Jumanji: Welcome to the Jungle

Informatie

RegieJake Kasdan
Jaartal2017
Releasedatum21-12-2017
Speelduur119 minuten
DistributeurUniversal Pictures International Netherlands
CastDwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Nick Jonas en Karen Gillan

Twintig jaar na de eerste kennismaking met Jumanji worden vier kinderen voor strafwerk naar het schoolhoofd gestuurd. Bij het opruimen van een opslagruimte, ontdekken ze tussen de oude tijdschriften een oud videospel: genaamd Jumanji. Spencer overtuigt de andere drie om het spel te spelen, maar al snel komen ze erachter dat Jumanji niet zomaar een videospel is. Ze belanden in een virtuele wereld, waar ze de volwassen personages vertegenwoordigen die ze bij het spel hebben gekozen. Gevangen in het gevaarlijkste avontuur van hun leven komen ze terecht in de wereld die Alan Parrish twintig jaar geleden achter zich liet. Ze moeten alles op alles zetten om het spel te overleven en uit de jungle te ontsnappen en terug te keren naar de echte wereld. Beetje bij beetje wordt duidelijk dat het viertal hun manier van leven en hoe ze tegen zichzelf aankijken drastisch zal moeten veranderen. Doen ze dit niet, dan zitten zij voor eeuwig vast in het spel.

In 1995 trakteerde regisseur Joe Johnston ons op avonturenfilm Jumanji. In de hoofdrol schitterde Robin Williams, die een bijzonder magisch bordspel ontdekt. Vervolgens moet hij zien te overleven in de jungle om terug te keren naar de echte wereld voordat hij vast komt te zitten in de wereld van Jumanji. De film is ruim twintig jaar oud, maar heeft nog steeds vele liefhebbers. Regisseur Jake Kasdan werd bereid gevonden een gemoderniseerde te maken, waarbij het verhaal op essentiële punten drastisch aanpast. Zo is het bordspel hier vervangen voor een videogame. Toch is de film geen reboot of remake van de film uit 1995, maar een (vrij laat) vervolg. Het is iets waar fans van de originele film direct hun vraagtekens bij zullen zetten. In de hoofdrollen zien we dit keer niemand minder dan Dwayne “The Rock” Johnson, Kevin Hart, Jack Black en Karen Gillan. Een zeer behoorlijke cast, al staan zij voor een zware taak. Toch is het het beste om met een open blik de film in te gaan en alles over je heen laten komen.

Gewaagd is de release van Jumanji: Welcome to the Jungle rond de feestdagen dit jaar zeker. Zo moet de film zien op te boksen tegen Star Wars: The Last Jedi. Toch speelt het de film vooral parten dat het allemaal weinig origineel is. Zo kan je het bordspel wel vervangen door een videogame, waardoor je meer nieuwe kanten op kan, maar het maakt nog geen sterke film. Deze film leunt dan daarnaast vooral op de komische noot, iets dat vooral op het konto komt van Kevin Hart. Wellicht is het een kwestie van smaak, maar de beste man werkt in vrijwel iedere film vooral al stoorzender. Zo is zijn acteerwerk met de beste wil hooguit middelmatig en is zijn humor te flauw voor woorden. Gelukkig zijn daar nog Dwayne Johnson en Jack Black, waarbij de laatstgenoemde zich gelukkig wel laat gelden met zijn gortdroge humor. Hun inbreng zorgt ervoor dat de film nergens door de ondergrens zakt.

Ook cinematografisch hoef je zeker geen hoogstandjes te verwachte. Wat gelukkig wel helpt zijn de goede special-effects. Het zorgt ervoor dat die vervolg zeker niet als mislukt bestempeld mag worden. Met een speelduur net onder de twee uur houden de makers de vaart er flink in, wat ervoor zorgt dat je aan het einde goed vermaakt de zaal verlaat. Vooral bij aankomst in de jungle wordt je met de ene na de andere actiescène om de oren gesmeten. Het is dan ook jammer dat de makers, als de film vordert, een poging doen om een meer serieuze toon aan te slaan. Het is iets waar de kijkers niet op zitten te wachten bij een film als deze en het is dan ook maar goed dat dit kortstondig is. Er wordt gelukkig snel overgeschakeld naar meer actie, flink wat humor en kleine leuke nieuwe twistjes in de film. Het zorgt ervoor dat de film zeker een bezoekje aan de bioscoop waard is.

Jumanji: Welcome to the Jungle is een aardige en vooral vermakelijke film, zeker zolang de vergelijking met de eerste film achterwege gelaten wordt. De film heeft vrij standaard camerawerk, maar weet zeker te imponeren met de sterke special effects. Toch is het jammer dat iemand als Kevin Hart in de film meespeelt, die net als in eerder films weer tamelijk onleuk is met zijn bijna slapstick-achtige humor. Gelukkig zijn hier Dwayne Johnson en Jack Black present die wel voor een gepaste grappige ondertoon weten te zorgen. Dat de film rond de kerstvakantie gaat draaien is op zich begrijpelijk, al lijkt het onmogelijk om op te boksen tegen het galactische geweld van Star Wars: The Last Jedi. Toch is dit late vervolg best de moeite waard, al is het maar om de fantastische 3D ervaring!

 

20 december, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a38c0a82d4dd_selected-products" products="9200000080044866,9200000080044845,9200000019497334,1002004004491059" name="Jumanji" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek