Halloween 4K

Informatie

RegieDavid Gordon Green
Jaartal2018
Releasedatum06-03-2019
Speelduur106 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastEGG3lUlDMY8

Het is bijna veertig geleden dat Michael Myers achter de tralies belandde na zijn moordpartij in Haddonfield met Halloween in 1978. Twee dagen voor dit twijfelachtige jubileum wordt hij overgeplaatst naar een nieuwe gevangenis. Ondertussen leeft Laurie Strode nog steeds de nachtmerries van die bewuste nacht. Ondanks pogingen een normaal leven te leiden, leeft ze een geïsoleerd leven in haar zwaar versterkte huis. Ze is tweemaal gescheiden, heeft een gespannen relatie met haar dochter Karen en wendt zich meer dan haar lief is tot de alcohol. Al jaren bereidt ze zich voor op een mogelijk terugkeer van de gemaskerde moordenaar. Als het gevangenistransport van Michael verkeerd afloopt, wordt Lauries grote nachtmerrie werkelijkheid en is het tijd voor de allerlaatste confrontatie met Michael Meyers.

Na het succes van John Carpenters’ Halloween in 1978 werden er tussen 1981 en 2002 zeven sequels geproduceerd. Geen van de film wist het succes van de eerste film te ervaren, zelfs niet toen Jamie Lee Curtis werd teruggehaald voor Halloween H20: 20 Years Later. Toch zou je wel zeggen dat er ondertussen wel eens definitief is afgerekend met Michael Meyers. Toen er plannen ontstonden voor een nieuwe Halloween film, zou dit in eerste instantie een vervolg worden op de remakes die Rob Zombie maakte van Halloween en Halloween II in 2007 en 2009. De film werd echter meermaals uitgesteld, waarna het vervolgens stil werd rond het verdere plannen. In 2015 werd er een nieuwe term bedacht naast de woorden remake en reboot; recalibration. Deze alternatieve werkelijkheid gaf de schrijvers de vrijheid om eigenlijk alles wat na de originele film is gebeurd te negeren en een nieuwe Halloween II te presenteren.

Voor het schrijfwerk tekende Danny McBride en David Gordon Green, waarvan de laatste ook optreed als regisseur. Hoewel de twee eerder hadden samengewerkt aan verschillende komedies, is dat niet in deze film terug te zien. Gelukkig zullen we maar zeggen. De twee hebben goed werk geleverd en gezorgd voor een frisse wind die velen niet meer voor mogelijk hadden gehouden. Ze weten iets voor elkaar te krijgen wat geen van de eerdere films op een goede wijze lukte. Niet alleen maken zijn enkele mooie verwijzingen naar de overige films uit de franchise, ook durven ze het aan om op subtiele wijze wat zaken aan Meyers te veranderen. Zo pakt de confrontatie aan het begin van de film, als een podcaster een ontmoeting heeft met Meyers in de hoop dat hij enig inzicht verschaft in zijn daden, wonderwel goed uit en geeft het de moordlustige machine wat menselijkheid mee.

Even belangrijk als Michael Meyers is voor deze film, is ook Jamie Lee Curtis. Eerder leek zij in Halloween H2O al te hebben afgerekend met haar broer, maar nu liggen de zaken toch wat anders. Door de creatieve benadering wordt de familiale link tussen de beide hoofdpersonages vrij snel weggewuifd als een verzinsel. Het is mooi hoe de film hiermee speelt. Waar Meyers wat menselijker is gemaakt, laat een korte blik op de nieuwe Laurie Strode zien wat angst met een mens kan doen. Ze leeft in complete afzondering en is vervreemd van haar dochter. Alles staat in het teken van de mogelijke terugkeer van Meyers. Het is een lading drama die we niet eerder zagen in deze franchise, maar die zorgt voor de basis van deze film. Tot zover de nieuwigheden, want uiteraard is het een kwestie van tijd voor de moorden weer beginnen en Laurie nu echt definitief kan afrekenen met de man die haar leven zo beheerst.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal te vinden op deze combi-verpakking.
· Deleted/ Extended Scenes (12:42) Een verlengde en een zevental verwijderde scènes die een leuke aanvulling vormen op de film.
· Back in Haddonfield: Making Halloween (06:05) Een wat korte, maar aardige making of. Hierbij is vooral ook aandacht voor hoe de film een eerbetoon aan het origineel probeert te vormen, maar ook op eigen benen probeert te staan.
· The Original Scream Queen (02:32) Een wel erg summier eerbetoon aan Jamie Lee Curtis, waarbij cast en crew haar met complimenten om de oren slaat.
· The Sound of Fear (03:19) In het kort zien we hoe de originele score van John Carpenter aan de basis stond van de soundtrack voor deze film.
· Journey of the Mask (02:33) Een leuke, maar wederom korte, special over het iconische masker van Michael Meyers. Mooi blijft het verhaal hoe deze ooit tot stand is gekomen.
· The Legacy of Halloween (04:25) Jamie Lee Curtis, John Carpenter, David Gordon Green en producent Jason Blum zijn onderdeel van een gesprek over de kracht van de originele film en het terugbrengen van Laurie Strode.

Halloween 4K begint op een creatieve wijze met een schone lei en blijkt een indrukwekkende wederopstanding. Regisseur David Gordon Green moet het normaliter hebben van kleinschalige drama’s en komedies, maar laat zich hier op een hele andere manier gelden. De keuzes die hij, samen met Danny McBride, heeft gemaakt zijn gedurfd, maar pakken eigenlijk allemaal goed uit. Vooraf was er flink wat scepsis, maar dit is zonder meer de eerste (en volgens deze tijdlijn de enige) vervolgfilm die in de buurt komt van het origineel. Vooral de ontwikkeling van het personage Laurie Strode wordt indrukwekkend gepresenteerd, het is iets dat vooral mogelijk wordt gemaakt door de sterke acteerprestatie van Jamie Lee Curtis. Liefhebbers zullen even overtuigd moeten worden door de creatieve benadering door middel van een alternatieve werkelijkheid, maar het zorgt uiteindelijk voor een mooie afwisseling met het eerste Halloween II uit 1981, waarbij we verder gelukkig heel veel slechte vervolgen nu definitief kunnen laten voor wat het is.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c79436649416_selected-products" products="9200000103536344,9200000101554562,9200000101554560" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer