Kickboxer: Vengeance

Informatie

RegieJohn Stockwell
Jaartal2016
Releasedatum08-12-2016
Speelduur84 minuten
DistributeurSplendid Film BV
CastJean-Claude Van Damme, Dave Bautista, Alain Moussi en Gina Carano

Eric en Kurt Sloane zijn twee broers die uit een bekende martial arts familie komen. Als Eric de wereldkampioenschappen karate wint, wordt hij door een promotor naar Thailand gelokt om daar te vechten tegen de ongeslagen Tong Po. Kurt vertrouwt het zaakje niet en besluit in eerste instantie om niet mee te gaan, tot hij een ticket van zijn broer krijgt opgestuurd. Als Eric vervolgens in de ring wordt vermoord door deze Tong Po, zweert Kurt wraak. Hij komt voor zijn training terecht bij Durand, de oude meester van zijn broer. Na een loodzware training vol beproevingen en spirituele oefeningen komen Kurt en Durand erachter dat Kurt een gave bezit die wel eens tot de ondergang van Tong Po kunnen leiden.

In 1989 speelde Jean-Claude van Damme in Kickboxer, een martial arts film die vandaag de dag een soort cultstatus heeft verworven. Het verhaal ging destijds over twee broers waarvan er een verlamd raakte in de ring en de ander op jacht ging naar wraak. Met een grote knipoog naar het origineel is daar nu een remake, waarbij je jezelf als liefhebbers direct de vraagt stelt of dit geen afbreuk gaat doen aan de herinnering. Echter, toen bleek dat Jean-Claude van Damme zou terugkeren als spirituele trainer, krulde de mondhoeken toch wel sierlijk omhoog en nam de nieuwsgierigheid toe. Wat vooraf vooral zorgen baarde is de vertolking van David Bautista als de Thaise criminele Muay Thai vechter Tong Po. Hoewel WWE kampioen Bautista een werkelijk beestachtige uitstraling heeft, komt zijn rol rol niet echt geloofwaardig over. Des te verrassender is het dat de film toch met regelmaat zeer verrassend en vermakelijk uit de hoek weet te komen.

Want hoewel de acteerprestaties van de cast op een droevig niveau liggen, de choreografie van de vechtscènes weinig origineel is en de cinematografie gewoon slecht te noemen is, weet de film op elk punt wel goed te vermaken. En laten we wel zijn, het origineel kampte destijds met exact dezelfde problemen en ook die werd door de liefhebbers omarmd. Ondanks dat er aan de basis van het verhaal flink wat is aangepast komen de vertrouwde elementen dan ook allemaal terug. De aanwezigheid van van Damme en het gevoel van nostalgie doen dit keer dan ook een hoop. Meer dan een kwart van de film wordt in beslag genomen door het gevecht tussen Kurt en Tong Po, iets waar dan ook de hele film naar toe wordt gewerkt en zeker niet teleurstelt. Het randverhaaltje dat daarnaast speelt is weinig interessant, al zorgen de vele vechtscènes ervoor dat de vaart er flink in blijft en de film erg vermakelijk blijft.

Extra’s: Naast de aanwezigheid van twee trailers van de film, verrast de dvd-release voor met een meer dan aardige making of. De speelduur is met 5 minuten eigenlijk veel te kort, maar cast een crew komt aan het woord om uitleg te geven over de knipogen naar het origineel en de vechtscènes. Dit zorgt zeker voor een betere kijk op film en meer begrip voor bepaalde beslissingen die tijdens het productieproces werden genomen.

Kickboxer: Vengeance is een uiterst vermakelijke actiefilm geworden met vele knipogen naar het origineel. Wel moet hier direct een kanttekening bij worden gemaakt dat alles lang niet zo interessant was geweest zonder de deelname van Jean-Claude van Damme. Hoewel de film niet uitblinkt in kwaliteit en weinig origineel is, heeft dat bij een film als deze toch ook wel zijn charme. Als liefhebber van het origineel zal je je dan ook geen seconde vervelen. Een nieuw vervolg met de titel Kickboxer: Retaliation is reeds in de maak, waarin we wederom Jean-Claude van Damme zien terugkeren, dus na deze vermakelijke film hebben we zeker iets om naar uit te kijken.

Met dank aan Splendid Film BV voor het recensie-exemplaar.

12 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek