Gotham – seizoen 3

Informatie

RegieDanny Cannon, Rob Bailey, Eagle Egilsson, T.J. Scott, Nathan Hope, Scott White, Hanelle M. Culpepper, John Behring, Olatunde Osunsanmi, Louis Shaw Milito, Ben McKenzie, Maja Vrvilo en Mark Tonderai
Jaartal2016
Releasedatum20-09-2017
Speelduur924 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastBen McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Camren Bicondova en Cory Michael Smith

De oorlog tegen de misdaad in Gotham woedt voort. Jim Gordon neemt hierbij het recht in eigen hand, waarbij hij als premiejager verder gaat waar hij was gebleven. Hij concentreert zich volledig op het geheimzinnige Indian Hill en brengt het grote geheel hiermee steeds verder in beeld. Ondertussen looft Oswald Cobblepot een beloning uit voor degene die de zes maanden geleden verdwenen Fish Mooney kan vinden, waarbij Edward Nygma hem adviseert om Mooney bij vondst gewoonweg uit de weg te ruimen. Daarnaast dwaalt de dubbelganger van de jonge Bruce Wayne nog rond steeds in Gotham. Als Ivy deze dubbelganger voor de echte Bruce aanziet, komt zij achter de ware identiteit van Bruce. Ondertussen ontrafelen Barnes en Bullock de snode plannen van de superschurken in Gotham en staan zij erop dat Gordon zich ver weghoudt van de GCPD, maar Gordon is vastberaden en zal niet stoppen voordat de onderste steen boven is.

Het verhaal rond Batman die het tegen alle superschurken in Gotham City opneemt is natuurlijk reeds bekend. Het werd daarom ook eens tijd om een compleet inzicht te geven in wat zich in Gotham City afspeelde voordat Bruce Wayne transformeerde in Batman. Zo werd nergens getoond hoe Jim Gordon zijn status verwierf en wat de vele schurken nou eigenlijk tot hun snode zaakjes dreef. De serie Gotham, die zich volledig concentreert op de stad in de tijd voor Batman, krijg je dat inzicht. En met groot succes, getuige dit alweer derde seizoen waarbij de makers opnieuw een duistere en mysterieuze toon aanhouden. Toch zijn er ondertussen wellicht iets teveel schurken; naast de bekende klassieke schurken als The Penguin en The Riddler introduceren de makers namelijk ook nog een aantal nieuwe schurken. Dit werd nog maar eens benadrukt in de cliffhanger die het tweede seizoen met zich meebracht, waaruit bleek dat er nog veel meer schurken hun intrede zouden doen.

Het leidt tot een overkill aan schurken. Voor wie het Batman-universum een warm hart toedraagt is dat natuurlijk een groot feest, want juist dit zorgt voor de nodige verwarring en chaos. Toch zijn een aantal verhaallijnen duidelijk minder boeiend. Na het debacle bij Indian Hill is er een leger aan schurken actief die onder leiding staan van Fish Mooney, die ondertussen zelf ook over superkrachten beschikt. Zij worden op de hielen gezeten door de ondertussen premiejager geworden Jim Gordon. Dit leidt tot een vrij chaotisch geheel. Ondanks deze chaos blijft de serie wel hoogst vermakelijk, al heeft de serie sinds het eerste seizoen wel wat aan scherpte ingeboet. De serie neemt echter gelukkig een nieuwe vlucht als rond de helft van het seizoen Bruce Wayne zijn eerste metamorfose naar Batman maakt. Op dat moment zien we ook meer van Alfred, keert Gordon weer terug als detective en komt er weer wat meer stuctuur in de serie. Het zorgt ervoor dat vanaf dit moment het niveau van het eerste seizoen weer gehaald wordt en je zo door de afleveringen heen raast.

Wat opvalt is dat in dit derde seizoen alles nogal wat explicieter en bloederiger is. Het is iets dat goed bij de duistere toon van de serie past, maar het zorgt er ook voor dat de serie zeker niet geschikt is voor alle leeftijden. De dubbele finale-aflevering zorgt ervoor dat de liefhebbers weer met smart zullen wachten op het reeds bevestigde vierde seizoen. De aanzet hiervoor wordt dan ook duidelijk gegeven en de verwachtingen zijn hoog. Waar het tweede seizoen een stap terug was, drijft in de tweede deel van dit seizoen langzaam maar zeker het Gotham weer boven zoals we dat gewend zijn. Het is te hopen dat deze lijn wordt doorgetrokken met de hier gepresenteerde schurken, want een verdere overkill kan weleens teveel van het goede zijn. Gelukkig staat dit seizoen in het teken van eerherstel en lijkt de serie de toekomst met opgeheven hoofd tegemoet te gaan.

Extra’s: Naast de maar liefst 22 afleveringen, is er nog genoeg bonusmateriaal verdeeld over de Blu-ray’s te vinden.
Madness Rising: The New Villains of Gotham (09:58) Een diepere kijk op de nieuw geïntroduceerde schurken in dit derde seizoen van Gotham.
The Dark Within the Dark: The Court of Owls (12:02) In deze featurette wordt dieper ingegaan op The Court of Owls en de motieven waaruit moet blijken of dit uit het oogpunt van de beschermers of de vernietigers van Gotham komt.
Ben McKenzie Directorial Debut (02:20) In dit derde seizoen nam ster Ben McKenzie plaats op de regiestoel om zijn eerste aflevering van de serie, “These Delicate and Dark Obsessions” te regisseren. Deze featurette geeft ons een indruk van de processen die bij het maken van een aflevering komen kijken.
Gotham: 2016 Comic-Con Panel (28:22) Een registratie van het Comic-Con panel uit 2016, waarin een herkijkje van de serie wordt gegeven.
Deleted Scenes (12:21) Een tiental verwijderde scenes van verschillende afleveringen zijn netjes bij de bewuste aflevering gepresenteerd.

Gotham – seizoen 3 ontworstelt zich langzaam maar zeker aan de naweeën van het mindere tweede seizoen, om in de tweede helft de juiste vibe weer helemaal te pakken. De slag die bij Indian Hill werd uitgevochten zorgt er dit seizoen voor dat Jim Gordon als premiejager verder gaat en Barnes en Bullock zich meer moeten mengen in de oorlog tegen de misdaad in Gotham. Dit wordt op zeer bloederige wijze naar het televisiescherm vertaald, waarmee Gotham explicieter is dan ooit tevoren en zeker niet geschikt is voor alle leeftijden. Het is iets dat de liefhebbers zullen toejuichen. De eerste metamorfose van de piepjonge Bruce Wayne naar Batman zorgt voor flinke vlinders in de buik, waardoor het wachten kan beginnen op het nieuwe seizoen. De eerste afleveringen hiervan zijn in de Verenigde Staten reeds te zien, dus wie niet langer kan wachten, die kan direct verder waar dit sterke seizoen ons achterlaat.

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

4 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59d3334b0db8b_selected-products" products="9200000075451710,9200000075451708,9200000063354823,9200000063354821,9200000038649103,9200000038648611" name="Gotham" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek