Knock Knock

Informatie

RegieEli Roth
Jaartal2015
Releasedatum03-09-2015
Speelduur95 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastKeanu Reeves, Ana de Armas en Colleen Camp

Evan Webber is architect en een toegewijde vader, die met zijn gezin in een prachtig huis in Hollywood woont. Als zijn vrouw en kinderen besluiten om een weekendje naar het strand te gaan, besluit Evan om thuis te blijven. Zo kan hij in alle rust aan zijn project werken zonder gestoord te worden. Als het ’s avonds hard begint te regenen en Evan onder het genot van een muziekje lekker aan het werk is, wordt er plots onverwacht op de deur geklopt. Als hij open doet staan daar twee bloedmooie jonge meiden die verdwaald zijn. Evan laat de meiden binnen om even op te warmen en een taxi te bellen. Al snel slaat de sfeer om en Evan beland in een nachtmerrie waaraan hij niet meer kan ontsnappen.

Eli Roth is onderdeel van de nieuwe generatie horrorregisseurs. Zijn films zijn veelal bloederig, goor en vooral erg spannend. Hij lanceerde zijn carrière op het grote doek met de film Cabin Fever, die door vele fans wordt gezien als een ode aan de Evil Dead-films. Roth’s grote voorbeeld was dan ook Sam Raimi, iets dat hij nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Toch verschilt Knock Knock wel degelijk van zijn eerdere werk, want hoewel de film het labeltje horror krijgt opgespeld is de film absoluut geen horrorfilm. De spanning loopt hoog op in de film en doet veelal sterk denken aan de ijzersterke film Hard Candy. De zieke twists die de film neemt zullen je vaak naar het puntje van je stoel brengen en dat laat Roth je dan ook zeer sterk zien en voelen.

In de hoofdrol zien we Keanu Reeves schitteren. Reeves zijn carrière zit na een periode van flops en matige films eindelijk weer eens in de lift. Met John Wick was hij dan ook helemaal terug en deze lijn hoopt hij met Knock Knock door te zetten. In de rollen van de natgeregende dames Genesis en Bel zien we actrices Lorenza Izzo en Ana de Armas. Izzo is overigens geen onbekende van regisseur Eli Roth, zo speelde ze in het verleden al de hoofdrol in de film The Green Inferno. Daarnaast is Izzo de vrouw van Roth dus daarmee vallen de puzzelstukjes snel in elkaar. De Armas maakt haar debuut in een Amerikaanse film en laat direct een goede indruk achter. Door de zeer jeugdige uitstraling van de dames zal je heel vaak erg ongemakkelijk in je bioscoopstoel zitten, want de seksscènes zijn voor een thriller best expliciet.

De film bevat een beklemmend sfeertje, iets dat gedurende de film alleen maar sterker lijkt te worden. Evan begaat de fout door zich te laten verleiden door de dames, waarna een hartstochtelijk avontuurtje volgt. Als Evan de volgende ochtend wakker wordt, zijn de dames er nog steeds en ze zijn ook duidelijk niet van plan weg te gaan. Dit loopt dan ook flink uit de hand, alleen neemt Evan hierin soms echt onbegrijpelijke beslissingen. Zo beginnen de dames de kunstwerken van Evan’s vrouw te bekladden en halen ze zijn huis praktisch overhoop te halen. En hoewel de dames Evan chanteren met van alles en nog wat, lijkt het soms toch dat hij zich vrij gemakkelijk van de dames zou kunnen ontdoen. Maar goed, als de makers daarop aan hadden gestuurd was het een vrij korte film geweest waarbij de spanning ver te zoeken was natuurlijk.

Naar het einde toe wordt de film helaas wat ongeloofwaardig. Als Evan bijvoorbeeld vastgebonden zit op een stoel en zijn vriend de kunstwerken van zijn vrouw komt ophalen, had hij direct al kunnen weten dat de dames daar niet hoorden. Ook de masseuse die voor de deur staat en de dames ziet had normaal gesproken de vrouw van Evan allang ingelicht. Het zijn zaken die helaas storend werken voor de film, maar buiten deze (relatief) kleine ongeloofwaardigheden is Knock Knock zeker de moeite waard. Verwacht alleen geen horrorfilm, want dan kom je echt van een koude kermis thuis. Er zitten zeker een paar brute stukken in de film, maar die zijn zeker niet genoeg om de film onder de noemer horror te laten vallen.

Knock Knock is een erg sterke thriller geworden die je tot het einde in zijn greep zal houden. De vreemde bochten waarin het verhaal zich van tijd tot tijd wringt maken het dat de film niet echt voorspelbaar wordt. Wel brengt dit een aantal ongeloofwaardigheden met zich mee. De boodschap die de film met zich meebrengt is luid en duidelijk en weet de kijker ook na de film nog een poos bezig houden. Daarnaast zal je je bij de seksscènes soms aardig ongemakkelijk voelen, wat vooral ligt aan de informatie die je op dat moment uit de film haalt. Knock Knock is het zeker waard om voor op de bioscoopdeur te kloppen, maar bereid je voor op een spannende en soms vooral ongemakkelijke rit.

3 september, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek