Kong: Skull Island

Informatie

RegieJordan Vogt-Roberts
Jaartal2017
Releasedatum09-03-2017
Speelduur118 minuten
DistributeurWarner Bros. Pictures International Holland BV
CastTom Hiddleston, Samuel L. Jackson, John Goodman, Brie Larson, Jing Tian, John Ortiz en Terry Notary

Huurling James Conrad wordt door een overheidsagent ingehuurd om het paradijselijke Skull Island in kaart te brengen. Diezelfde overheidsagent stelt ook luitenant-kolonel Preston Packard aan als leider van het team dat Conrad begeleidt. Al snel worden zij vergezeld door pacifistische journaliste Mason Weaver. Zij denkt dat de operatie een dekmantel is voor een militaire operatie en ze vindt dat deze bekend moet worden gemaakt. Aangekomen op het eiland wordt er besloten om met explosieven te bepalen of de grond hol is van het eiland, dit ondanks bezwaren van Conrad. Dit blijkt dan ook een grote fout te zijn geweest als er een helikopter uit de lucht wordt geslagen door een gigantische gorilla, op het eiland beter bekend onder de naam Kong.

Sinds 1933 is de mythische gorilla Kong niet meer weg te denken uit het filmlandschap. Met de zoveelste film met Kong in de hoofdrol is de kans natuurlijk aanwezig dat dit leidt tot een inspiratieloze remake. Toch bewees regisseur Peter Jackson in 2005 nog dat zelfs het klassieke verhaal met veel succes in een vers jasje gestoken kon worden. Voor deze versie lieten de makers het klassieke verhaal vallen en kozen zij voor een compleet nieuw avontuur. Dit valt natuurlijk te prijzen en daarmee was de interesse dan ook direct gewekt. Voor deze film werd de setting verplaatst naar 1973, als de Vietnam oorlog nog in volle gang is. Mede dit zorgt ervoor dat we een soort King Kong versus Apocalypse Now krijgen voorgeschoteld en dit komt de sfeer zeker ten goede. Soms waan je jezelf bijna in de jaren, al verraden de spectaculaire effecten dat dit wel degelijke een film van deze tijd is.

Waar de film in uitblinkt is de veelvuldig aanwezige actie, maar waar veel blockbusters van tegenwoordig deze scènes met flitsend camerawerk richting de kijker smijt gooit regisseur Vogt-Roberts het hier over een andere boeg. De gevechten tussen Kong en de andere mythische wezens die op Skull Island leven worden namelijk met vrij ingetogen camerawerk vertoond. Dit zorgt ervoor dat de scènes beter te volgen zijn, waarbij de film wordt geholpen door de prachtige CGI-effecten die overigens ook in 3D erg goed uit de verf komen. Het is dan ook vanaf de eerste minuut genieten geblazen, want de film neemt gelukkig niet al teveel tijd om alle lijnen uit te zetten en verhuist al snel naar Skull Island. Een verademing, want veel films nemen toch echt een veel te lange aanloop voordat er ook maar iets gebeurt.

Ook de humor is precies in evenwicht, waarbij vooral John C. Reilly met zijn droge humor de lachers op zijn hand weet te krijgen. Ook is Samuel L. Jackson heerlijk op dreef als de wraakzuchtige Preston Packard, die met zijn catchy one-liners toch weer een genot is om naar te kijken. Toch zijn er ook wat kleine smetjes. Zo krijgen de kijkers geen band met de hoofdpersonen, waardoor het je uiteindelijk zorg is wie er noodlottig aan zijn eind komt. Dit is iets waar de makers wellicht iets meer aandacht aan hadden kunnen besteden. Ook is het verhaal soms wat aan de voorspelbare kant, al zal dit je uiteindelijk een zorg zijn, want je krijgt namelijk precies waarvoor je komt! Kong: Skull Island is een adrenalinerit en misschien wel een van de coolste monsterfilms die we de afgelopen jaren te zien hebben gekregen op het witte doek.

Kong: Skull Island is een pure adrenalinerit geworden, die groots uitpakt na een vlotte opbouw. Dit zorgt ervoor dat je van de eerste tot de laatste seconde vermaakt wordt, iets dat puur te danken is aan de opbouw van de spanning, de niet al te lange introductie van de karakters en natuurlijk Kong zelf. De keuze om de film te plaatsen in de jaren 70 pakt zeer goed uit, waarbij enkel de oogstrelende CGI-effecten verraden dat we hier met een hedendaagse film te maken hebben. Kong: Skull Island is bij tijd en wijlen overdonderend, zorgt voor topentertainment en we mogen nu al concluderen dat de film een van de tofste popcornblockbusters is we dit filmjaar op het witte doek voorbij zullen zien komen.

Tip: Neem de moeite om de credits uit te zitten, want de moeite loont met een verrassend en onthullend stukje film.

10 maart, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek