Johnny English Strikes Again

Informatie

RegieDavid Kerr
Jaartal2018
Releasedatum20-9-2018
Speelduur89 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastRowan Atkinson, Olga Kurylenko en Emma Thompson

Sinds Johnny English met pensioen is gegaan, slijt hij zijn dagen als geschiedenisleraar. Als een cyberterrorist de identiteit van iedere undercoveragent van MI-7 openbaar maakt, dreigt er groot gevaar. Als alle opties worden afgestreept, blijft uiteindelijk alleen Johnny English over om de Britse geheime dienst te redden. Een probleem hierbij is dat English nog van de oude stempel is en weigert om enige vorm van moderne technologie te gebruiken tijdens zijn werkzaamheden. Maar als de dreigingen van de cyberterrorist steeds heftiger wordt moet English zijn trots opzij zetten en zich toch proberen over te geven aan de huidige technologische snufjes voordat Engeland wordt overgenomen.

Wie aan Rowan Atkinson denkt, zal in eerste instantie ongetwijfeld denken aan het geliefde en wereldberoemde karakter Mr. Bean. Toen hij besloot om dit personage min of meer aan de wilgen te hangen, bracht hij ons in 2003 een parodie op de James Bond-franchise; Johnny English. De eerste film rond de stuntelige geheim agent bleek een groot succes, maar het duurde tot 2011 tot het vervolg, Johnny English Reborn, in de bioscopen te zien was. Het vervolg stelde wat teleur, waarbij de fans van Atkinson zo hun twijfels kregen over de toekomst van de reeks. Het is een scepsis die met de aankondiging en trailer van Johnny English Strikes Again nog niet helemaal weggenomen kon worden.

De regie ligt ditmaal in handen van David Kerr, die zijn debuut maakt op het grote witte doek. Hij levert degelijk werk af en dit nieuwe vervolg pakt goed uit, al is het vooral Atkinson die weer ouderwets grappig is. Zijn mimiek blijft een van de grote krachten van de Brit. Neem bijvoorbeeld de scène waarin Johnny English samen met zijn metgezel undercover gaat in een decadent restaurant en hij het mobieltje van een verdachte moet zien te bemachtigen. Al snel ontstaat er een sneeuwbaleffect, waarbij Atkinson gesteund door een paar woorden in een soort Frans accent volledig leunt op zijn mimiek en lichaamstaal. Maar ook de scène waarin Johnny English een virtual reality bril op krijgt en in de stad voor een grote ravage zorgt is even hilarisch als indrukwekkend. De film zit bomvol met dit soort fratsen en dat werkt meer dan eens zwaar op de lachspieren van de kijker.

Wat dat betreft krijg je dan ook precies voorgeschoteld waar je als kijker voor komt. Natuurlijk, het verhaal is flinterdun, maar dat is duidelijk van ondergeschikt belang. Vast staat dat dit soort komedies vandaag amper nog gemaakt worden, waarbij Johnny English sinds ook Austin Powers niets meer van zich liet horen de laatste in zijn soort lijkt. Voor de liefhebbers is dat natuurlijk erg jammer, maar daarom is het juist zo fijn om te zien dat de Johnny English-films nog een beetje het gevoel naar boven brengen van komedies die we jaren geleden in overvloed zagen. Het is een vorm van nostalgie die werkt en deze film juist zo geslaagd maakt. In combinatie met de typisch Britse humor is dit derde deel dan ook simpelweg een pak beter dan zijn voorganger en weet deze zelfs met speels gemak in de buurt te komen van het zo succesvolle eerste deel.

Johnny English Strikes Again geeft je precies wat je mag verwachten en doet het teleurstellende eerste vervolg vergeten. Van het verhaal hoef je niet al te veel te verwachten, maar de timing van Rowan Atkinson is nog steeds feilloos en met zijn mimiek weet hij scènes waarin geen woord gesproken wordt met speels gemak naar zijn hand te zetten. Dit nieuwe hoofdstuk in de parodie op de James Bond-films heeft hierdoor wederom een zeer hoog entertainment gehalte en zorgt in de krappe anderhalf uur voor pijn in de kaken van het lachen. Of er nog een vierde film in het vat zit is nog maar de vraag, maar het gebrek aan films met dit soort humor is helaas veel te groot. Mocht er een vervolg komen, wat ongetwijfeld deels afhangt van het financiële succes van deze film, is het wel te hopen dat we niet weer bijna acht jaar moeten wachten. Voor nu is Johnny English Strikes Again in ieder geval erg welkom voor wie zijn verstand lekker even op het nul wil zetten en lekker onbezorgd wil lachen.

21 september, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ba4b2db2c61c_selected-products" products="1002004011532296,1002004011958657,9200000095627735" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek