Gouden Bergen – seizoen 1

Informatie

RegieIdse Grotenhuis en Martin Schwab
Jaartal2015
Releasedatum12-06-2015
Speelduur417 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastTina de Bruin, Jelka van Houten, Eva Duijvestein, Plien van Bennekom, Margo Dames, Fockeline Ouwerkerk, Viggo Waas en Sanne Langelaar

We volgen vijf rijke koppels in het dorpje Bergen, die ons laten zien dat de rijken het ook niet makkelijk hebben. Zo volgen we Bert-Jan de Ruyter als hij gearresteerd wordt, waarna zijn familie zich ontpopt tot een groep wolven die het op zijn geld hebben voorzien. Zo gaan zijn dochter Amy en vrouw Frédérique tot het uiterste om de drie miljoen euro die hij verduisterde in hun macht te krijgen. Het lesbische koppel Eline en Noortje belandt in een diepe crisis als Noortje in verwachting raakt van de getrouwde Jaap. Daarentegen raakt Jaap’s vrouw Myrna in de overgang, voelt zij zich verlaten en begint zij een verhouding met de veel jongere Niels. Dat is dan weer iets wat Jaap niet kan verkroppen, met alle gevolgen van dien. Maar ook Roderick maakt het zichzelf erg lastig. Hij gaat namelijk vreemd en zet pardoes zijn jonge vrouw Annelore op straat, waarna hij erachter komt dat hij toch nog wel erg veel van haar houdt. Annelore zet op haar beurt samen met Chantal een sekssite op, omdat de man van Chantal bij een sportongeluk in coma is geraakt.

Na het daverende succes van Gooische Vrouwen is er geen gelijksoortige serie meer geweest die enigszins kon tippen aan dat succes. SBS6 vond het dan ook tijd om een nieuwe serie te produceren in de hoop het succes te evenaren. En wat is nou leuker dan naar de overdreven sores te kijken van de rijken in ons land? Dat bleek want toen op 7 januari het eerste deel van de pilot werd uitgezonden was het direct een succes. Idse Grotenhuis en Martin Schwab namen de regie van deze tiendelige serie op zich. Grotenhuis regisseerde eerder al vele soaps. Zo was hij op dat vlak verantwoordelijk voor 124 afleveringen van Neerlands langstlopende soap Goede Tijden, Slechte Tijden en daarnaast voor twee dozijn afleveringen van Goudkust. Martin Schwab regisseerde eerder Baanjer en Flikken Maastricht, maar was als acteur ook al te zien in Baantjer en films als Oeroeg en Honneponnetje.

De serie laat niets aan het toeval over en je wordt direct overladen met de problemen van de karakters. Hierdoor wordt de serie weliswaar nergens saai, maar er gebeurt zoveel dat het soms iets teveel van het goede wordt. De verhaallijn rond BJ en zijn gezin is een van de leukste verhaallijnen die door de serie heen loopt, maar helaas neemt dit deel een ongeloofwaardige en eigenaardige wending. Maar dat niet alleen, ook de karakters nemen de meest onlogische beslissingen. Als Frédérique het geld in de achtertuin vindt begint ze BJ te chanteren, waarna ook dochterlief Amy zich mengt in het verhaal door op haar beurt haar moeder te chanteren. Als BJ weer op vrije voeten komt wordt het dan ook een spelletje om erachter te komen waar Frédérique het geld heeft verstopt. Dit gebeurt op de meest ongeloofwaardige plekken en daar kan je je soms een beetje aan gaat ergeren. Hamvraag blijft natuurlijk wie BJ heeft verraden en waarom en als deze persoon vervolgens ook nog ten tonele verschijnt loopt alles vreselijk uit de hand.

Dan zijn er nog Jaap en Myrna en het lesbische koppel Noortje en Eline, twee verhaallijnen die behoorlijk door elkaar verweven worden als Jaap een kettingreactie in gang zet als hij een kind verwekt bij Noortje. Je zou bijna denken dat we met een soap te maken hebben. In de rol van Myrna zien we een prima gecaste Plien van Bennekom, die jarenlang het cabaretduo Plien en Bianca vormde met Bianca Krijgsman. Met deze rol zet ze misschien wel de beste rol van de serie neer. Toch loopt haar verhaal ook volledig uit de hand en neemt het op den duur een beetje een vervelende wending. Er gebeurt dan ook teveel in een tekort tijdsbestek en als het ene dilemma achter de rug is volgt het volgende dilemma alweer in een rap tempo.

De minste verhaallijn draait om Chantal en waaghals Vincent, die een verschrikkelijk ongeluk krijgt bij het bergbeklimmen. Hij raakt in coma, waardoor de twee zonder inkomsten raken. Hierop benadert Chantal de vriendin van Noortje, Eline, om een sekssite te maken om zo haar rekeningen te kunnen betalen. Tot overmaat van ramp wordt Eline echter verliefd op Chantal. Het is een plotje dat vrij abrupt wordt afgekapt en daardoor overbodig en onbevredigend aanvoelt. Het laatste koppel dat we volgen in Gouden Bergen is de notoire vreemdganger Roderick en zijn jonge vrouw Annelore. Het karakter Roderick wordt slap neergezet en is met afstand het minst interessante karakter van de serie. Alles verloopt vrij ongeloofwaardig en gemakkelijk, bijvoorbeeld als hij Annelore verlaat en haar het huis geeft om vervolgens zelf een nieuw huis te kopen. Bijna alsof je een reep chocolade bij de supermarkt koopt.

Extra’s: De enige extra die er op de schijf te vinden is, zijn de bloopers die ruim 9 minuten duren. Natuurlijk is het erg leuk om te zien hoe bepaalde dingen misgingen, maar misschien had een making of ook erg leuk geweest. Wel hebben we nog een puntje van kritiek betreft de hoofdstukindeling van de afleveringen. Iedere aflevering begint met een proloog en de begintune, maar als je de serie snel achter elkaar wegkijkt valt dit niet over te slaan door naar een volgend hoofdstuk te gaan. Dat brengt je namelijk weer middenin een scene, waardoor je de boel weer moet terugspoelen. Niet bepaald handig dus.

Gouden Bergen is een serie waar je je absoluut geen seconde mee verveelt. Het grootste nadeel is echter het hoge soap gehalte, er overkomt de personages veel teveel in te weinig tijd. Je wordt direct voor de leeuwen gegooid, al is het positieve hier dan weer aan dat de serie wel een echte doorkijker is. Het is alleen jammer dat de cliffhanger er nou niet bepaald een is waar je stijl van achterover slaat. Toch smaakt deze ‘Gooische Vrouwen meets GTST’ naar meer en dat is aanstaande, want er is groen licht gegeven voor een tweede seizoen.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

26 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek