Heer & Meester – seizoen 1

Informatie

RegiePollo de Pimentel, Willem Zijlstra, Marc Willard en Pieter Walther Boer
Jaartal2014
Releasedatum22-04-2014
Speelduur520 minuten
DistributeurJust Bridge Entertainment
CastDaan Schuurmans, Sytske van der Ster, Hubert Fermin, Mark Rietman, Ferdi Stofmeel en Jules Croiset

De charismatische en steenrijke Valentijn Bentinck is driftig op zoek naar zijn verleden. Als baby zijnde is hij te vondeling gelegd bij een katholiek internaat in het zuiden van Nederland en daar is hij opgevoed door pater Bentinck. Tussen zijn zoektocht naar zijn verleden door werkt Valentijn samen met Suze, een officier van Justitie bij de politie. Dit doet Valentijn op een bijzondere manier, want overal waar hij verschijnt duiken de lijken al snel op. In zijn Maserati windt Valentijn de vrouwen om zijn vinger en lost hij de meest uiteenlopende zaken op zijn manier op. Maar als Valentijn erachter komt dat pater Bentinck meer over zijn verleden weet dan hij wil toegeven neemt zijn zoektocht een grimmige wending en is niemand meer veilig die in zijn buurt komt.

Met Heer & Meester lijkt Nederland zijn eigen James Bond te hebben gekregen. De serie werd in 2014 uitgezonden op Omroep Max en trok gemiddeld zo’n 1,3 miljoen kijkers per aflevering. Als je de serie gemist hebt is dit je kans om hem alsnog te bekijken en we moeten je direct waarschuwen, want als je één aflevering hebt gezien kan je niet meer stoppen met kijken. De serie is zwaar geïnspireerd door de jaren zestig serie The Saint en hiermee heeft de serie een hoog Donald Duck gehalte, maar dat drukt de pret tijdens het kijken zeker niet. In de hoofdrol zien we niemand minder dan Daan Schuurmans de rol van Valentijn Bentinck vertolken en we kunnen direct concluderen dat Schuurmans de enige aangewezen persoon is om deze rol te spelen.

Het eerste seizoen telt tien afleveringen van gemiddeld vijftig minuten. De connectie tussen The Saint met Roger Moore en James Bond kunnen direct gelegd worden op elk vlak. Zo gaat Valentijn in de eerste aflevering naar een gemaskerd bal, waar hij door zijn Butler met een helikopter wordt gedropt. Hiermee zet de serie direct de toon die doorgetrokken wordt door het hele eerste seizoen. Zelfs de effecten die de serie heeft zien er vaak uit alsof ze zo uit de jaren zestig komen en dat geeft een heerlijk gevoel. Omdat in deze serie een Fabergé ei een hoofdrol speelt doet dit direct aan de Bondfilm Octopussy denken. Maar ook hints naar Goldfinger, Diamonds Are Forever en vele andere Bondfilms zijn aanwezig.

Wat overigens opvallend goed is gedaan is hoe Den Haag op zeer sfeervolle wijze in beeld gebracht wordt. Veel shots lijken dan ook wederom zo uit een Bondfilm te komen. Hiermee doet Den Haag veelal aan Londen denken en je zal vaak vergeten dat je toch echt naar een Nederlands product zit te kijken. Veruit de leukste aflevering is als Valentijn zichzelf laat opsluiten in een gesticht voor de rijken om zo een moord te kunnen oplossen. De combinatie tussen humor, spanning en complete onzin liggen erg hoog en de plottwist is zeer leuk bedacht. Naar het einde van het seizoen pikken de makers de rode draad weer op, namelijk Valentijns zoektocht naar zijn verleden dat uiteindelijk met een cliffhanger eindigt die we alleen maar kennen uit The Saint.

Extra’s: De DVD-box die wij ontvingen is erg irritant. Het stapelsysteem is onhandig en je hebt veelal het gevoel dat je een schijf doormidden zal breken als je hem uit het doosje haalt. De tien afleveringen staan netjes over de drie schijven verdeeld, maar helaas is er nergens een spoor van bonusmateriaal te bekennen. Wat weer wel fijn is, is dat de gehele serie voorzien is van Nederlandse ondertitels. Alleen is het dan jammer dat bij Frans of Engels gesproken stukken de ondertiteling juist ontbreekt.

Heer & Meester – seizoen 1 doet zijn naam eer aan en is een heer in camerawerk en een meester in het brengen van pure onzin. Dat de serie compleet geïnspireerd is door een serie als The Saint en de James Bond films werkt eigenlijk alleen maar in het voordeel van de serie. Alle afleveringen kijken heerlijk weg en als de ene aflevering is afgelopen zal je de drang voelen om nog een aflevering te kijken. Daan Schuurmans is perfect gecast en eigenlijk de enige persoon die deze rol kan vertolken. Een ding is in ieder geval zeker, Heer & Meester – seizoen 1 is pas het begin van een heerlijke serie die Nederland eigenlijk altijd al heeft gemist.

Met dank aan Just Bridge Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 mei, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek