Kin

Informatie

RegieJonathan Bake en Josh Baker
Jaartal2018
Releasedatum20-09-2018
Speelduur103 minuten
DistributeurIndependent Films
CastJames Franco, Zoë Kravitz, Dennis Quaid, Myles Truitt, Carrie Coon en Jack Reynor

De 14-jarige geadopteerde Eli woont samen met zijn strenge adoptievader Hal in Detroit. Als hij, op zoek naar koper om door te verkopen, rondsnuffelt op een verlaten bouwterrein, vindt hij op een verlaten bouwterrein een vreemde metalen doos. Hij besluit de doos mee naar huis te nemen, waar hij erachter komt dat deze in een wapen kan veranderen. Die avond keert Jimmy, de broer van Eli die een slechte relatie met zijn biologische vader heeft, terug van een verblijf uit de gevangenis. Hij blijkt flink wat schulden te hebben bij de meedogenloze plaatselijke gangster Taylor, wat al snel voor de nodige problemen zorgt. Na een dramatisch uit de hand gelopen vuurgevecht slaat Jimmy samen met Eli op de vlucht voor Taylor. Toch blijkt Taylor niet het enige probleem te zijn voor het duo en als Eli ontdekt dat het gevonden wapen zeer krachtig is escaleert de situatie al snel tot ongekende hoogte.

Net als bij The Darkest Minds, die eerder dit jaar te zien was in de Nederlandse bioscopen, wordt er ook bij de promotie van Kin flink geleund op het feit dat de film is geproduceerd door de mensen achter de Netflix hitserie Stranger Things. Het is een veelgebruikt trucje waar menig kijker toch gevoelig voor blijkt. Echter, wie The Darkest Minds heeft gezien weet dat dit een behoorlijk rookgordijn kan zijn. Toch lijkt Kin meer te kunnen bieden, want naast een interessante trailer mag de film een beroep doen op een meer dan degelijke goede cast. Zo zien we James Franco, Zoë Kravitz en Dennis Quaid voorbij komen, zij het in bijrollen. De hoofdrollen worden bezet door Myles Truitt en Jack Reynor, waarbij Truitt zijn debuut maakt en Reynor eerder te zien was in films als Transformers: Age of Extinction en Detroit. Niet slecht voor de debuutfilm met een budget van vijfenhalf miljoen dollar van de gebroeders Baker, die de regie bij deze film in handen hebben.

Het verhaal baseerden zij op hun eigen short Bag Man uit 2014. Ondanks dat de film nergens echt een topper blijkt, is de uitwerking goed verzorgd en hebben de Bakers zelfs nog een zeer goede twist in petto. Toch opent de film traag. De makers lijken zich te willen concentreren op de uitdiepingen van de hoofdpersonages om in de rest van de film spanning en vooral het dramatische effect op te kunnen voeren. Helaas resulteert het in een redelijk taaie eerste helft, waarbij het echt even wachten is tot er iets gebeurt en de actie losbarst. Gelukkig wordt de aandacht behouden, want juist dat is meestal de doodsteek voor een film met een dergelijk concept. Dit is vooral ook te danken aan de rol van Franco, die etterbak Taylor op een heerlijke wijze neerzet. Het grote geheel zorgt er dan ook best voor dat er een goede chemie tussen de gehele cast is en dat maakt het dat de film een redelijk prettige kijkervaring weet te worden.

De tweede helft van de film barst vervolgens het geweld echt los. De effecten hierbij zijn best indrukwekkend, zeker als je in acht neemt dat de film een redelijk beperkt budget heeft. Als Eli doorkrijgt hoe het wapen werkt haalt hij zich hierbij een groter probleem op de hals. Het wapen blijkt namelijk vrij makkelijk traceerbaar voor een aantal futuristische soldaten, die er werkelijk alles aan lijken te doen om het wapen weer terug in hun bezit te kunnen krijgen. Daarnaast blijven de voordelen van het bezit van het mysterieuze wapen ook niet onopgemerkt bij de broer van Eli en de FBI. Het maakt het verhaal wat complexer dan op voorhand werd gedacht en met een sterke sciencefiction twist aan het eind van de film, kan je niets anders concluderen dan dat de film prima in elkaar steekt.

Kin is een heerlijk tussendoortje dat aan het eind zelfs nog weet te verrassen. Laat je hierbij overigens vooral niet leiden door de publiciteitscampagne, die stevig leunt op het feit dat het een film betreft van de makers van Stranger Things; de film lijkt werkelijk in niets op de succesvolle Netflix-serie. Dat betekent gelukkig niet dat je je hoeft te vervelen. Toch duurt het een klein uurtje voordat het spektakel ook daadwerkelijk losbarst. Gelukkig is de onderlinge chemie tussen cast en crew prima, waarbij James Franco de show weet te stelen met zijn rol als etterige gangster. En als het dan werkelijk los gaat ziet alles er gelukkig bovengemiddeld goed uit, zeker gezien het minimale budget. Het maakt Kin tot een fijne film die weet te vermakelijk tot aan de laatste minuut.

18 september, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek