ook geholpen wordt door de humor, waarbij kinderen het zullen uitschateren en volwassenen ook zullen merken dat de film met regelmaat scherp uit de hoek komt.

Het is dan ook jammer dat de film in het tweede deel wat in elkaar zakt. Dit is vooral te danken aan de moraal (van het verhaal) dat steeds verder naar de oppervlakte komt drijven. Zo is het natuurlijk logisch dat Ferdinand uiteindelijk terugkeert in de stierenarena waaruit hij eerder ontsnapte, maar het is juist rondom dit punt dat de makers zich hadden kunnen onderscheiden. Dit deel is namelijk verschrikkelijk voorspelbaar en werkelijk ieder cliché dat er te bedenken valt wordt aangewend. Dit zal de kleinste kijkertjes ongetwijfeld niet deren, maar het is juist hier dat de film voor volwassenen het verschil had kunnen maken. Het zorgt voor een wat nare bijsmaak en dat is jammer, want Ferdinand is een leuke animatiefilm voor jong en oud!

Extra’s: Zoals zo vaak het geval bij animatiefilms, is ook de Blu-ray release van Ferdinand overladen met bonusmateriaal.
∙ Ferdinands Gids voor een Gezond Leven met John Cena (03:09) Gezondheidstips van WWE-legende John Cena, een feature die qua inhouden overigens eigenlijk niet past bij de film of het overige bonusmateriaal.
∙ Een Geitengids voor het Leven (03:08) Een feature die een diepere kijk geeft op het karakter Lupe.
∙ Ferdinands Topteam (03:45) Diept een aantal andere belangrijke karakters van de film uit.
∙ Spanje door Ferdinands Ogen (01:50) Een kort reisverslag van Spanje door de ogen van Ferdinand.
∙ Bekentenissen van een Sierminnend Paard (03:22) Een knotsgek stukje ingesproken door Fluga Borg.
∙ Het creëren van het land van Ferdinand (05:49) Carlos Saldahna praat in dit stuk over de productionele aspecten van de film.
∙ Een Scene ontleed: Het Stierenrennen (04:03) Dit is technisch gezien één van de interessantere featurettes op de schijf, waarbij uitgebreid wordt ingegaan op het uitdagende productieproces van deze scène.
∙ Dansles met Ferdinand (07:46) Hier zien we een aantal leuke beelden die laten zien hoe live-actiemodellen de uiteindelijke animatie beïnvloedden.
∙ Ferdinands Doe-Het-Zelf Bloementuin (06:49) Leer tuinieren met Ferdinand.
∙ Videoclip voor Home (03:14) Een muziekvideo bij het liedje Home.
∙ Het creëren van een Remarka-Bull liedje (03:51) Nick Jonas laat zien hoe hij “Home” schreef, het voor een Oscar genomineerde nummer uit de film.
∙ De Kunst van Ferdinand Gallerij: Conceptschilderijen (01:03), Tekenontwerpen (01:23), Locaties (00:48) en Foto’s (00:33).
∙ Bioscooptrailer (02:26)

Ferdinand is een heerlijke animatiefilm met een vlot verhaal, waarbij clichés en een wat geforceerd moraal op de loer liggen. De film zal de originaliteitsprijs dan ook zeker niet winnen, maar desodanks een meer dan prima animatiefilm die niet onder hoeft te doen van die van de concurrerende studios. De aandacht en liefde van de makers voor het project is goed voelbaar wat resulteert in een kleurrijke film die iedere keer weer een feest zal zijn om naar te kijken. De film wordt hierbij ook geholpen door fijne stemacteurs en een flinke dosis humor, waarbij het enige smetje de totaal niet grappige chique paarden zijn. De volwassen kijkers zullen tegen het einde misschien even over een paar ergernissen heen moeten stappen, maar Ferdinand is zonder twijfel een kijkbeurt waard die daarnaast gekoesterd zal worden door hun kroost.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ad5b1d6d52ff_selected-products" products="9200000088280825,9200000087291500,9200000087291446" name="Ferdinand" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek