Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen – seizoen 2

Informatie

RegieTim Oliehoek
Jaartal2019
Releasedatum30-01-2020
Speelduur360 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastKees Hulst, André van Duin, Maike Boerdam en Tina de Bruin

Hendrik Groen heeft na de dood van zijn geliefde Eefje de pen aan de wilgen gehangen, iets dat er ook voor zorgde dat het laatste beetje glans uit zijn rebellenclubje Omanido verdween. Als hij de oude computer van Eefje in zijn bezit krijgt, besluit Hendrik om het schrijven weer op te pakken. Dit geeft het leven weer een kleine boost en samen met Evert, Edward, Graeme, Ria, Antoine en Grietje besluit hij daarnaast om ook Omanido weer voort te zetten, om zo de plannen die Stelwagen met het verzorgingstehuis heeft te dwarsbomen. De vrienden stellen zich tevens kandidaat voor de bewonerscommissie om op deze manier uit te vinden wat de plannen van directrice Stelwagen zijn. Daarnaast maken ze ook nieuwe vrienden en gaan de Omanido’s uiteindelijk ook nog op een wijnreisje naar Frankrijk. Ze genieten met volle teugen, maar Hendrik maakt zich steeds meer zorgen om de steeds slechter wordende gezondheid van Evert en zijn angst dat de Omanido’s uit elkaar zullen vallen als iedereen straks ergens anders woont.

Achter het synoniem Hendrik Groen gaat auteur Peter de Smet schuil. Zijn boek “Pogingen iets van het leven te maken: Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar” was in 2014 een onverwacht succes en leverde hem in 2016 zelfs de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek ontving. Echter, omdat de Smet geen zin had in deze publiciteit kwam hij de prijs niet eens ophalen en liet hij weten dat hij geen trek had in de heisa van het bekend zijn. Toch kon niemand om het succes heen, ook Omroep MAX niet en daarom besloten zij in 2017 om het boek naar het televisiescherm te vertalen. Scenarist Martin van Waardenberg nam hiervoor het scenario voor zijn rekening nam. Acteur Kees Hulst werd gecast voor de rol van Hendrik Groen en hij werd bijgestaan door niemand minder dan André van Duin, die de rol van beste vriend Evert van Hendrik voor zijn rekening neemt. Man achter de camera is Tim Oliehoek, die zich van zijn beste kant laat zien op het kleine scherm, zo bleek toen hij in 2016 een Gouden Kalf binnen wist te slepen voor het televisiedrama De Zaak Menten. Qua personele bezettingen heeft de serie dus alles mee en dat bleek. Het eerste seizoen van Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen was niet alleen een succes, het was tevens een van de beste series die Nederland in dit genre rijk is. Een tweede seizoen is dus niets anders dan een logisch gevolg.

Omanido, een afkorting van “Oud, maar niet dood”, is het clubje ouderen waar Hendrik Groen samen met zijn bejaarde vrienden de boel mee op stelten zet. Ook in dit tweede seizoen is het raak. Toch begint dit seizoen met een traan; Hendrik krijgt het verlies van zijn geliefde Eefje te verwerken en in principe lijkt het erop dat hij zijn schrijfgerei aan de wilgen hangt en dat hij zijn lot van een naderende dood zal. Het zorgt ervoor dat thema’s als dementie, euthanasie en het naderende einde de overhand nemen en een grimmige sfeer de overhand dreigt te nemen. Toch komt daar al snel weer verandering in als Hendrik geprikkeld raakt en in al zijn opstandigheid besluit om toch de draad weer op te pakken. Zijn vriend Evert kampt met zijn eigen problemen, want het lichaam van de komische alcoholist begint hem zo langzamerhand flink in de steek te laten. Het klinkt allemaal flink deprimerend en natuurlijk is dat ook zonder meer waar, de waarheid is tenslotte hard en confronterend, maar het clubje bejaarde vrienden weigert zich nog steeds om zich bij hun naderende lot neer te leggen. Juist dat is waar de serie ook dit seizoen weet te excelleren, want naast de bittere realiteit zit het seizoen nokvol met de nodige messcherpe humor.

Als de markante nieuwe bewoonster Leonie in de serie komt, een rol gespeeld door Carrie Tefsen, worden de plannen voor het wijnreisje naar Frankrijk steeds concreter. Hendrik en Evert zijn sowieso dol op wijn drinken en als volgens Evert de wijn als water uit kraan komt is het verder wachten op een reeks komische ontwikkelingen die uit de reis voort komen. Dit alles uiteraard tot grote ergernis van de leiding van het verzorgingstehuis. Al het succes ten spijt, het houdt hier wel op; Een derde seizoen zit er sowieso niet meer in, zelfs niet na de ruim 2 miljoen kijkers die de laatste aflevering op de televisie trok. Natuurlijk is dit aan de ene kant zeer spijtig, maar aan de andere kant valt het te prijzen dat de makers in een tijd waarin uitmelken tot een kunst verheven is je het aandurft om op je hoogtepunt te stoppen. De laatste aflevering is direct ook een van de mooiste afleveringen van de gehele serie, waarbij menig kijker moeite zal hebben om het droog te houden. Al met al is dit tweede seizoen misschien nog wel sterker is dan het eerste seizoenen en hebben we het hier zonder meer over een van de beste Nederlandse series ooit gemaakt.

Extra’s: Naast de 12 afleveringen bevat deze 3 disc tellende dvd release geen bonusmateriaal.

Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen – seizoen 2 overtreft zowaar op elk front zijn toch al ijzersterk voorganger en is wederom een heerlijkheid om naar te kijken. De serie verveelt geen enkele seconden en weet de bittere realiteit perfect met een hele goede dosis humor te combineren. Een derde seizoen gaat er niet meer komen en misschien is dat wel jammer te noemen, maar aan de andere kant kan je ook denken dat het goed is om op je hoogtepunt te gaan stoppen. Dat Kees Verhulst een ijzersterke rol neerzet zal wellicht niemand verbazen, maar echt opvallend is dat André van Duin zo weet te imponeren in deze serieuze rol. Als alcoholist Evert zet hij dan ook zonder meer zijn beste rol in zijn carrière als acteur neer. Daarnaast is de toevoeging van Carrie Tefsen als de levenslustige Leonie dit seizoen een gouden greep gebleken. Bij de laatste aflevering zal menig kijker het niet droog houden, waarmee een prachtige serie op een perfecte manier wordt afgesloten. Voor wie zo genoten heeft van de serie is een aanschaf van deze seizoensboxen dan ook een absolute must.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 januari, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e15f2a5e747c_selected-products" products="9200000120220070,9200000084570647,9200000095471692,9200000046170393,9200000046134442" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek