Focus

Informatie

RegieGlenn Ficarra en John Requa
Jaartal2014
Releasedatum19-08-2015
Speelduur105 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures
CastWill Smith, Margot Robbie, Rodrigo Santoro, Gerald McRaney, Robert Taylor en Dominic Fumusa

Jess is een oplichter die haar vak niet heel erg goed verstaat, tot de dag dat ze meesteroplichter Nicky ontmoet. Nicky fungeert als mentor voor Jess en daarnaast krijgen de twee een relatie. Maar deze relatie neemt natuurlijk een ontzettend groot risico met zich mee en Nicky verbreekt na een grote klus de relatie. Als Nicky drie jaar later een klus heeft in Argentinië ontmoeten de twee elkaar weer. Jess brengt al snel het hoofd van Nicky opnieuw op hol en hierdoor loopt zijn klus groot gevaar. De gevoelens van Nicky zijn duidelijk nog steeds niet weg en hij zet alles op alles om Jess weer voor zich te winnen, zelfs als dat zijn dood zou betekenen.

Glenn Ficarra en John Requa zijn als het op regieklussen aankomt onafscheidelijk, zo waren zij samen verantwoordelijk voor onder andere I Love You Phillip Morris en Crazy, Stupid, Love. Beide overigens natuurlijk niet zonder succes. Dat beloofde vooraf dan ook veel goeds voor hun project Focus, waarbij ze kunnen rekenen op Will Smith en Margot Robbie voor de hoofdrollen. Will Smith werd wereldberoemd door de sitcom The Fresh Prince of Bell-Air en heeft sindsdien een aantal films op zijn naam gezet waarmee hij zich opwerkte tot de top van Hollywood. Helaas gaat het de laatste jaren wat minder met Smith op filmgebied, wat vooral te wijten lijkt aan het maken van verkeerde keuzes. Margot Robbie zagen wij in het onlangs besproken Suite Française, maar zij brak internationaal pas echt door met haar rol in The Wolf of Wall Street. Genoeg potentie dus, maar de vraag is of dit wel tot zijn recht komt.

Helaas bied Focus helemaal niets nieuws onder de zon, want voor een romantisch misdaaddrama is alles helaas erg voorspelbaar uitgewerkt. Het zakkenrollen biedt nog wel een aantal vermakelijke scènes, maar de klussen moeten natuurlijk groter. Hier steekt het probleem dan ook direct zijn kop op, want op dit gebied wordt het verloop zeer ongeloofwaardig. Een goed voorbeeld hiervan is de scène waarin Nicky en Jess bij een football-wedstrijd zitten en een onschuldig ogende weddenschap sluiten. Een rijk iemand krijgt hen in de gaten en verleidt Nicky tot volstrekt idiote inzetten in een onderlinge weddenschap, waarbij de inzet al snel enorm oploopt. De ontknoping van deze scène is heel ver gezocht en hoewel het misschien best vermakelijk oogt, neemt de film zichzelf te serieus om hiermee weg te komen.

Daarnaast loopt de film ook over van toevalligheden, bijvoorbeeld als Nicky plots in Buenos Aires opduikt voor een klus en daar Jess weer tegen het lijf loopt. Jess heeft het verleden achter zich gelaten en heeft een relatie met de eigenaar van een autorace team, maar het is dan natuurlijk wel heel toevallig dat deze eigenaar (zonder het zelf te weten) juist Nicky uitkiest om een klus te klaren. De irritaties lopen dan ook hoog op bij de film. Dan is nog het feit dat Nicky nog steeds verliefd is op Jess en hij haar koste wat kost voor zich terug wil winnen. Hierin is niks wat het lijkt, maar met een beetje ‘focus’ heb je dit eigenlijk al direct door. Hiermee is het verrassingseffect dan ook direct weg en zit je de resterende speelduur eigenlijk een beetje te hopen dat de film snel voorbij zal zijn. Nergens wordt het meer leuk of interessant en wie vervolgens op een spectaculaire ontknoping wacht komt ook bedrogen uit.

Extra’s: De Blu-ray die wij krijgen als recensie-materiaal bevat naast enkele verwijderde scenes verder totaal geen extra’s. We kunnen dus spreken van een zeer karige en standaard Blu-Ray.

Focus mist wat de titel ons belooft. De film had vooraf de nodige potentie, maar het eindproduct is helaas een zeer matige film geworden die niks van deze potentie waar weet te maken. Wat de kijker voorgeschoteld krijgt is een voorspelbare film, die nergens spannend wordt. Tot overmaat van ramp steekt de plot zo matig in elkaar dat je al snel door hebt hoe de vork in de steel zit wanneer het verhaal zich naar Buenos Aires verplaatst. Ook de berovingen zijn ongeloofwaardig en dat maakt het eigenlijk dat Focus wellicht leuk is om een keertje op televisie te bekijken, maar het zeker niet waard is om aan te schaffen om je collectie te verrijken. Margot Robbie en Will Smith zullen binnenkort opnieuw samen te zien zijn in Suicide Squad en we hopen dat vooral Smith daarin beter werk aflevert. De tijd dat zijn naam op het affiche een verzekerd kassucces was ligt ondertussen namelijk ver achter ons.

Met dank aan Media Tornado en Warner Bros. Pictures voor het recensie-exemplaar.

19 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek