Irrational Man

Informatie

RegieWoody Allen
Jaartal2015
Releasedatum17-02-2015
Speelduur95 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light
CastJoaquin Phoenix , Emma Stone, Ethan Phillips, Betsy Aidem, Jamie Blackley en Parker Posey

Abe Lucas is een professor in filosofie die verschrikkelijk met zichzelf in de knoop zit. Hij probeert zijn leven wat meer pit te geven door een vriendschappelijke relatie aan te gaan met Jill, een van zijn studenten. Door de gedachtegang van Abe voelt Jill zich direct aangetrokken tot Abe. Het lijkt er even op dat dit de opkikker was die Abe nodig had, maar al snel komt hij erachter dat dit niet zo is. Pas als hij per ongeluk een extreem verhaal hoort van een volslagen vreemde en het grote persoonlijke onrecht wat haar is aan gedaan weet hij wat hem te doen staat. Hij hakt de knoop door en besluit zijn leven totaal aan dit verhaal te wijden en daad bij het woord te voegen.

Woody Allen is een regisseur waar je echt van moet houden. Zijn eigenzinnige manier van filmmaken zorgde ervoor dat Allen in 1978 de Oscar voor beste regie wist binnen te slepen voor zijn meesterwerk Annie Hall. De laatste jaren wist hij met een aantal juweeltjes regelmatig een groot publiek te bereiken, al wisselde hij dit steeds af met mindere film die amper aandacht kreeg. Toch bewijst hij keer op keer dat hij het film maken zeker niet is verleerd. Positieve uitschieters uit zijn recente oeuvre zijn Midnight in Paris en vooral Blue Jasmine, waarvoor Cate Blanchett zelfs een Oscar voor Beste Actrice won. Nu komt Allen met Irrational Man en hoewel we opnieuw kunnen concluderen dat dit niet een van zijn beste films is, druipt zijn stijl van de film af en maakt dit de film bij voorbaat al interessant.

In de hoofdrol van professor Abe Lucas zien we Joaquin Phoenix. Phoenix gold tijdenlang als het kleine broertje van de te jong overleden River Phoenix, maar geldt sinds zijn definitieve doorbraak met Gladiator als één van de betere karakteracteurs van deze generatie. Naast Phoenix zien we Emma Stone in de rol van studente Jill. Stone is één van de betere actrices van een nieuwe generatie acteurs en liet al eerder van zich spreken in films als The Amazing Spider-Man en haar rol in The Help. Irrational Man is overigens de tweede film op rij waarin Woody Allen en Emma Stone samenwerken. Zo zagen we haar eerder in het in 2014 verschenen Magic in the Moonlight. Met deze twee sterkee acteurs kunnen we dan ook concluderen dat het met de cast wel snor zit, iets dat overigens altijd een sterk punt is geweest in films van Allen.

Wat knap is aan Irrational Man is dat de film ondanks een vrij trage opening wel direct de kijker weet te boeien. Als Abe als professor aan de slag gaat op een universiteit, valt mede leraren en leerlingen direct op dat hij een vreemde snuiter is. Zijn filosofische lessen gaan over de meest interessante dingen en zijn filosofische kijk op het leven zorgt ervoor dat de studente Jill als een blok voor Abe valt. Wat eigenlijk wel een beetje vreemd is, is dat niemand ook maar iets over de relatie tussen professor en zijn studente zegt. Nadat het eerste deel van de film vooral in beslag is genomen door het tragische en depressieve leven van Abe neemt de film een onverwachte en vreemde wending. Als Abe en Jill in een restaurant een gesprek overhoren zorgt dit ervoor dat Abe weer een doel in zijn leven krijgt. Dit keerpunt in de film zorgt ervoor dat de film uiterst vermakelijk blijft.

Extra’s: Helaas bevat de dvd die wij ontvingen geen bonusmateriaal. Wellicht had de uitgever interviews met de cast en crew op de schijf kunnen zetten, maar we kunnen hierin niet spreken van een groot gemis. De film spreekt voor zichzelf.

Irrational Man behoort niet tot het beste werk van Woody Allen, maar is zeker interessant genoeg om aan een kijkbeurt te onderwerpen. Dit heeft vooral te maken met de prima acteerprestaties die de hoofdrolspelers neerzetten. Natuurlijk is de film daarnaast weer doorspekt met de typische Woody Allen stijl, al zal dit voor- en tegenstanders hebben. Wel zijn de dialogen niet altijd even boeiend en had de film ondanks de beperkte speelduur van negentig minuten wellicht nog een kleine tien minuten korter mogen zijn. Toch mag dit de pret totaal niet drukken, want Irrational Man is dan niet het meesterwerk waarop wij hoopten maar door de zeer leuke twist wel interessant voer voor de liefhebbers van films van de zo eigenzinnige Woody Allen.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

18 februari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek