Finding Dory

Informatie

RegieAndrew Stanton
Jaartal2016
Releasedatum29-06-2016
Speelduur103 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastEllen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O’Neill, Hayden Rolence, Kaitlin Olson, Ty Burrell en Eugene Levy

Één jaar na het grote avontuur dat Dory beleefde met haar grote vrienden Marlin en Nemo, komt Dory erachter dat ze geboren is in het Marine Biology Institute of California. Hier raakte ze op jonge leeftijd haar ouders kwijt en als er flarden uit haar verleden omhoog komen besluit ze om haar ouders te gaan zoeken. Echter, als het drietal elkaar op hun reis kwijt raakt, zetten Marlin en Nemo alles op alles om Dory weer te vinden waarbij ze op hun reis de nodige kleurrijke en maffe dieren tegenkomen. Zal het Marlin en Nemo lukken Dory op tijd weer te vinden en belangrijker nog, weet Dory haar ouders te vinden?

Dertien jaar geleden kwam Disney•Pixar met het zeer succesvolle en grootse avontuur Finding Nemo. Naast Nemo zelfs wist vooral de vergeetachtige vis Dory de harten van het publiek te stelen. Genoeg om dit langverwachte vervolg compleet om de vergeetachtige Dory te laten draaien. Andrew Stanton keert terug als regisseur, al moet hij het dit keer doen zonder co-regisseur Lee Unkrich. Zijn plaats is ingenomen door Angus MacLane, die eerder meewerkte aan animatiefilms als Up en Toy Story 3. Zij mogen weer rekenen op de stemkunsten van Ellen DeGeneres, die terugkeert als de stem van Dory. Met alles in acht genomen en de geweldige trailer leek het voorhand al duidelijk dat ook Finding Dory een flinke hit zou gaan worden.

Het verhaal speelt zich een jaar na de gebeurtenissen van Finding Nemo af, wanneer Dory steeds meer geheugenflarden krijgt van haar ouders. Op haar zoektocht naar haar ouders komt ze de norse Hank tegen, een octopus die alles op alles wil zetten om niet terug te hoeven worden gezet naar de oceaan. Daarnaast weten ook de bijziende walvishaai Destiny en de witte Dolfijn Bailey de lachers flink op hun hand te krijgen. Naast humor gericht op de kinderen heeft de film ook een aantal grappen voor het volwassen publiek in zich, waardoor Finding Dory zich net als zijn voorganger perfect leent voor jong en oud. Toch is er altijd het gevaar van herhaling bij vervolgverhalen.

Gelukkig is dit iets waar Finding Dory geen last van heeft, mede omdat Nemo en zijn vader Marlin dit keer een bijrol spelen in de film en de focus ligt op het leven van de vergeetachtige Picasso doktersvis Dory. Dat het omdraaien van de rollen niet altijd een succes is bewees de overkill aan Minions ons vorig jaar. Toch blijkt het dit keer wél een goede zet. Daarnaast komen veel figuren uit Finding Nemo niet of amper meer voor in deze film, al zijn er wat leuke verrassingen. Naast deze frisse aanpak is de animatie van de kwaliteit die we mogen verwachten van Disney•Pixar. Ondanks dat ook deze film stiekem naar meer smaakt is het verhaal wel rond nu en we hopen dat Disney•Pixar zich vanaf nu weer richt op een compleet nieuw verhaal.

Finding Dory is het best denkbare vervolg op succesverhaal Finding Nemo geworden. Ondanks dat alles herkenbaar is voor de liefhebbers van Finding Nemo, hebben de makers weten te omzeilen dat ze in herhaling vallen. Een prestatie op zich, helemaal omdat de film ondanks een gat van maar liefst dertien jaar met de eerste film zo weer hetzelfde publiek naar de bioscoop trek, die op hun beurt weer hun kroost meenemen. Het maakt van Finding Dory een avontuur voor jong en oud, waarbij natuurlijk ook weer genoeg te lachen valt en het soms zelfs best een beetje spannend wordt. We kunnen dan ook niks anders concluderen dan dat Finding Dory het presteert om Finding Nemo naar de kroon te steken en een regelrechte aanrader is om op het grote witte doek te gaan bekijken.

30 juni, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek