Goosebumps

Informatie

RegieRob Letterman
Jaartal2015
Releasedatum11-02-2016
Speelduur103 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastJack Black, Dylan Minnette, Odeya Rush, Amy Ryan, Ryan Lee en Jillian Bell

Zach Cooper is een tiener die tegen zijn zin in naar de grote stad moet verhuizen. Zijn onvrede slaat om als hij zijn buurmeisje Hannah ontmoet. Hannah is de dochter van de mysterieuze, maar wereldberoemde R.L. Stine, de schrijver van de Goosebumps boeken. Stine schrijft de boeken omdat de monsters die hij in zijn boeken beschrijft echt zijn. Door de monsters in zijn boeken te beschrijven beschermt hij zijn lezers, want op deze manier houdt hij de monsters gevangen in zijn boek. Als Zach echter per ongeluk de monsters los laat uit de boeken is de ramp niet meer te overzien. Stine en de twee tieners moeten alle zeilen bijzetten om de monsters weer terug in het boek te krijgen voor dat het te laat is.

Goosebumps vindt zijn oorsprong in de gelijknamige jeugdboekenserie, die in het Nederland verschenen onder de naam Kippenvel. Na een televisieserie in 1999, een tweetal videospellen en een stripserie was het tijd voor een film. Voor de film werd besloten niet zomaar aan een verfilming van de boeken te beginnen, maar werd gekozen om de denkbeeldige demonen van R.L. tot leven te laten komen.De film stond overigens al sinds 2008 in de planning, toch liet de film lang op zich wachten. Wellicht wel te lang, want de originele boekenreeks liep maar van 1992 tot 1997. Echter, de spin-off series worden tot de dag van vandaag uitgegeven en zijn nog steeds een groot succes.

De film zal in Nederland vooral zijn publiek vinden in mensen die de film willen zien voor het jeugdsentiment. Het is te hopen dat zij op hun beurt hun kroost meetrekken naar de bioscoop, want voor hunzelf zal de film waarschijnlijk te kinderachtig zijn. Want waar de boeken destijds, zeker in Amerika, behoorlijk bekritiseerd werden vanwege de gewelddadige thema’s zien we hier in de film weinig van terug. Dit maakt het dan ook meteen dat de film een breder publiek zal weten aan te trekken, maar voor te jonge kijkertjes zal het nog echt wel te eng blijven. Toch ziet de film er op visueel vlak meer dan aardig uit. Dit zorgt er dan ook direct voor dat de film toch wel interessant is om te bezoeken voor (niet te) jong en oud.

Het verhaal roept meer dan eens herinneringen op aan Jumanji, die misschien niet geheel toevallig uit dezelfde periode stamt als de originele boekenreeks. Waar de dieren in Jumanji nog uit het spel wisten te ontsnappen, zijn het hier de boeken waaruit de monsters ontsnappen om voor een totale chaos in het kleine stadje te zorgen. Wat daarentegen wel erg vreemd is, is om Jack Black in de serieuze rol van R.L. Stine te zien. Black is namelijk vooral bekend van zijn werk in komedies en vanaf het moment dat hij serieus wil gaan acteren valt het op dat hij uit zijn comfort zone is en dit soort werk niet helemaal in zijn straatje past. Toch brengt hij het er beter vanaf dan de tieners Dylan Minnette en Odeya Rush, die echt dramatisch acteerwerk laten zien. Voor de echte fans van de boeken is het trouwens leuk om de echte R.L. Stine nog even voorbij te zien komen als Mr. Black.

Ondanks het matige acteerwerk bleek Goosebumps in de Verenigde Staten in staat om in vrij korte tijd uit de kosten te komen. Dit is niet zo vreemd, want als je de film ziet kan je niet anders dan constateren dat het tempo lekker hoog ligt en de film prima effecten bevat. Dit zorgt ervoor zorgen dat je je als kijker geen seconde hoeft te vervelen. Na de introductie van de personages in het eerste half uur, ontsnappen de monsters uit het boek en het moet gezegd worden dat dit zeer vermakelijk wordt uitgewerkt. Als eerste ontsnapt de Bigfoot, die zijn verschijning op een vrij komische manier maakt. Toch zijn de meest komisch wezentjes de horde tuinkabouters. Met kleine pikhouweeltjes proberen ze Stine en de tieners aan te vallen en maken daarbij gebruik van het bestek om zo op hoofdhoogte te komen en hun kwaadaardige bedoelingen kracht bij te zetten.

Goosebumps is een aardige jeugdfilm geworden die is voorzien van een goede dosis humor en actie. De effecten zien er prima uit en samen met het hoge tempo dat de film bevat zorgt dit ervoor dat de film een plezierige kijkervaring is waar voor de echte fans de nodige leuke verwijzingen in zitten naar de boekenreeks. Toch moet gezegd dat het acteerwerk niet al te sterk is en de film op horrorgebied het behoorlijk laat afweten. Hierin waren de boeken dan ook zeker een stuk enger. Dit resulteert er echter wel weer in dat de film een breder publiek zal weten te bereiken, hoewel het echt niet heel verstandig is om al te jonge kinderen mee naar de bioscoop te nemen.

11 februari, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek