Judas – seizoen 1

Informatie

RegieJoram Lürsen
Jaartal2019
Releasedatum06-01-2019
Speelduur267 minuten
DistributeurVideoland
CastRifka Lodeizen, Gijs Naber, Marit van Bohemen, Carry Tefsen, Bianca Krijgsman en Ronald Top

Astrid Holleeder is de zus van crimineel Willem ‘De Neus’ Holleeder. Begin 2012 komt Willem na een fikse gevangenisstraf weer op vrije voeten en gaat hij door met het terroriseren van haar leven. Het is het moment dat Astrid vindt dat het genoeg is en samen haar zus Sonja besluit zij om in het geheim bewijs te verzamelen tegen hun broer om hem te verraden bij justitie. Als Astrid voor het eerst een verklaring aflegt bij de politie, besluit ze om dit kracht bij te zetten door alle gesprekken die tussen haar en Willem afspelen op te nemen. Het is een actie met gevaar voor eigen leven, want ze weet dat als Willem erachter komt ze haar leven niet langer zeker is. Als uiteindelijk ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries zich met de zaak gaat bemoeien, lijkt dit de zaak enkel te verergeren.

Na wat bendewerk begon Willem Holleeder zijn criminele carrière eigenlijk pas echt met een van de meest beroemde ontvoeringen uit de Nederlandse geschiedenis, namelijk de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken. Samen met Cor van Hout vluchtte hij naar Frankrijk, waar ze uiteindelijk gearresteerd werden. Het leverde Holleeder een gevangenisstraf van 11 jaar op. Maar ook in 2006 werd Holleeder weer opgepakt, waarna hij in 2007 tot 9 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor afpersing. Het verhaal van deze serie pakt de draad op in 2012 als Holleeder weer op vrije voeten is gesteld. Hij maakt direct het leven van zijn twee zussen Astrid en Sonja weer tot een ware hel, waarbij vooral Sonja het zwaar te voortduren heeft. Buiten het feit dat zij Willem nog steeds verdenkt van de moord op haar man, Cor van Hout, wil Willem alleen maar geld zien. Dit loopt flink uit de hand en Willem blijft constant druk en het emotionele terreur uitoefenen op zijn zus. Dit tot grote frustratie van de enige zus waar Willem nog enigszins naar luistert: Astrid. Zij besloot om in 2016 het boek Judas te publiceren, dat door RTL en Videoland is bewerkt tot een zesdelige serie.

In de serie wordt Willem Holleeder gespeeld door Gijs Naber, die met behulp van make-up sterke gelijkenissen vertoont met De Neus. Overspel-actrice Rifka Lodeizen neemt de rol van Astrid Holleeder op zich, waarbij zij zich opnieuw van haar sterkste kant laat zien. Toch was de grootste vraag hoe deze serie de kijker zou gaan overtuigen van de duistere praktijken van Willem. Dat die er zijn daar bestaat geen enkele twijfel over, maar hoe waarheidsgetrouw is de bewerking van het verhaal dat door Astrid verteld werd? Als we worden meegenomen op een reis door de tijd van de familie Holleeder, lijkt het geheel ing grote lijnen best goed te kloppen. Zo zien we bijvoorbeeld op sterke wijze hoe het zo is gekomen dat Willem die ijskoude kikker is geworden die alles uit de weg ruimt dat hem ook maar iets tegenwerkt. Het enige punt waar de serie wel een beetje mee de mist mee ingaat is de moord op Cor van Hout. Natuurlijk zal Willem Holleeder hierachter gezeten hebben, hij is er tenslotte zelfs voor aangeklaagd, maar deze serie wil bijna doen voorkomen alsof van Hout een lieve jongen was. Dat gaat wat ver, want iedereen weet ondertussen dat ook van Hout een geharde crimineel was die het nodige op zijn kerfstok had zitten.

Ondanks dat het geheel dus niet altijd even waarheidsgetrouw lijkt blijven de zes afleveringen, die per stuk een kleine drie kwartier in beslag nemen, continu boeiend en interessant. Zo zien we in de eerste aflevering een aanslag op van Hout (welke hij overigens overleefde) waarbij het bloed op de autoruiten en zijn kind achterin de auto spat. De toon is direct gezet en je voelt goed aan dat Judas een nogal beklemmende kant op gaat. De serie concentreert zich vervolgens voornamelijk op de gesprekken die er plaatsvinden tussen Willem en Astrid, waarnaast men de kijker meeneemt naar de jonge jaren van Holleeder aan de hand van flashbacks. Hierbij zien we de relatie met zijn zeer gewelddadige vader, die erop stond dat Willem bij de politie zou gaan werken, tot aan de jaren waarin Willem eigenaar van de Casa Rosso op de Amsterdamse Wallen was. Het blijkt uiteindelijk de opmaat van het het verraad van zijn zussen aan die Willem uiteindelijk zo zat waren, dat ze besloten tegen hem te getuigen.

Judas -seizoen 1 is een beklemmende, spannende en vooral erg boeiende serie. De rol van Willem Holleeder wordt gespeeld door Gijs Naber, die met dank aan de make-up afdeling zo lijkend is dat het bijna eng wordt. Dat Holleeder als een monster neergezet zou worden was natuurlijk op voorhand al duidelijk, maar de makers gaan soms toch een beetje de mist in. Zo willen ze de kijker doen geloven dat Cor van Hout een lieverdje was die het slachtoffer was geworden van een verschrikkelijke afrekening. Voor de rest weet de serie in zes afleveringen een vrij compleet beeld te geven hoe de familie van Willem Holleeder in pure angst heeft geleefd met een man als Willem in hun midden waarop je werkelijk geen pijl kan trekken en die alles uit de weg ruimt dat hem ook maar iets iets in de weg staat. Het maakt deze serie van streamingdienst Videoland een absolute aanrader om te kijken en als je er eenmaal aan begint, zal je er niet meer mee kunnen stoppen.

7 januari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c3319aa807fc_selected-products" products="9200000068978371,9200000070229220,9200000084292478,9200000084601332" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek