Land of Mine

Informatie

RegieMartin Zandvliet
Jaartal2015
Releasedatum25-10-2016
Speelduur100 minuten
DistributeurParadiso Filmed Entertainment
CastRoland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Louis Hofmann, Joel Basman, Emil Belton en Oskar Belton

De Deense kust ligt bezaaid met landmijnen. In de dagen die volgen na de overgave van de Duitsers in mei 1945 wordt een groep jonge Duitse soldaten overgedragen aan de autoriteiten. Ze worden gedwongen om een strand met duizenden landmijnen te ruimen die door de Duitsers zelf werden geplaatst. Onder leiding van een door haat gedreven sergeant voeren de jongeren met gevaar voor eigen leven de dodelijke taak uit, maar ze beseffen al snel dat de oorlog voor hun nog niet ten einde is.

Nederland was niet het enige land dat na de Tweede Wereldoorlog bezaaid lag met mijnen, ook de Deense kust lag vol met ingegraven landmijnen. Verzwakte, vaak zeer jonge, Duitse krijgsgevangen moesten deze ruimen. Op hun aangrijpende verhaal concentreert de film van Martin Zandvliet zich, die zijn Nederlands klinkende naam overigens te danken heeft aan zijn Hollandse vader. Het is eigenlijk opvallend dat er nooit veel aandacht is geweest voor het ruimen van de mijnen. Wellicht had dit ook te maken met schaamte en schuldgevoel. Zo was het ruimen door krijgsgevangenen in strijd met de afspraken van de Geneefse conventie, die handelt over de bescherming van de krijgsgevangene.

Centraal in het verhaal staat de hardvochtige Deense Sergeant Rasmussen, gespeeld door Roland Møller. Hij geeft leiding aan de groep jongeren en is door de oorlog voorzien van een flinke haat jegens de Duitsers. Het zorgt ervoor dat hij de jongeren bikkelhard en zonder genade behandelt. Echter, als hij meer en meer tijd met de jongens doorbrengt en er slachtoffers in de groep vallen, verandert zijn houding steeds meer. Deze verandering die het personage doormaakt is natuurlijk iets wat we al veel vaker in films hebben gezien, maar ondanks dat dit een sterke invloed heeft op het eindresultaat is dit duidelijk niet het belangrijkste en interessantste aan de film. Het grootste gedeelte van de jonge cast werd overigens gespeeld door niet-professionele acteurs.

Waar de film echt indruk mee weet te maken is namelijk de wijze waarop de spanning al snel wordt opgevoerd tot ongekende hoogte. Nog knapper is het dat dit vrijwel de gehele film wordt volgehouden. Als kijker heb je namelijk al snel medelijden met de jonge krijgsgevangen. Niet zo gek als je bedenkt dat het hier tieners betreft, die door Hitler aan het einde van de oorlog in een wanhoopspoging naar het front werden gestuurd. Niet onschuldig, maar opgegroeid in een wereld zoals wij dat ons vandaag de dag niet meer voor kunnen stellen. Het zorgt ervoor dat iedere mijn die onschadelijk moet worden gemaakt je weer een nagel kost door het nagelbijten.

Extra’s: Helaas zijn er op deze release geen extra’s toegevoegd. Dat is spijtig, want zeker omdat de film zo’n onbelicht onderwerp behandelt, had een documentaire hierover een zeer interessante toevoeging kunnen zijn.

Land of Mine is een zenuwslopende film, die handelt over een wat onderbelicht verhaal uit de eerste dagen na de Tweede Wereldoorlog. Wat het verhaal zo aangrijpend maakt is dat het hier om levensgevaarlijke handelingen gaat die werden uitgevoerd door jongemannen, kinderen vaak nog. Van de tweeduizend jongeren wist uiteindelijk maar de helft het ruimen te overleven. Zandvliet zet zichzelf met deze film direct op de kaart, wat nog maar eens blijkt uit het feit dat deze film de Deense inzending is in de categorie Beste Buitenlandse Film voor de aanstaande Oscars. Voor zijn volgende project The Outsider, dat speelt in het na-oorlogse Japan, mag hij rekenen op een cast met onder andere Jared Leto. Dan zal blijken of deze sterke film de start is geweest van meer internationaal succes.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

31 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer