Hook 4K

Informatie

RegieSteven Spielberg
Jaartal1991
Releasedatum18-10-2018
Speelduur140 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastRobin Williams, Dustin Hoffman, Julia Roberts, Bob Hoskins en Phil Collins

Peter Banning is gelukkig getrouwd en bedrijfsjurist in San Francisco. Als workaholic brengt hij weinig tijd door met zijn vrouw, Moira, en hun kinderen, de 12-jarige Jack en de 7-jarige Maggie. Het zet de relatie van Peter en Moira flink onder druk en als zij met hun gezin naar Londen reizen om Wendy Darling te bezoeken, de grootmoeder van Moira en bedenker van de Peter Pan verhalen, escaleert de boel als Peter boos wordt op de kinderen nadat zij een belangrijk telefoontje van hem verstoren Als Peter, Moira en Wendy terugkeren van een liefdadigheidsdiner ontdekken ze dat heel het huis is geplunderd en de kinderen zijn ontvoerd. Een cryptisch losgeldbriefje, getekend door kapitein James Hook, is met een dolk op de speelkamerdeur geprikt. Wendy bekent Peter dat de verhalen van Peter Pan waar zijn en dat Peter zelf Pan is, maar dat hij zijn jeugdherinneringen heeft verloren toen hij verliefd werd op Moira. Vol ongeloof zet Peter het op een drinken waarna hij bezoek krijgt van Tinker Bell, die hem meeneemt naar Neverland om de kinderen te kunnen redden uit de greep van de kwaadaardige kapitein.

Peter Pan is natuurlijk vooral bekend geworden door de gelijknamige Disney klassieker uit 1953. Het verhaal over de kwajongen uit Neverland die nooit oud wordt is dan ook niet meer weg te denken uit het filmlandschap. Met Hook uit 1991 deed Steven Spielberg een poging het verhaal eens op een andere manier te brengen. In zijn versie speelt het verhaal zich af nadat Peter weg is uit Neverland. Hij trouwt met de kleindochter van Wendy, krijgt zelf kinderen en is werkzaam als advocaat. Als er echter groot gevaar dreigt en Peter zijn kinderen worden ontvoerd, is Peter de enige die Neverland kan gaan redden. De inmiddels 27 jaar oude film is speciaal voor deze 4K Blu-ray release beeldje voor beeldje opgepoetst en het resultaat is ernaar. Dit ondanks dat je een dergelijke opknapbeurt natuurlijk niet kan vergelijken met de films van nu die ook daadwerkelijk in 4K zijn opgenomen. Toch is er opmerkelijk veel meer detail te zien en kan je de film hierdoor kijken in een kwaliteit die zonder meer beter is dan je ooit eerder hebt gezien.

Voor de hoofdrol van Peter werd destijds gekozen voor Robin Williams, een veel geprezen komiek die op 11 augustus 2014 helaas vroegtijdig een einde aan zijn leven maakte. Tegenover hem zien we Dustin Hoffman in een verrassende rol als Captain James Hook. Hij wist zich de rol volledig eigen te maken, juist door alles flink aan te dikken en over de top te spelen. Dit zorgt mede voor een kindvriendelijke ondertoon, wat Hook geschikt maakt voor de hele familie. Dat de film de tand des tijds goed heeft doorstaan blijkt wel uit het feit dat zelfs kinderen vandaag de dag nog zullen weten te genieten van dit hoogst kleurrijke avontuur. De locaties zijn erg fraai en weten Neverland tot leven te brengen zoals eigenlijk alleen Spielberg dat kan. Toch is het een film met twee gezichten en voelt zijn alternatieve benadering soms wat vreemd. Zo gaan de eerste drie kwartier op aan de volwassen Peter en is achteraf juist dat gedeelte misschien wel het beste deel van de film.

Toch is Hook een heerlijke familiefilm, een weergaloos avontuur dat met deze nieuwe uitgave zorgt voor een frisse wind in een tijd waarin computer gegenereerde effecten de boventoon voeren in Hollywood. Het is prachtig om te zien hoeveel aandacht er destijds werd gestoken in de aankleding en de decors van een film. Het komt allemaal heel natuurgetrouw over en dat zien we vandaag de dag helaas niet veel meer, alles oogt toch wat te perfect allemaal. Een goed voorbeeld hiervan is het schip van kapitein Hook en zijn piraten. Je kan er simpelweg gewoon niet omheen dat dit fantastisch is gemaakt. Toch schuilt er wel een gevaar in een uitgave op 4K, want alles ligt als ware onder een vergrootglas. Gelukkig is de film dusdanig goed gemaakt dat deze ook in 4K nog steeds goed overeind blijft en je je nergens hoeft te storen aan gedateerde effecten. Een fijn gegeven en dat kijkt natuurlijk wel zo prettig weg.

Extra’s: Zoals we helaas veel zien bij de release van catalogustitels op het 4K medium, is er weinig ruimte voor bonusmateriaal. Toch zijn de toegevoegde verwijderde scènes wel erg leuk om te zien.
· 11 Nooit Eerder Vertoonde Verwijderde Scenes (08:20) Can You Crow?, What Would Peter Do?, Middle-Aged Man (alternatieve scene), Believe in Fairies and Lost Boys, Did You Ever Want to Be a Pirate?, You Made Them Grow Up, Let’s Have Fun Tink, That’s Me as a Baby Peter, Where Did You Go?, Mr. Smee Pillages en I’m Home.
·Bioscooptrailer (01:58) De originele bioscooptrailer van de film.

Hook 4K blijft ook in ultra high definition een fantastische avonturenfilm van de hand van Steven Spielberg. De poetsbeurt heeft duidelijk resultaat, al kan men een oude film die opgepoetst is natuurlijk nooit vergelijken met een van deze tijd die is opgenomen in 4K. Toch heeft de nieuwe uitgave zeker zijn meerwaarde, want hoewel de film al 27 jaar oud is, heeft deze de tand des tijds zeer goed doorstaan. Zo ziet de kleurrijke setting er echt schitterend uit en kunnen we de film amper betrappen op iets dat dat in deze hoge definitie teniet wordt gedaan. Het maakt dat deze 4K uitgave van Hook niet alleen voor de fans zeer de moeite waard is, maar ook voor mensen met kinderen of mensen die de avonturenfilms een warm hart toe dragen is de film absoluut aan te raden. Laat je gewoon (opnieuw) meevoeren naar Neverland en geniet van deze fantastische film over een ouder geworden Peter Pan die zijn kinderen moet redden uit de handen van de kwaadaardige kapitein Hook.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

14 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bbe07131f446_selected-products" products="9200000094807032,9200000019497326,9200000050378361,1002004000001568" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek