Heer & Meester De Film

Informatie

RegiePollo de Pimentel
Jaartal2018
Releasedatum29-01-2019
Speelduur86 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDaan Schuurmans, Sophie van Winden, Hubert Fermin, Ferdi Stofmeel, Mark Rietman en Azra Akin

Ondanks dat zijn afkomst lang aan hem heeft geknaagd, heeft de welgestelde Valentijn Rixtus Bentinck de zoektocht naar zijn echte ouders afgeblazen. Daarnaast wil hij zich niet langer door officier van justitie Floor van Nijevelt Guljé voor het karretje laten spannen en wil hij niets meer met politiezaken van doen hebben. Maar dan doet er zich op een camping bij het strand in de buurt van Den Haag een incident voor met een mysterieus virus waarbij de campinggasten allemaal in een diepe coma geraken. Als Floor doorkrijgt dat een bedrijf, dat op papier van Valentijn is, allemaal schuilkelders opkoopt, gaat ze op onderzoek uit. Niet veel later blijkt zij spoorloos verdwenen. Valentijn laat zich overhalen om toch weer in actie te komen en zijn zoektocht leidt naar Italië. Met Floor in levensgevaar stuit hij op een complot dat persoonlijker is dan Valentijn had kunnen vermoeden.

In januari 2016 keerde het personage Valentijn Rixtus Bentinck terug voor een tweede en achteraf gebleken laatste seizoen van de serie Heer & Meester van Omroep MAX. Het was een vrij abrupt einde, waarbij het eigenlijk leek alsof de schrijvers en makers van de serie ervan uit gingen dat er nog een derde seizoen zou komen. Hierop leek Heer & Meester een stille dood te sterven, totdat er in 2018 plots een heuse film werd aangekondigd. Helaas geen bioscoopfilm, maar een televisiefilm die op 29 december van vorig jaar door Omroep Max werd uitgezonden en bijna 900.000 kijkers wisten te trekken. Nu is daar de dvd, waarmee de liefhebbers hun collectie compleet kunnen maken. Voor de film keert de gehele cast terug, inclusief natuurlijk Daan Schuurmans als Valentijn. Ook regisseur Pollo de Pimentel, verantwoordelijk voor de regie van zeven afleveringen van de serie, neemt weer plaats op de regiestoel. Met de serie in het achterhoofd lijkt er op papier weinig mis te kunnen gaan met dit filmproject.

Gezegd hebbende dat we hier te maken hebben met een televisiefilm, met een klaarblijkelijk beperkt budget, had hier toch wel wat meer gemaakt van kunnen worden. De film zou vol actie en spanning moeten zitten, maar eigenlijk blijft dat laatste een beetje uit. Natuurlijk hebben de goedkoop ogende special effects enerzijds zijn charme, je waant je hiermee werkelijk terug in de jaren zestig, maar anderzijds is dit met de toenemende kwaliteit van Nederlandse televisie producties ook wel een beetje passé. Het lijkt er daarnaast ook op dat anderhalf uur voor een Heer & Meester-avontuur gewoonweg teveel van het goede is. Waar de vaart er in de serie, met een speelduur van pakweg vijftig minuten per aflevering, goed in blijft zitten, voelt de film meer dan eens veel te lang aan. Het helpt dan natuurlijk niet dat de actie minimaal aanwezig is en de vechtscènes er ronduit amateuristisch uit zien. Toch gaat het met de basis al fout, want het verhaal is veel te lang uitgesmeerd en matig uitgewerkt. Zo krijgt Valentijn te maken met de organisatie Illuminatie, waarbij de zeer amateuristisch ogende maskers voor een huiveringwekkend geheel moeten zorgen, maar je eerder in de lach zal schieten van de knulligheid.

Deze film had dus eigenlijk het daverende slot moeten worden dat alle losse eindjes aan elkaar knoopt en daarmee de Heer & Meester-serie afsluit. Afgesloten wordt het ook wel, en de benodigde antwoorden krijg je als kijker gelukkig ook nog, maar daverend is het verre van en je zal soms moeite hebben om je interesse erbij te houden. Goed voorbeeld hiervan is de langdradige zoektocht naar Fleur. Als Valentijn op zoek gaat naar Fleur wordt hij al snel tegengewerkt door haar collega’s, maar dit gebeurt op een dusdanig doorzichtige manier dat je als kijker al heel snel het gehele plot kan ontrafelen. Er wordt werkelijk nergens ook maar enigszins moeite gedaan om dit te verhullen en de kijker in spanning te laten zitten. Het is een onderschatting van de kijker op een manier die we lang niet meer gezien hebben. En toch is het allemaal lastig te rijmen, want waarom lukte alles met de serie zo goed en nu feitelijk totaal niet? Wij tasten in het duister, want deze reeks had eigenlijk een waardige afsluiter verdiend.

Extra’s: “Elke dag is Valentijnsdag”. Daar dachten de samenstellers van deze dvd vast anders over, want er is geen spoor van bonusmateriaal te vinden op de dvd-release. Voor een als afsluiter bedoelde film echt een gemiste kans.

Heer & Meester – De Film is een weinig geïnspireerde afsluiter na de eerder zo vermakelijke serie, die voor de fans vooral als verplichting kijkvoer zal aanvoelen. Toch zal de film, die op zich ook op zichzelf staat, weinig nieuwe kijkers kunnen bekoren. Het is dan ook vreemd dat de makers wel een spannende en vooral leuke serie wisten te produceren, maar de als grootse afsluiter bedoelde film dit niveau nergens weet te benaderen. Natuurlijk is Daan Schuurmans geknipt voor de rol van Valentijn, maar zelfs hij weet met zijn charmante uitstraling dit zinkende schip niet meer te redden. De losse eindjes worden richting het einde netjes aan elkaar geknoopt, maar na twee zeer vermakelijke seizoenen van de serie gevolgd te hebben is deze film ronduit een teleurstelling. Misschien hadden de makers aan het einde van seizoen 2 toch gelijk en was de koek echt op. Hadden ze daar maar aan vast gehouden.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

24 januari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c4870e0d09cb_selected-products" products="9200000101444164,9200000081917796" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek