Gotham – seizoen 1

Informatie

RegieDanny Cannon, Dermott Downs, TJ Scott, Tim Hunter, Rob Bailey, Paul Edwards, Karen Gaviola, Guy Ferland, Oz Scott, Eagle Egilsson, Wendey Stanzler, John Behring, Nick Copus, Jeffrey Hunt, Nathan Hope en Bill Eagles
Jaartal2014
Releasedatum02-09-2015
Speelduur967 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastBen McKenzie, Robin Lord Taylor, Jada Pinkett Smith, Donal Logue en David Mazouz

Jim Gordon is nog een nieuwkomer als detective in Gotham als hij de zaak van de eeuw op zijn bordje krijgt. Hierbij zijn miljonair Thomas Wayne en zijn vrouw Martha vermoord voor de ogen van hun zoontje Bruce. Jim ontfermt zich over Bruce en zweert de moordenaar hoe dan ook te pakken te krijgen. Tijdens het onderzoek raakt Jim betrokken bij de onderlinge vete tussen de drie maffiafamilies die Gotham runnen, namelijk Fish Mooney, Don Carmine Falcone en de Italiaanse maffiabaas Salvatore Maroni. Deze drie families worden tegen elkaar uitgespeeld door de sluwe Oswald Cobblepot en zodra hij de familie van Fish verlaat om zich bij Don Falcone te voegen, breekt er een oorlog uit tussen de families die zijn weerga niet kent.

Superheld Batman werd in 1939 bedacht door tekenaar Bob Kane en schrijver Bill Finger. In de jaren zestig werden de comics succesvol opgevolgd door een televisieserie en sindsdien is Batman niet meer weg te denken van het scherm. Zo zagen we nog niet zolang geleden de Dark Knight-trilogie van regisseur Christopher Nolan, een zogenaamde origin story waarin men helemaal terugging naar het ontstaan van Batman. Nu is echter de tijd aangebroken om ook het Gotham van vóór de aanwezigheid van Batman te laten zien. De makers nemen hiervoor enkele interessante uitgangspunten, want waar kwamen de schurken nou eigenlijk vandaan? En wat was hun motief? In dit eerste seizoen van de serie Gotham volgen we met name Jim Gordon, die sterk wordt neergezet door acteur Ben McKenzie. McKenzie heeft dan ook de juiste uitstraling en veegt het sullige imago dat Gordon in zijn eerdere vertolkingen had compleet van tafel.

Toch wordt zijn rol overtroffen door Robin Lord Taylor, die een werkelijk geniale Oswald Cobblepot neerzet. Geïnspireerd op de rol zoals Danny De Vito hem speelde in Batman Returns wordt er hier een Cobblepot neergezet die zelfs in de Nolan-films niet had misstaan. Zijn uitstraling, loopje, maar vooral ook zijn smiechterige en duivelse methodes maken van Cobblepot het hoogtepunt van de serie. Het is echter niet zo dat de rest van de cast zwaar voor hem onder doet, want ook Jada Pinkett Smith zet een weergaloze rol neer als meedogenloze maffiabaas Fish Mooney. Een klein minpunt aan de serie is het personage Barbara Kean, gespeeld door Erin Richards. Aan het begin lijkt ze nog kinky en pittig ding, maar ze blijkt uiteindelijk een van de meest kleurloze en saaie figuren uit de serie. Wat de serie naast de verder sterke casting ook typeert is bruutheid, want Gotham is voor Batman begrippen vrij hard en bruut.

Dit uit zich bijvoorbeeld in Alfred, normaal een beheerste butler op leeftijd, maar in Gotham een geharde Britse militair die op brute wijze met zijn verleden wordt geconfronteerd. Vooral als je bekend bent met de personages rond Batman is elke aflevering er weer eentje om te smullen. Bijna alle schurken komen dan ook voorbij, denk bijvoorbeeld maar aan Edward Nygma (The Ridler), Selina Kyle (Catwoman), Harvey Dent (Two Face). Bijna zoals gezegd, want The Joker ontbreekt vooralsnog, maar volgens de geruchten dat hij wellicht in het tweede seizoen zijn intrede. Er wordt overigens niet gelijk kenbaar gemaakt tot wie deze personen zullen uitgroeien, maar door de vele hints en verwijzingen is het leuk dat als kijker zelf uit te vogelen. Hoe verder je in het seizoen komt, hoe beter de verbanden te leggen zijn tussen alle verhaallijnen. Dit zorgt er dan ook voor dat het moeilijk is om te stoppen met kijken als een aflevering is afgelopen.

Extra’s: De Blu-ray bevat zeer veel extra’s. Zo staan er veel niet uitgezonden scènes op de discs, die hiermee een leuke toevoeging zijn op de 22 afleveringen die dit seizoen telt. Daarnaast vinden we meer dan twee uur aan documentaires, interviews en making of’s op de schijf, die ons een mooie blik achter de schermen geven. Interessant om te zien zijn ook de karakter profielen. Kortom, er staan uren extra kijkplezier op de schijven en dat maakt deze uitgave van het eerste seizoen van Gotham een absolute must om in de kast te hebben staan.

Gotham – seizoen 1 is een ronduit geniale serie geworden die nergens ook maar een seconde verveelt. Vooral The Penguin wordt op sublieme wijze naar het kleine scherm vertaald door Robin Lord Taylor. Bij dit eerste seizoen heb je het gevoel dat je 22 minifilms van pakweg drie kwartier krijgt voorgeschoteld, waarbij je niet wil stoppen met kijken. Een verslaving ligt dan ook zeker op de loer en dus is het maar goed dat een tweede seizoen al is aangekondigd, de cliffhanger naar dit vervolg is in ieder geval alvast geweldig. Gotham blijkt een echte aanrader die zeker wat toe kan voegen voor de kenners en liefhebber van de geliefde man in het vleermuispak.

Met dank aan Media Tornado en Warner Bros. Pictures NL voor het recensie-exemplaar.

14 september, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek