Ghost in the Shell

Informatie

RegieRupert Sanders
Jaartal2017
Releasedatum30-03-2017
Speelduur107 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastScarlett Johansson, Takeshi Kitano, Juliette Binoche, Michael Pitt, Pilou Asbaek en Kaori Momo

Na een verschrikkelijke aanslag op een boot worden de hersenen van Major overgeplaatst in een synthetisch lichaam. Het doel is om haar deel uit te laten maken van een elitegroep van de overheid om terrorisme te bestrijden. Ze krijgt hierbij de leiding over Section 9, waar een terroristische organisatie zich probeert af te zetten tegen de technologische vooruitgang van de mens. Maar als Major met kleine storingen te maken krijgt, komt ze erachter dat ze niets van haar verleden weet. Op haar zoektocht naar de terroristische organisatie die het gemunt heeft op Hanka Robotic’s cybertechnologie moet Major de puzzel ontrafelen om de ware vijand te kunnen verslaan.

In 1995 werd de mangastrip Ghost in the Shell Arise: Border 1 – Ghost Pain met veel succes geïntroduceerd. Ondertussen kent de hierop gebaseerde animeserie alweer vijf films en vond Universal het tijd om een real-life versie uit te brengen. Hoewel de studio in eerste instantie Margot Robbie voor de hoofdrol in gedachte had, werd Scarlet Johansson uiteindelijk gecast. Een keuze die prima uitpakt, want de rol lijkt Johansson op het lijf geschreven. De laatste tijd is zij vooral te zien als Black Widow in de Marvel-films, maar in 2014 vertolkte ze een soortgelijke rol als die we hier zien in de film Lucy. Zonder enige voorkennis van de genoemde mangastrip gingen wij de film blanco in.

Laten we beginnen om te zeggen dat we van de eerste tot de laatste minuut genoten hebben van dit spektakel. De film is een goed voorbeeld van een film die bewijst dat het 3D effect wel degelijk iets kan toevoegen aan het geheel. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de schitterend ogende futuristische setting waarin de film zich afspeelt. Samen met de duistere en veelal regenachtige setting vertoont de film op het oog veel overeenkomsten met genreklassiekers als The Matrix en Blade Runner. Dat niveau haalt deze film overigens niet, maar de sfeer zorgt er wel mede voor dat de film een intense rit is geworden. Minpuntje is dat de makers hierbij iets teveel in de krappe twee uur hebben willen proppen. Juist dit zorgt ervoor dat bepaalde dingen een beetje vaag blijven en dat het verhaal te snel overschakelt naar het gedeelte waar Major de leiding over Section 9 heeft gekregen. Aan de andere kant zorgt het moordende tempo ervoor dat de film de gehele speelduur vermaakt.

Wat ook opvalt is de sfeervolle soundtrack van de film. Wat dat betreft hebben de makers over het geheel de juiste keuze gemaakt. Zo ontbreekt het de liefhebbers van hele vette actie aan niets. De mix van oude en moderne wapens die zeer vernietigend te werk kunnen gaan zorgen ervoor dat de puinbrokken je om de oren vliegen. Het uiteindelijke hoogtepunt zit daarnaast aan het einde van de film, waarbij het alleen een beetje jammer is dat men hier voor de makkelijke weg heeft gekozen, zowel verhaaltechnisch als cinematografisch. Toch zal je de bioscoopzaal met een bevredigend gevoel verlaten, wetende dat je naar een zeer vermakelijke en technisch hoogstaande film hebt zitten kijken. De film is dan ook uitermate doeltreffend te noemen als je kijkt naar het totaalpakket.

Ghost in the Shell biedt hoogstaand spektakel dat geen seconde verveelt. Enige wat de film wat in de weg staat is dat de film weinig tijd neemt om het karakter en de motieven van Major te onderbouwen, iets dat vooral de liefhebbers van de mangastrips een doorn in het oog zal zijn. Voor wie onbekend is met dit bronmateriaal is deze film een bezoekje aan de bioscoop meer dan waard. Hierbij is het aan te raden om de film in 3D te gaan bekijken, want dit voegt in dit geval zeer zeker wat toe aan de film en maakt de beleving nog intenser dan zonder het geval zou zijn. Of de film een vervolg gaat krijgen is nog maar afwachten, maar deze film is in elk geval veelbelovend en als de sequel nog wat beter uitgewerkt wordt heeft men een franchise met veel potentie in handen.

30 maart, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek