Final Score

Informatie

RegieScott Mann
Jaartal2017
Releasedatum08-02-2019
Speelduur104 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastDave Bautista, Pierce Brosnan, Ray Stevenson, Alexandra Dinu, Martyn Ford, Lara Peake, Amit Shah, Lucy Gaskell en Ralph Brown

De broers Dimitri en Arkady Belav waren ooit verantwoordelijk voor een mislukte staatsgreep in de Russische staat Sakovya. In de ongeregeldheden werd Dimitri gedood, maar Arkady en zijn volgelingen zijn ervan overtuigd dat hij zijn dood in scène heeft gezet en is ondergedoken in Londen. Arkady plant vervolgens een aanslag tijdens een groots sportevenement, waarbij West Ham United het moet opnemen tegen het Russische FC Dynamo. Ex-militair Michael Knox is samen met zijn nichtje Danni, die na het overlijden van haar vader flink naar haar oom trok, ook aanwezig. Als alle communicatie in het stadion plat wordt gelegd en Knox zijn nichtje uit het oog verliest, krijgt hij al snel in de gaten dat er meer aan de hand is. Hij kan niet lijdzaam toekijken en gaat op onderzoek, om erachter te komen dat hij maar negentig minuten de tijd heeft om een catastrofale ramp te voorkomen en zichzelf en zijn nichtje in veiligheid te brengen.

Regisseur Scott Mann brengt ons een film zoals we die in de jaren negentig vrij regelmatig tegenkwamen; een variant op de Die Hard-formule. Hierbij neemt een held tegen wil en dank het op tegen een leger terroristen op een afgezette locatie. Het is dit keer aan spierbundel Dave Bautista om de held te spelen. Bautista heeft zijn succesvolle worstelcarrière verruild voor een acteercarrière en was al te zien in films als Riddick, Spectre en natuurlijk beide Guardians of the Galaxy-films. Als tegenhanger zien we voormalig James Bond-acteur Pierce Brosnan. Ondanks dat hij vrij prominent aanwezig is op het promotionele materiaal, blijkt zijn schermtijd vrij beperkt. Het zal is een beproefd trucje om een film voor een groter publiek aan de man te brengen, al wees het verleden al meer dan eens uit dat dit absoluut geen garantie biedt voor een goede film. Op papier kan je dan ook flink je twijfels hebben bij Final Score, want van enige originaliteit blijkt ook geen sprake.

Toch blijkt Finale Score een hoogst vermakelijke film. De film neemt een kleine aanloop om de karakters, uiteraard volgens de bekende formule, iets uit te diepen, maar na een kleine twintig minuten volgen de actiescènes elkaar in rap tempo op. Nu kan je de fout maken door het geheel veel te serieus te nemen, maar gelukkig doet de film dat zelf ook niet. En dus; lekker achterover zitten en genieten. De film ademt in alles dat het hier een kruising betreft tussen de klassieker Die Hard en Sudden Death, een ook al zo geslaagde variant van Die Hard met Jean-Claude van Damme in de hoofdrol. Zo blijkt Knox een onverwoestbare vechtmachine, die het praktisch in zijn eentje tegen een leger terroristen op neemt. Het is echter vooral de manier waarop wat alles zo vermakelijk maakt, zo doopt Knox tijdens een gevecht gerust even zijn blote handen in een frituurpan om hier een mes uit het vissen alvorens hij zijn tegenstander een pijnlijke dood bezorgd. Het is dit soort actie met een vette knipoog die we soms weleens missen in een filmlandschap waarin alles en iedereen soms veel te serieus wordt genomen.

Toch is Finale Score verder absoluut geen hoogvlieger, eerder een uit de hand gelopen b-film. Van echte acteerprestaties kan je amper spreken en de effecten hadden zo nu en dan echt beter gekund, want ondanks dat alles zeer vermakelijk blijft zijn de vele explosieve scènes niet altijd even overtuigend. Goed voorbeeld hiervan is de grootse explosie waarbij Knox het op een lopen zet nadat hij Dimitri gelokaliseerd heeft en hij met een mobieltje met een flink brok C4 activeert. Het zijn dit soort momenten die de kijker weer even wakker schudden uit de droom dat Final Score wellicht weer meer is dan een guilty pleasure in wording. Voor de rest kent de film eigenlijk weinig verrassingen, maar nergens pretendeert de film meer te bieden dan dat. Het maakt dat Final Score absoluut niet had misstaan tussen de vele Die Hard-varianten die in de jaren negentig massaal als paddenstoelen uit de grond schoten.

Extra’s: Op de Blu-ray release is naast de film geen bonusmateriaal te vinden.

Final Score is een lekkere vlotte Die Hard-variant die zichzelf gelukkig niet al te serieus neemt. Nergens zal je je vervelen en dat maakt dit tot een film zoals we de laatste jaren eigenlijk veel te weinig hebben gezien. De onbehouwen Dave Bautista past hierbij perfect in dit plaatje als zorgzame oom met een zachte kant, die ook net zo makkelijk het in zijn eentje opneemt tegen een leger terroristen. Pierce Brosnan krijgt daarentegen weinig te doen en is inwisselbaar. Hij lijkt dan ook vooral aanwezig om een grote naam onder de cast te hebben voor promotionele doeleinden. Ook van de grote explosieve actie moet je niet teveel verwachten en ook het verhaal is soms wel heel erg voorspelbaar, maar het plezier spat er vanaf en de vele knipogen zijn dingen die een film als deze juist wel passen. Voor wie de toch wat foute actiefilms uit de jaren negentig een warm hart toedraagt is Final Score zeker de moeite waard!

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

20 februari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c6d5509e4e60_selected-products" products="9200000073280421,9200000073280423" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek