Geostorm

Informatie

RegieDean Devlin
Jaartal2017
Releasedatum19-10-2017
Speelduur109 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland
CastGerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Daniel Wu, Ed Harris, Alexandra Maria Lara en Andy Garcia

In 2019 wordt de aarde geteisterd door de ergste natuurrampen waarmee het voortbestaan van de mens in gevaar komt. Om dit het hoofd te bieden ontwikkelt wetenschapper Jake Lawson een satellietsysteem dat de extreme weersomstandigheden oplost, waarmee de aarde gered is. Al snel blijkt Jake een losgeslagen kanon, die bevelen aan zijn laars lapt en doet waar hij zin in heeft. Hierop krijgt Jake’s broer Max de leiding over het project en wordt Jake ontslagen. Als drie jaar later bij een storing van een van de satellieten alle inwoners van een Afghaans dorpje de dood vinden moet de storing worden opgelost. Hiervoor blijkt maar een persoon geschikt en dat is Jake. Met veel tegenstribbelen gaat Jake uiteindelijk akkoord met de reparatie, maar als snel komt hij erachter dat het sabotage betreft en de daders hiervan uit zijn op een zogenaamde Geostorm die de hele wereld kan vernietigen.

Met een budget van 120 miljoen dollar op zak mocht producent Dean Devlin, vooral bekend van Independence Day, als regisseur aan de slag met zijn debuut. De productie verliep niet bepaald zonder slag of stoot. Zo liep het project erg veel vertraging op vanwege diverse reshoots en werd er ook behoorlijk met de releasedatum geschoven. Toch leek het op papier een mooi vooruitzicht om weer een blockbuster te verwelkomen die zich kan scharen tussen films als The Day After Tomorrow, 2012 en Armageddon. Een film die goed genietbaar is met een grote bak popcorn, waarbij vanaf de eerste minuut wordt vermaakt met actie, spanning en goede effecten. De trailer gaf nog geen uitsluitsel, maar met Gerard Butler, Ed Harris en Andy Garcia zijn er grote namen aan de film verbonden. Toch is ondertussen bekend dat dit tegenwoordig geen garantie voor kwaliteit meer biedt. En dat blijkt, want voor Geostorm is meer nodig dan de knop op nul zetten, want kwaliteit ontbreekt op werkelijk ieder vlak.

In de opening wordt de natuurproblematiek aangekaart, vandaag de dag een populair onderwerp. Vrij snel verplaatst het verhaal zich naar Jake Lawson, die zich in een rechtzaak bevindt wat leidt tot zijn ontslag wegens ongehoorzaamheid en roekeloos gedrag. Vervolgens maken we een sprong in de tijd en zien we hoe drie jaar later een satelliet een storing blijkt te hebben. Om de storing te verhelpen komt op onbegrijpelijke wijze Jake opeens weer in beeld, want was hij niet net drie jaar geleden ontslagen door de politieke kopstukken die hem nu onmisbaar verklaren? Al snel blijkt dat er iemand diep in de regering is die de satellieten saboteert om een zogenaamde Geostorm op aarde los te laten. Een Geostorm is een zware globale storm die zich voedt met allemaal kleine stormen om zo tot een catastrofale storm uit te groeien. Dat klinkt enerverend, maar helaas kabbelt de film maar wat voort en proberen de makers een serieuze thriller voor te schotelen, maar juist door dat de film zich op dat vlak serieus gaat nemen gaat het helemaal de verkeerde kant op.

Het duurt dan ook ruim een uur voordat het geweld losbarst. Nu kan dat een hoop goed maken, maar ondanks het aanzienlijke budget zijn de effecten niet al te best. Tsunami’s, tornado’s, onweersstormen en een alles vernietigende kou- en hittefronten teisteren dan ook niet alleen de wereld, maar ook je netvlies. Alles komt zo overduidelijk uit de computer rollen dat je al snel het gevoel krijgt naar een mockbuster van de productiemaatschappij Asylum te kijken. Het volstrekt ongeloofwaardige verhaal helpt dat film daarnaast ook niet bepaald. Toch werd dit op voorhand al een beetje verwacht, dus daar houd je nog rekening mee met een film als deze. Naar het einde toe heeft de regisseur Devlin getracht om een Michael Bay-achtig sausje over de film heen te gieten, met energiek camerawerk en een flink aangezet drama. Alles werkt echter averechts, mede omdat je totaal geen band met de karakters uit de film hebt weten te creeëren.

Geostorm is als film een ramp op zich. Dat de film niet misstaat tussen de slappe aftreksels van de blockbusters die productiemaatschappij Asylum produceert is dan ook veelzeggend. Waarom gerenommeerde namen als Gerard Butler, Ed Harris en Andy Garcia zich hebben verbonden aan deze productie is al helemaal een raadsel, al zou het aantrekkelijke loonstrookje en het vooruitzicht in een grootse blockbuster te spelen wellicht de oorzaak kunnen zijn. Helaas voor hun een illusie, want de effecten doen pijn aan de ogen en het verhaal raakt werkelijk kant noch wal. Zo slaat de film flink de plank mis met de serieuze toon in het eerste uur. De film neemt zichzelf veel te serieus en juist dat gedeelte is de doodsteek van de film. Op papier leek het erop dat kijkers zich op konden maken voor een heerlijke blockbuster met veel bombastisch gebruik van CGI, maar achteraf is het vooral volstrekt onbegrijpelijk dat deze de bioscoopzalen heeft weten te halen.

20 oktober, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59e8660409337_selected-products" products="9200000081063641,9200000080548492" name="Geostorm" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek