Goedenavond Dames en Heren

Informatie

RegieRita Horst
Jaartal2015
Releasedatum26-05-2015
Speelduur360 minuten
DistributeurBridge Entertainment
CastLoes Luca, Anne Wil Blankers, Huub Stapel, Peter Blok, Paul R. Kooij, Anna Raadsveld en Sophie Höppener

In de jaren 60 staat de televisie nog in zijn kinderschoenen. Ietse en Eef zijn twee zussen die hun vader helpen in de kapperszaak, tot op een dag dat hun oom Peter (een omroepdirecteur) de dames vraagt om auditie te komen doen voor omroepster. Maar waar voor de ene zus een wereld opengaat als omroepster, stort voor de ander haar wereld compleet in. Daarnaast wil Peter ook vieren dat Nederland 250.000 aansluitingen telt en daarvoor benaderd hij het voormalige zangduo Benno en Will. In het verleden heeft Peter veel fouten gemaakt met het zangduo en Benno en Will kunnen elkaar niet uitstaan. Het wordt dan ook een zware opgave om de twee weer samen te brengen. Hiermee gooit Peter niet alleen het leven van het zangduo overhoop, maar ook zijn eigen leven komt onder grote druk te staan.

Omroep Max is een omroep die zich richt op de oudere mensen in Nederland. Daarom zal een programma of serie bij de jongeren niet snel aanslaan van deze omroep. Je kan je afvragen of dat terecht is of niet. In ieder geval is het doodzonde om een serie als Goedenavond Dames en Heren hierom links te laten liggen. Deze sfeervolle Nederlandse dramaserie heeft naast zijn entertainment waarde ook een prachtige historische waarde door de kijker een mooi beeld te geven over het ontwikkelingen van de televisiewereld in de jaren 60. Natuurlijk stond de Nederlandse televisie toen nog in zijn kinderschoenen en moest het de grote groeispurt nog doormaken. In de acht afleveringen van dit eerste seizoen wordt dit allemaal goed in beeld gebracht en het knappe is dat de makers flink oog voor detail hielden.

Het oog voor detail is er dus, maar dit moet soms wel beperkt gehouden worden. Een goed voorbeeld zijn de scènes die zich op straat afspelen. Zo wordt de kapperszaak van vader Anton vanaf de straat maar vanuit een paar hoeken gefilmd, vermoedelijk om het moderne straatbeeld uit zicht te houden.De makers hebben wel goed gelet op de verkeersborden. Die zijn aangepast naar de stijl van de verkeersborden uit de jaren 60. Toch ontkomen de makers er niet aan dat je af en toe een glimp opvangt van een aantal woningen die net iets te modern zijn ingericht, maar dat is echt voor de kijker die specifiek opzoek is naar dit soort fouten. Maar dit hindert in ieder geval niet, want de serie heeft een heerlijke sfeer waardoor je je echt in de jaren 60 waant. Het is iets waar andere series nog een flink voorbeeld aan kunnen nemen.

Verhaal technisch zit het allemaal prima in elkaar. Met name de verhaallijn van het zangduo Benno en Will, gespeeld door Huub Stapel en Loes Luca, verdient een aparte vermelding. Nadat de zus van Will plots komt te overlijden staat omroepdirecteur Peter op het compleet verkeerde moment voor de deur bij Will. Maar als de zoon van haar zus de boerderij erft, waarin Will en haar zus samen woonden, en wil verkopen heeft Will niet echt een keus meer. Benno is ondertussen een ander zangduo begonnen met zijn veel jongere vrouw. Dit zorgt natuurlijk voor de grootste problemen, omdat de vrouw van Benno denkt dat het aangeboden televisieoptreden voor hun is. Maar Peter is zeer duidelijk: óf Benno en Will herenigen zich, óf het contract voor het televisieoptreden gaat niet door. Deze verhaallijn loopt als een rode draad door alle acht de afleveringen en zal je aan de buis gekluisterd houden. Enige echte punt van kritiek wat we verder kunnen vinden is dat de afleveringen erg abrupt eindigen.

Extra’s: Helaas bevat de schijf naast de acht afleveringen van de serie geen extra’s. Dit is bijzonder jammer, want een kijkje in het creëren van de wereld van de serie had een welkome aanvulling geweest. De afleveringen zelf staan erg netjes op de schijf, met de daarbij behorende prima geluidskwaliteit. Wat wel spijtig is, is dat de verpakking van een lage kwaliteit is. Bridge heeft de nare eigenschap om de dvd’s bovenop elkaar te leggen, wellicht ruimtebesparend maar allerminst handig. Bij het uitnemen van een dvd loop je constant het risico om je schijf te beschadigen, het is namelijk best een klus om de dvd’s fatsoenlijk uit het doosje te krijgen.

Goedenavond Dames en Heren is een erg sfeervolle en nostalgische serie geworden die je mee terug neemt naar de jaren 60. Het verhaal van dit eerste seizoen zit prima in elkaar en de serie is een echte doorkijker, iedere aflevering smaakt naar meer. Een aflevering duurt 45 minuten en dat is daar dan ook een prima lengte voor. De serie heeft een prima cast met Huub Stapel, Loes Luca, Anne Wil Blankers en Peter Blok, die allen een prima acteerprestatie neerzetten. Hoewel de extra’s ontbreken en de box zelf van lage kwaliteit is, maakt de inhoud (en daar gaat het tenslotte om) de aanschaf van dit eerste seizoen zeker de moeite waard.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 juni, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek