Gold

Informatie

RegieStephen Gaghan
Jaartal2016
Releasedatum22-08-2017
Speelduur120 minuten
DistributeurRemain in Light
CastMatthew McConaughey, Bryce Dallas Howard, Rachael Taylor, Édgar Ramírez en Corey Stoll

Kenny Wells komt uit een familie van goudzoekers. Na de dood van zijn vader gaan de zaken erg slecht en belandt Kenny bijna op de rand van de afgrond. In een visioen ziet hij een grote goudvangst die hem schatrijk zal maken. Hierop besluit hij naar Indonesië af te reizen en zijn succesvolle oude vriend Michael Acosta hierin bij te staan. Als Kenny wordt geveld door malaria, krijgt hij echter goed nieuws; de tests wijzen uit dat er een enorme hoeveelheid goud te vinden is in de mijn waar het duo zoekt. Dit zorgt er zelfs voor dat hun mijn op de beurs komt en hiermee bakken met geld binnen weet te slepen. Waar Kenny eerder bijna op de afgrond leefde lijkt iedereen nu al snel mee te willen profiteren van zijn vondst.

‘Als je wint heb je vrienden’ zong Henny Vrienten ooit eens in een liedje. Dit gaat zeker op voor het waargebeurde verhaal over goudzoeker Kenny Wells en deze boodschap wordt dan ook goed uitgedragen in de film. In de hoofdrol schittert Matthew McConaughey als de arrogante en aan alcohol verslaafde goudzoeker Kenny, die zijn geluk niet opkan na de vondst van een goudmijn middenin Indonesië. McConaughey viel eerder voor de film Dallas Buyers Club al eens meer dan twintig kilo af, maar voor Gold deed hij juist precies het tegenovergestelde; hij kwam meer dan twintig kilo aan. De vadsige McConaughey liet ook zijn tanden aanpassen en schoor zijn haar deels af om de gelijkenissen met Kenny Wells zo accuraat mogelijk te maken. De gelijkenis mag er dan ook zeker zijn en bewijst nog maar eens dat McConaughey niet alleen een groot acteur is, maar hem ook geen rol te gek of te extreem is. Naast McConaughey zien we Edgar Ramírez de rol vervullen als Michael Acosta, die het verschrikkelijk te doen heeft Kenny. De chemie tussen de heren is geweldig, iets dat zeker zijn uitwerking heeft op de film.

Zo pakt het verhaal je vanaf de eerste minuut beet, om je vervolgens gedurende twee uur niet meer los te laten. Of alles waarheidsgetrouw naar het scherm is vertaald kan je je vraagtekens bij zetten, maar vermakelijk en hoogst interessant is het zeker. Zo is het boeien om te zien hoe Kenny na de dood van zijn vader aan de zakelijke afgrond belandt, maar hij net als er geen licht meer aan het einde van de tunnel lijkt te zijn een droom krijgt. Het brengt hem bij een oude bekende in het hart van Indonesië. Dit gaat gepaard met prachtige beelden van het Indonesische landschap, waarbij je prima inzicht krijgt in hoe zwaar het goudzoeken kan zijn. Dat er uiteindelijk daadwerkelijk goud aanwezig lijkt, zorgt voor een flinke goudkoorts waarvan iedereen een graantje mee wil pikken. Kenny wordt plots een geliefd persoon, zelfs bij de mensen die hem zo hebben laten stikken in tijd van nood. Uiteindelijk vertelt de film een prachtig verhaal over hoe mensen je vriend willen zijn als het goed met je gaat, maar ook hoe ze je weer als een baksteen laten vallen in barre tijden. Dit geheel wordt ondersteund door een zeer goede soundtrack, waarbij vooral het nummer Gold van Iggy Pop doeltreffend wordt gebruikt.

Extra’s: Naast de hoofdfilm is de Blu-ray release van enig bonusmateriaal voorzien, iets dat zeker van toegevoegde waarde is bij een film als deze.
∙ The Origins of Gold (4:37) Een korte kijk op de prestatie die McConaughey levert, hoe de film van de grond kwam en een korte discussie over het ware verhaal.
∙ The Locations of Gold (4:20) Een blik op de opname van Gold in Thailand.
∙ Matthew McConaughey as Kenny Wells (3:45) Cast en crew geven hun kijk op het karakter van Kenny Wells en hoe deze is ingevuld door McConaughey, inclusief de gewichtstoename die nodig was voor de rol.
∙ Deleted Sequence (5:18) Een aantal verwijderde scenes.
∙ Audiocommentaar: Een informatief audiocommentaarspoor verzorgd door regisseur Stephen Gaghan.

Gold is een meer dan geslaagde film die op elk vlak de aandacht weet vast te houden van de kijker. De film profiteert van de weergaloze rol die acteur Matthew McConaughey neerzet als goudzoeker, waarbij alles wordt versterkt door de mooie beelden van het Indonesische landschap en de erg goede soundtrack. Dit alles zorgt ervoor dat Gold niet zomaar een film is, maar eentje met een sterke boodschap en een die een signaal naar de maatschappij van grootgraaiers stuurt die willen meesurfen op het geluk van een ander. Wel kan je je afvragen of de film wel altijd even waarheidsgetrouw is, maar mensen onbekend met het bronmateriaal zal dit weinig deren. De film wordt er namelijk niet minder om. Dit komt vooral omdat het verhaal blijft boeien. Gold is hierdoor dan ook zeker een aanrader geworden.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

14 september, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59b3c9bd31c31_selected-products" products="9200000075868405,9200000075868387" name="Gold" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek