Goosebumps 2: Haunted Halloween

Informatie

RegieAri Sandel
Jaartal2018
Releasedatum27-2-2019
Speelduur90 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastWendi McLendon-Covey, Jeremy Ray Taylor, Caleel Harris, Madison Iseman, Chris Parnell en Ken Jeong

Sonny en Sam zijn twee tieners die hun eigen opruimbedrijf proberen op te zetten. Op een dag krijgen ze een klus toegewezen om een verlaten huis op te gaan ruimen. Terwijl ze bezig zijn vinden ze een mysterieus manuscript. Als ze de tekst die hierop is geschreven in een vreemde taal hardop opzeggen, verschijnt de buikspreekpop Slappy ten tonele. Slappy laat Sonny en Sam, in eerste instantie geloven dat hij volledig in dienst van hun staat en hij helpt ze zelfs om een aantal pestkoppen af te weren, maar als het manuscript wordt gestolen loopt alles al snel uit de hand. Dan wordt duidelijk dat Slappy niet de beschermengel is die Sonny en Sam dachten dat hij was.

Goosebumps vindt zijn oorsprong in de gelijknamige jeugdboekenserie, die in het Nederland is verschenen onder de naam Kippenvel. Na een televisieserie in 1999, een tweetal videospellen en een stripserie was het tijd voor een film. Voor de film werd besloten niet zomaar aan een verfilming van de boeken te beginnen, maar werd gekozen om de denkbeeldige demonen van R.L. Stine tot leven te laten komen. De film liet echter lang op zich wachten en verscheen pas in 2015. Het zorgde voor de generatie die opgroeide met de boeken voor een groot gat, want de originele boekenreeks liep maar van 1992 tot 1997. Echter, de spin-off series worden tot de dag van vandaag uitgegeven en zijn nog ook onder nieuwe generaties een groot succes. De film deed het dan ook goed genoeg om een vervolg te kunnen verantwoorden. Met opnieuw een redelijk duistere setting en flink is het alleen nog de vraag of dit vervolg het niveau van zijn voorganger weet vast te houden.

Ondanks een veelbelovende trailer kunnen we direct concluderen dat de film zich richt op een jongere doelgroep. Natuurlijk is dit ook de bedoeling, maar dit vervolg is duidelijk anders van toon dan zijn voorganger en soms toch echt heel erg kinderachtig. Waar de boeken destijds, zeker in Amerika, behoorlijk bekritiseerd werden vanwege de gewelddadige thema’s zien we hier in deze film dan ook maar weinig van terug. Wellicht hebben de makers achteraf toch gevonden dat de eerste film te heftig was voor de jonge kijkertjes. Wees gerust; dit vervolg kan je met geen gerust hart je kroost voorschotelen. Ondanks dat de ouders fans wellicht wat teleurgesteld worden, ziet de film er op visueel vlak weer meer dan aardig uit. De film borduurt verder voort op de eerste filmhet eerste deel. In eerste instantie zou Jack Black dan ook terugkeren als schrijver R.L. Stine voor een vrij grote rol, maar helaas ging dit niet door omdat Black aan The House with a Clock in Its Walls werkte. Toch is hij wel te zien, al is het nu een wel erg bescheiden rolletje.

Als we dan naar de film zelf kijken, voelt het geheel toch vooral aan als een herhaling van zetten. Hierbij is er voor gezorgd dat ook de meeste monstertjes uit de eerste film weer terugkeren. De buikspreekpop Slappie neemt hierbij de meest prominente rol in. Het is dan ook aan hem om voor de terreur te zorgen die de kijkertjes de stuipen op het lijf moeten jagen. Helaas blijkt hier duidelijk dat de film een stuk kinderachtiger is, want voor de hele jonge kijkertjes kan het misschien nog wel spannend zijn, maar kinderen vanaf pakweg een jaar of 8 zullen hier amper met hun ogen bij knipperen. En ook de acteerprestaties zijn niet bepaald memorabel. Toch zien de effecten er gelukkig weer prima uit. Dat alles maakt dat ook dit vervolg toch weer goed is voor een redelijk avontuur. Wel zouden de makers er voor een eventueel nieuw vervolg beter aan doen om bij de aanpak terug te grijpen op de eerste film, deze kwam ook ‘kippenvel’ gehalte in elk geval een stuk dichter in de buurt van de boeken.

Extra’s: De Blu-ray release is voorzien van het nodige bonusmateriaal, natuurlijk zeer interessant voor degene die meer over de productie wil weten.
· Verwijderde Scènes (02:19) Een drietal verwijderde scènes; Tommy the Ice Skater, Mr. Chu’s Porch en Pumpkin Man.
· Bloopers (02:37) Bevat hilarische bloopers die tijdens de opnames plaatsvonden.
· Het Maken van “Goosebumps 2” (09:56) Een wat algemene making of, die eigenlijk alle facetten van de film wel behandeld. Met interviews met cast en crew.
· Science with Slappy (11:43) Een educatief georiënteerde featurette die uit vijf delen bestaat. Elke sectie bevat Slappy en andere leden van de cast die wetenschappelijke experimenten uitvoeren (met een komisch inslag) die op een of andere manier betrekking hebben op de film of een aantal wetenschappelijke waarheden beschrijven.
· Ontmoet de Monsters (08:32) Een kijk op de diverse monsters uit de film, van design tot eindresultaat.
· Slappy-Oke Sing Alongs (04:21) Een drietal Sing along liedjes gebaseerd op de film, te zingen samen met Slappie.
· Junk Brothers – Call Now! (1:13) Een reclame spotje van het ophaalbedrijf van Sonny en Sam.
· Slappy’s Audition (02:00) Slappy doet auditie voor zijn eigen rol in de film.

Goosebumps 2: Haunted Halloween is een wat kinderachtig vervolg geworden, waarbij de duistere kant uit de eerste film vrijwel volledig verdwenen is. Waar de liefhebbers van de eerste film een paar jaar ouder zijn, mikt deze film dan ook overduidelijk op de volgende generatie. Toch zijn de effecten wel zeer degelijk en vergelijkbaar met die uit het eerste deel, iets dat ook geldt voor de acteerprestaties van de ganse cast. Toch wordt Jack Black hier wel nodig gemist, met zijn charme en aanwezigheid alleen had hij de boel vast nog een stukje omhoog getrokken. Helaas moest hij door andere verplichtingen verstek laten gaan, waardoor de film eigenlijk volledig door kindacteurs gedragen moet worden. Nu is dat op zich nog niet zo erg, maar de kinderachtige inslag en het feit dat de film eigenlijk een grote herhaling van zetten is geworden is toch jammer. Of we nog een derde film tegemoet mogen zien is nog maar zeer de vraag, maar laten we dan vooral hopen dat er weer wat meer spanning bij komt kijken.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

27 februari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c7663be37a82_selected-products" products="9200000099815032,9200000099815034,9200000099815030,9200000055353821,9200000055353819" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek