Justice League

Informatie

RegieZack Snyder
Jaartal2017
Releasedatum16-11-2017
Speelduur121 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland
CastBen Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Raymond Fisher, Amy Adams, Willem Dafoe, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen en J.K. Simmons

Na de dood van Superman is alle hoop in de wereld verdwenen. Als de wereld bedreigd wordt door vreemde buitenaardse wezens onder leiding van Steppenwolf, de vernietiger van werelden, besluit Bruce Wayne een team samen te stellen van superhelden om de wereld te redden van zijn ondergang. Er is haast geboden, want Steppenwolf is op zoek naar drie boxen die dusdanig veel kracht bevatten dat hij hiermee de aarde zou kunnen vernietigen. Wonder Woman, The Flash, Cyborg en Aquaman sluiten zich aan bij het team van Batman, waarna zij samen als Justice League ten strijde trekken. Toch blijkt al snel dat Steppenwolf te sterk is voor het team. Het lijkt zaak dat er nog een krachtige bondgenoot wordt toegevoegd, een essentiële schakel. Dan komt er hulp uit onverwachte hoek.

De laatste jaren probeert DC Comics met alle macht Marvel bij te benen. Toch kan het DC Extended Universie amper in de schaduw staat van het Marvel Cinematic Universe. Met Man of Steel kwam DC in eerste instantie nog redelijk uit de hoek, maar de opvolgende Batman v Superman: Dawn of Justice en ook Suicide Squad bleken flops van jewelste. Toch wist het recente Wonder Woman vriend en vijand te verrassen. Dit zou een kantelpunt kunnen betekenen, maar toch keek men met angst en beven uit naar Justice League. De eerste beelden wisten niet direct enthousiast te maken en ook de aankondiging dat de film een speelduur zou hebben van een monsterlijke 170 minuten hielpen op voorhand niet. Warner Bros. besloot in te grijpen. Snyder zette een stap terug wegens de zelfmoord van zijn dochter en Joss Whedon, bekend van zijn werk aan The Avengers van het concurrende Marvel, werd aangesteld om er het beste van te maken. De speelduur is uiteindelijk gereduceerd tot twee uur, wat de film ongetwijfeld ten goede is gekomen. Toch is het maar de vraag of de film het niveau van Wonder Woman voort kan zetten en DC eindelijk de erkenning krijgt waar het zo naar lijkt te verlangen.

De film pakt het verhaal op waar Batman v Superman: Dawn of Justice ons achter liet. Bruce Wayne krijgt het als zijn alterego Batman aan de stok met een vreemd buitenaards wezen en besluit hierop op zoek te gaan naar sterke bondgenoten. Dit in een poging Justice League van de grond te krijgen. Wat direct opvalt aan de film is het hoge tempo, iets dat zeker in het voordeel werkt. Na een korte introductie van alle superhelden, wordt de focus snel verlegd naar waar het allemaal om draait; de invasie van Steppenwolf. Het is dan ook jammer dat zijn karakter niet helemaal lekker uit de verf komt. Zo weet hij nergens echt te imponeren en lijkt het er op veel punten op dat hij bijzaak is. Welk karakter onverwacht wel prima uit de verf komt is Aquaman, gespeeld  door Jason Momoa. Met zijn beestachtige uiterlijk zet hij een totaal andere Aquaman neer dan het wat sullige karakter dat we kennen uit de strips van DC Comics. Een gok van Warner Bros. en Snyder die duidelijk goed uitpakt.

Helaas schiet de film behoorlijk tekort op het gebied van de CGI-effecten. Deze zijn behoorlijk ondermaats, iets dat echt onbegrijpelijk is als je kijkt naar het aanzienlijke budget van 300 miljoen dollar. Snyder probeert deze tekortkoming nog te verdoezelen met dynamisch camerawerk, maar een simpele blik op Cyborg zegt genoeg; dit ziet er soms gewoonweg niet uit. En ook op het gebied van humor kiest de film veelal de makkelijke weg, al zal je een stiekeme lach om de cheesy grappen soms amper kunnen onderdrukken. Wel komt het verhaal prima uit de verf, wat ervoor zorgt dat je toch gaat uitkijken naar de reeds aangekondigde vervolgfilm. Zo neemt de film richting het einde een aantal wendingen, die je misschien wel hebt zien aankomen, maar toch nieuwsgierig maken hoe dit allemaal verder zal lopen. Het is dan ook te hopen dat DC geleerd heeft van zijn fouten gemaakte tijdens de op zachtst gezegd stroeve start van het Extended Universe en hun films vanaf nu beter uit gaan werken. Betreft Justice League blijft de gevreesde flater in elk geval uit. We kunnen niet anders constateren dat de film, ondanks de genoemde minpunten, zeer vermakelijk is.

Justice League is door het hoge tempo en een erg leuk verhaal een pak beter geworden dan in eerste instantie gevreesd werd. Het niveau van Wonder Woman wordt niet gehaald, maar de film is een stuk beter dan bijvoorbeeld Batman v Superman: Dawn of Justice. Het bundelen van de superhelden uit het DC universum in een film is een aardige zet, al moet DC hier wederom opboksen tegen wat Marvel al eerder met veel succes deed. Wat dat betreft is het jammer dat zij niet eigenzinniger zijn en vooral de succesformule proberen te kopiëren. Hier komen zijn namelijk niet bij in de buurt, wat komt voor de veelal matige CGI-effecten en een schurk die niet echt lekker uit de verf komt. Toch biedt de film goed vermaak en zit je voor een avondje vol actie, humor en superhelden helemaal goed bij Justice League. Of het DCEU ooit het niveau van het MCU gaat halen is nog maar de vraag, maar een stijgende lijn is zeker zichtbaar.

17 november, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a0994e9e7ba0_selected-products" products="9200000080551478,9200000080548498" name="Justice League" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek