Incredibles 2

Informatie

RegieBrad Bird
Jaartal2018
Releasedatum27-06-2018
Speelduur125 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastCraig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Huck Milner en Samuel L. Jackson

Drie maanden nadat Syndrome is verslagen opereert superheldenfamilie Parr nog steeds onder hun superhelden identiteit; de Incredibles. Als hun poging om Underminer te stoppen van een bankroof mislukt, laait de discussie weer op over hun bestaan en de schade die zij toebrengen. Het ‘Super Relocation’-programma wordt stopgezet en superhelden worden in de ban gedaan, waardoor zij gedwongen worden om vast te houden aan hun geheime identiteit. Echter, als de stad bedreigd wordt door de kwaadaardige Screenslaver, worden de Incredibles ingeschakeld door superhelden sympathisanten Winston en Evelyn. Helen wordt geselecteerd om als eerste openlijk de misdaad te bestrijden, onder haar oude alterego Elastigirl, omdat zij de minst destructieve van de familie is. Zolang zij van huis is moet Bob zorg dragen voor hun kinderen, waarbij Jack-Jack, de jongste telg, zijn speciale krachten begint te ontdekken. Na het verijdelen van wat aanvallen blijkt dat Screenslaver nog steeds voor een zeer grote dreiging zorgt. Het wordt tijd voor de familie om de handen ineen te slaan, waarbij er een onverwachte superheld opstaat.

Het is alweer veertien jaar geleden dat we de superhelden van The Incredibles van het eerst in de bioscoop konden aanschouwen. De film bleek zowel commercieel als artistiek een flink succes en een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Toch liet deze erg lang op zich wachten. Gelukkig is het moment nu eindelijk daar en kan de film niet alleen rekenen op de originele stemmencast, waaronder Craig T. Nelsen, Holly Hunter en Samuel L. Jackson, maar ook weer op Brad Bird als regisseur. Toch is het natuurlijk nog maar de vraag of dit vervolg net zo succesvol kan zijn als zijn voorganger. Waar in het verleden vervolgfilms op animatiesuccessen direct in het home entertainment segment verschenen is dat tegenwoordig wel anders. Gelukkig bewijzen de makers met Incredibles 2 maar weer eens dat er wel degelijk een kwalitatief sterk vervolg mogelijk is, zelfs veertien jaar na het uitkomen van de eerste film.

De film weet namelijk flink vermaak te bieden voor jong en oud, waarbij de kracht niet alleen in de onovertroffen animatie zit, maar ook in de gevatte humor. Als Helen ervoor kiest om de wereld te verlossen van de kwaadaardige Screenslaver, moet er natuurlijk iemand thuis blijven om voor de kinderen te zorgen. Bob besluit na wat tegensputteren in te stemmen met het plan. Vanaf dat moment springt vooral de hilarische verhaallijn rond baby Jack-Jack in het oog. Zo krijgt het het aan de stok met een agressieve wasbeer, met alle gevolgen van dien. Dit zijn de momenten die niet alleen voor lachwekkende momenten voor het jonge publiek weet te zorgen, maar zeker ook voor het volwassen publiek. Dit niveau weten de makers knap genoeg eigenlijk de hele film vast te houden. Toch is het verhaal van de film niet altijd even sterk en zie je de twist al van mijlenver aankomen. Het zijn kleine smetjes op een verder zeer geslaagde film.

De film verschijnt naast de 2D versie ook in 3D en in IMAX in de bioscopen, en juist hier zitten toch wat haken en ogen aan. Met een speelduur die de twee uur aantikt kan dit iets teveel eisen van de jeugdige kijkers. Niet alleen zal dit het uiterste vergen van hun soms nog beperkte aandachtsboog, ook is daar nog het brilletje dat gedragen dient te worden voor het 3D-effect. Het zorgt ervoor, zeker in combinatie met de intense scènes van de film, dat er momenten van overdaad kunnen ontstaan. Om dit alles iets in te perken, is het met de jongsten dan ook zeker aan te raden om de 2D versie van de film te bezoeken. Voor de jonge tieners zal het 3D en IMAX effect dan weer smullen zijn en zo is er voor ieder wat wils.

Incredibles 2 is een meer dan geslaagd vervolg, dat vooral overeind gehouden wordt door het vergrote aandeel van Jack-Jack. Het verhaal steekt op zich leuk in elkaar, maar is dan ook zeker niet het sterkste punt aan de film. Daarvoor is het plot soms iets te doorzichtig. Voor de jongste doelgroep kan het soms sowieso allemaal wat teveel zijn, met een speelduur van bijna twee uur en de mogelijkheid van 3D. Dat Pixar hierbij overduidelijk ook mikt op een wat volwassener publiek blijkt daarnaast wel uit scènes die soms iets te heftig zullen zijn voor de jongste doelgroep. Dit zegt echter meer over het publiek dan over de film, want het was duidelijk de moeite waard om maar liefst veertien jaar te wachten op dit toch wel late vervolg. Incredibles 2 staat als vervolg als een huis en is een absolute aanrader. Waar Monsters University als vervolgfilm nog wat teleurstellend was, mag Incredibles als ‘franchise’ wellicht wel in een adem genoemd worden met Toy Story en Finding Nemo.

27 juni, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b31f65120c84_selected-products" products="1002004011112806,1002004000100279,9200000092718927,9200000092718917,9200000092719998,9200000088328899" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek