Hellboy
De half demonische Hellboy laveert tussen twee werelden: de bovennatuurlijke en de menselijke waarin hij de strijd aangaat met monsters die onze aarde bedreigen. Zonder teveel vragen te stellen gaat hij de strijd aan, maar in een conflict met drie gigantische reuzen op het Engelse platteland komt hij achter een aanwijzing waar hij werkelijk vandaan komt. De zoektocht naar zijn verleden brengt hem op het spoor van de eeuwenoude Blood Queen die ooit door koning Arthur is verslagen en leven begraven werd. The Blood Queen blijkt de sleutel te zijn naar het verleden van Hellboy, maar de waarheid zet tevens al het menselijk leven op het spel. Hellboy lijkt de enige te zijn om het einde ter tijde te kunnen voorkomen, maar is hij opgewassen tegen de bloederige strijd die ophanden is?
Regisseur Guillermo Del Toro bracht in 2004 de comic van Hellboy op fantastische wijze naar het witte doek, maar een financieel succes was de film niet. Toch was de fanbase groot genoeg om een vervolg te realiseren dat in 2008 het levenslicht zag. Wederom met Del Toro achter de camera en acteur Ron Perlman als de titelheld. En toen was het stil. Heel lang stil. Ondanks de oproep van fans om Hellboy een laatste avontuur te geven en zo de trilogie compleet te maken. Een trilogie waar Del Toro zelf meerdere malen naar hintte, maar door een te volle agenda maar niet aan toe kwam. En toen was daar ineens het jaar 2017 waarin er eindelijk een nieuw deel werd aangekondigd. Maar wel een nieuw deel zonder regisseur Del Toro of hoofdrolspeler Ron Perlman. Yep, ook Hellboy ontkwam niet aan de reboot-machine die de laatste tijd flink huishoudt in Hollywood.
Wat de exacte reden is dat de producenten vonden dat het tijd was voor een nieuwe film rond Hellboy en niet wilden wachten op regisseur Del Toro blijft een raadsel, aangezien de vorige films niet bekendstonden om hun weergaloze opbrengsten aan de wereldwijde box-office. Het zal er ongetwijfeld mee te maken hebben gehad dat R-rated films (films met liters bloed en rondvliegende ledematen) tegenwoordig de mensen aardig naar de bioscoop weten te lokken wat Hellboy een uitermate geschikte kandidaat maakt om aan die vraag te voldoen. Toch blijkt dat je er met veel geweld nog niet bent om een film tot een succes te maken. Helaas bewijst deze nieuwe versie van Hellboy, waarbij Ron Perlman is ingeruild voor David Harbour (Stranger Things), dat het publiek toch net iets meer nodig heeft om tevreden uit de bioscoopzaal te lopen.
Hellboy duurt een krappe 100 minuten wat op zich een prima speelduur is voor een film van dit kaliber, maar het blijkt te kort om het verhaal goed uit de verf te laten komen. Al vanaf de eerste minuut drukt regisseur Neil Marshall het gas vol in om pas bij de aftiteling een keer goed op de rem te drukken. Het voelt daarmee allemaal veel te gehaast. Alsof de makers het verhaal van een trilogie in zijn volledigheid in één film hebben willen drukken. Er lijkt daarmee weinig tijd om de grote vijand waarmee Hellboy te maken krijgt, de uit de dood herrezen Blood Queen, goed uit de verf te laten komen waarmee ze meer aanvoelt als een veredelde bijrol dan een volwaardige badguy. Een doodzonde, want hiermee wordt de uiteindelijke confrontatie tussen Hellboy en de zogenaamd grootste dreiging voor de mensheid ooit er eentje die alles behalve een blijvende indruk weet te maken.
Een ander punt waar de film helaas een paar steken laat vallen is de visuele kant van de film. Er is op zich weinig mis met de digitale wereld die uit de computer is komen rollen of de echte make-up effecten waarmee Hellboy en andere fantasierijke wezens mee tot leven zijn gewekt, maar een echte ziel lijkt te ontbreken. Een ziel die regisseur Del Toro in zijn versie van Hellboy wel wist te leggen. Het maakte deze reboot er in ieder geval eentje die bijzonder weinig indruk weet te maken al moet toegegeven worden dat sommige scenes zeker vermakelijk zijn om te zien. Vooral de scene waarin Hellboy het in zijn eentje opneemt tegen drie gigantische reuzen. Het is helaas niet goed genoeg om de film een positieve uitslag te geven waarmee een toekomst voor deze nieuwe versie heel onzeker is. Niet in de laatste plaats door de slechte score aan de wereldwijde boxoffice. Zal Del Toro dan toch nog ooit een derde deel maken van zijn reeks waarmee deze Hellboy langzaam verdwijnt naar de onderwereld van slechte reboots?
Extra’s: De Blu-ray release is voorzien van een fraaie lange feature waarbij we een uitgebreide blik achter de schermen krijgen. Helaas ontbreekt het hier wel aan Nederlandse ondertiteling.
• Tales of the Wild Hunt: Hellboy Reborn (1:11:28) Een fijne feature over niet alleen de productie zelf, maar ook de filosofie achter deze reboot, met medewerking van cast en crew. Deze is opgesplitst in drie delen; The forever Warriors, Ye Good and Devils: Creatures and Gear & Rise of the Blood Queen, maar samen goed voor een speelduur van ruim een uur.
Hellboy is een dappere poging om de demonische held van een nieuw jasje te voorzien, maar het ontbreekt deze reboot aan een duidelijke ziel. Nu is Hellboy niet meer dan een dolle achtbaanrit die in een sneltreinvaart zijn inhoud presenteert zonder daarbij even op adem te komen. Aan actie dus geen gebrek, een gevecht met drie reuzen is zeker een hoogtepuntje, maar het is niet genoeg om van Hellboy net zo’n kritisch succes te maken als de films van regisseur Guillermo Del Toro. Hellboy is daarmee niet de film geworden die het iconische strippersonage echt eer aan doet en is er vooral ingespeeld op de vraag naar nog meer bloed en vliegende ledenmaten, maar dan zonder de boordnodige diepgang die de film net dat beetje extra had kunnen geven.
Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.