Flatliners

Informatie

RegieNiels Arden Oplev
Jaartal2017
Releasedatum29-03-2018
Speelduur110 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastDiego Luna, Ellen Page, James Norton, Nina Dobrev en Kiersey Clemons

Courtney is een student geneeskunde die is geobsedeerd door wat er na de dood met je gebeurt. In haar drang dit verder te onderzoeken besluiten ze een zeer gewaagd en illegaal project op te starten, waarbij ze hulp krijgt van Jamie en Sophia. Bij het project wordt een hartstilstand geforceerd waarna de persoon met een defibrillator weer tot leven wordt gewekt, dit om een bijna-doodervaring te simuleren. Courtney dient als eerste proefpersoon en krijgt op deze wijze een beter inzicht in wat er na de dood gebeurt. Het verblijf blijkt verslavend te werken en de studenten die na Courtney aan de beurt zijn proberen elkaar al snel allemaal af te troeven door zo lang mogelijk in het hiernamaals te kunnen verblijven. Aan alles blijkt echter een prijskaartje te zitten en de studenten worden al snel door de zonden van hun jeugd achtervolgd, waardoor er een levensgevaarlijke paranormale situatie ontstaat.

Regisseur Joel Schumacher leverde in 1990 de opvallende film Flatliners af, waarin de vraag centraal stond wat er na de dood met je gebeurt. Het leverde een voor die tijd alleraardigste film op, die zelfs werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Visuele Effecten. Ook kende de film een behoorlijke cast, met onder andere Kiefer Sutherland en Julia Robert. Wat opvalt is dat Kiefer Sutherland hier terugkeert in een bijrol, maar niet meer als Nelson Wright. Ruim een kwart eeuw later is het namelijk tijd voor een remake, waarbij ditmaal de Deense regisseur Niels Arden Oplev aan het roer staat. De hoofdrol is dit keer voor Ellen Page, bekend van films als Juno, Hard Candy en Inception, die de rol van Courtney op zich neemt. Naast Page zien we onder andere Diego Luna, die in 2016 een behoorlijk grote rol had in Rogue One: A Star Wars Story. Een meer dan aardige cast dus, waarbij het verhaal genoeg potentie heeft om opnieuw een interessante film op te leveren. Helaas zijn remakes en reboots veelal niet al te best en kunnen zijn het origineel niet doen vergeten.

Helaas geldt dit ook voor Flatliners. Dit is jammer, aangezien het zwaar aangepaste verhaal, ondanks hetzelfde uitgangspunt, de nodige ambitie met zich mee brengt. Helaas wordt direct aan het begin van de film al duidelijk waar het verhaal naar toe wil en hoe dit zich zal gaan ontvouwen. Weinig verhullend dus allemaal en dit is vooral toe te schrijven aan gemakzucht van de schrijvers. Zij laten het verhaal net iets anders verlopen, maar houden vrijwel dezelfde wendingen aan. We kunnen dan ook constateren dat het verhaal van het origineel vele malen beter uitgewerkt was en juist dat maakt het zo onbegrijpelijk dat er voor een dergelijke aanpak is gekozen. Dit zeker met het oog op genregenoten, want wil je met een nieuwe bewerking van een verhaal opnieuw een goede en onvergetelijke indruk maken, zal je als schrijver je grijze massa toch wat beter moeten laten werken. Nu krijgen we een gemakzuchtig plotje voorgeschoteld waarin na de bijna doodervaring blijkt dat de hoofdpersonen allemaal wel iets op hun kerfstok hebben.

Positief is gelukkig wel dat de vaart er na een klein aanloopje flink in zit en de film hierdoor nog best vermakelijk is. Wel valt op dat de acteerprestaties ook niet al te denderend zijn en vooral de normaal zeer degelijke Ellen Page hier zowaar op de zenuwen gaat werken. Ze zet dan ook simpelweg gewoon geen geloofwaardige rol neer en het doet ons afvragen wat er met de actrice is gebeurd die in de eerder genoemde films nog wist uit te blinken. Het verhaal is verder een aaneenschakeling van bijna doodervaring, feesten en dan uiteindelijk de confrontatie met consequenties die dit alles met zich meebrengt. Allemaal niet bijzonder hoogstaand en het is dan ook aan te raden om, in plaats van deze gemakzuchtige remake, het origineel nog eens op te zetten.

Extra’s: De Blu-ray release is erg netjes en ook voorzien van het nodige bonusmateriaal op de schijf. Dus voor wie na de film nog wat achtergrondinformatie wil hebben van deze productie is er genoeg te bekijken.
∙Verwijderde en Uitgebreide Scenes (12:08)Lane and Courtney Break Up, Marlo and Sam at Fundraiser, Jaime Speaks French, Ray Drives Marlo Home, Marlo Sees Her Own Corpse, Marlo Fire in Hospital, Ray Discovers Brad Messed Up They Fight, Paramedics Try to Revive Marlo en Long Wolfson.
∙Het Opwekken Van Een Cult Classic (06:01) Een discussie over hoe de vrouwelijke cast domineert in de film en hoe ervoor is gekozen om dit keer te kiezen voor een realistischere benadering van het verhaal.
∙De rondes doen (04:41) Een blik op de diversiteit van de cast, waarbij je een intiemer kijkje krijgt op de personages in de film.
∙Wat de regisseur voorschreef (04:10) Een ode aan de regie van Niels Arden Oplev.
∙De ultieme vraag (02:16) Cast en crew geven antwoord op de vraag of hun ook “Flatline” zouden gaan om achter de waarheid van het hiernamaals te komen.

Flatliners is vooral een herhaling van zetten geworden, waarbij de schrijvers zich er gemakkelijk vanaf hebben gemaakt met een doorzichtig plot. Helaas is dit niet het enige probleem waar de film mee kampt. Zo is ook de karakterontwikkelingen matig en de invulling door de normaal meer dan aardige acteurs ondermaats te noemen. Positief is wel het tempo van de film, waarbij de film niet onnodig wordt gerekt. Het is de reden waardoor de film prima uit te zitten is. Toch voelt alles wel aan als flink overbodig. Het origineel is dan ook een (kleine) cultklassieker, die op elk front vele malen beter in elkaar steekt. Kijkende naar beide film is de terugkeer van Kiefer Sutherland zeer welkom. Wel speelt hij hier een totaal ander personage, wat dan weer jammer is. Het moge duidelijk zijn dat er veel meer in dit uiterst interessante project had gezeten, maar dat deze versie valt onder de noemer ‘overbodig’ en het gewoonweg niet haalt bij het origineel.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

 

31 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ab4f32eee174_selected-products" products="9200000079234556,9200000079234554,9200000086079241,1002004005358145,1002004000024579" name="Flatliners" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek