Last Christmas

Informatie

RegiePaul Feig
Jaartal2019
Releasedatum15-04-2020
Speelduur102 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastEmilia Clarke, Henry Golding, Michelle Yeoh, Emma Thompson, Boris Isaković en Rebecca Root

De jonge en soms wat humeurige Kate werkt als een kerstelf in een kerstwinkel in Londen die het hele jaar door open is. Ze is een echte pechvogel die steeds de verkeerde beslissingen neemt en onlangs dakloos geworden nadat haar huisgenoot haar buiten heeft gezet. Terwijl ze aan het werk is, merkt ze opeens een man op. Hij blijkt Tom te heten en ze maakt een praatje met hem. Na opnieuw een onsuccesvolle auditie ziet ze Tom opnieuw en als ze een wandeling maken weet hij haar te charmen met zijn ongewone observaties. Terwijl Londen zich klaarmaakt voor de mooiste tijd van het jaar, lijken Tom en Kate niks met elkaar gemeen te hebben. Toch doet hij haar wereldbeeld wankelen en breekt hij langzaam door de muur die zij om zich heen heeft gebouwd. Soms moet je naar je hart durven luisteren… and you gotta have faith!

Waar er normaliter maar enkele maanden tussen een run in de bioscoop en de home entertainment release van films zit, zorgt dit voor een probleem bij films die tijdgebonden zijn. Nu zijn romantische films die uitgebracht worden rond Valentijnsdag nog wel te verkopen in een ander jaargetijde, maar anders is dat met een kerstfilm. Als het woord ‘kerstmis’ dan ook nog eens in de titel zit heb je met een release in april nou niet bepaald een titel waar menigeen om zal staan te springen. Het is het geval met Last Christmas, de nieuwe romkom van Paul Feig. Een kerstfilm associeer je tenslotte met een bepaalde tijd van het jaar en het was dan ook niet voor niets dat toen de bioscooprelease was. Blijkbaar wilde men niet een heel jaar wachten tot het weer december, en dus kerst, zou worden en daarom verschijnt Last Christmas op een wat vreemde tijd van het jaar als home entertainment release.

Kleine reddingsboei voor de film is dat we in de film ook een kerstwinkel zien die het gehele jaar door open is. Daarnaast leunt de film vooral op komedie en romantiek en minder op het werkelijke kerstgevoel. Ook kunnen we niet ontkennen dat het sowieso niet erg is om naar Emilia Clarke te kijken, de actrice die furore maakte als Daenerys Targaryen in HBO-serie Game of Thrones, maar hier toch een hele andere kant van zichzelf laat zien. Het gaat haar bijzonder goed af, waarbij ze ook geholpen wordt door de goede chemie met haar tegenspeler. En dat is Henry Golding, de in Maleisië geboren Brit die definitief doorbrak met zijn rol in Crazy Rich Asians. Andere opvallende rollen zijn er voor Michelle Yeoh en Emma Thompson. Yeoh is vooral bekend van haar rollen in martial arts-films, maar speelt hier Santa, de eigenaresse van de kerstwinkel en Thompson speelt Petra, de Croatische moeder van Kate.

Naast de cast is er nog een andere ster in de film; de muziek van George Michael en Wham! Deze is namelijk prominent aanwezig in Last Christmas, waaronder natuurlijk ook de bitterzoete kerstklassieker waar de film haar naam aan ontleent. En voor wie een standaard romkom verwacht zit er nog een klein addertje onder het gras. Er zit namelijk een hartverwarmende twist in het verhaal. Niets vernieuwends en wellicht voor sommige oplettende kijkers zelfs wat goedkoop, maar voor ieder ander zorgvuldig geplaatst zonder dat het allemaal erg geforceerd overkomt. Het maakt deze Last Christmas tot een film die juist in deze rare tijden zomaar kan zorgen voor een aangename filmavond met deze film voor het hele gezin. Daarnaast zullen liefhebbers van George Michael sowieso hun vingers aflikken bij de film, die bovendien een eerder onuitbracht nummer van de zanger een thuis geeft.

Extra’s: Zelfs als je bedenkt dat releases van Universal veelal vergezeld gaan van het nodige bonusmateriaal, zit de Blu-ray release van Last Christmas opvallend vol met extra’s.
· Alternate Ending (01:53) Regisseur Feig introduceert het bonusmateriaal, waarna we een alternatief einde van pakweg een minuut zien.
· Alternate Opening (01:11) Geen introductie dit keer.
· Blooper Reel (14:30) Een stevige bloopercompilatie, dit keer weer wel geïntroduceerd door Feig.
· Deleted/ Alternate/ Extended Scenes (22:45) Een flinke verzameling met verwijderde, alternatief of verlengde scènes; Not Up to West End Standards (extended), Tom Shows Kate the City, Kate Arrives at Jenna and Rufus’ Place, Kate Brings a Date Back, Kate Gets Kicked Out (extended), Kate Has No Place to Go, Kate Lonely at the Bar, Kate is Late, Tom Does So Much Good, Kate Has An Audition, Kate Returns the Skates, Kate and Marta Fight (alternate), Petra Is Afraid (extended), Kate at the Shelter (extended) en Tom Has Something to Say (alternate).
· Last Christmas Full Performance (03:56) Een volledige versie van Emilia Clarkes’ Last Christmas, met introductie van Feig.
· Director in Vision (01:51) Een verdere inleiding van de behind the scenes beelden door Feig.
· It’s All So Cold (02:00) Twee minuten met een klagende Clarke over de kou die werkelijk over heerst.
· Try Not to Laugh (06:04) Cast en crew kunnen niet voorkomen dat zij in de lach schieten bij een bepaalde opname.
· A Legacy Revealed (02:43) Een wel erg korte blik op hoe het script een sneeuwbaleffect in gang zette.
· Pure Golding (01:28) Een diepere blik op Henry Goldings’ Tom, de mannelijke inbreng in deze romkom.
· Emilia Recording Session (02:14) Een loftrompet over Clarkes’ vocale inbreng in de film.
· Love Letter to London (03:36) De voordelen van het filmen op locatie in Londen.
· Santa and Her Elf (02:47) Een rondleiding over de Yuletide Wonderful-set en een blik op de relatie tussen Michelle Yeoh ‘Santa’ en Kate.
· Paul Feig takes Over the Team (03:34) Feig haalt herinneringen op aan zijn dag als tourgids bij de Universal Studios.
· 12 Days of Production (10:21) Cast en crew videojournalen van de set.
· Audiocommentaar: Verzorgd door regisseur Paul Feig.
· Audiocommentaar: Verzorgd door Paul Feig en producer, co-writer en actrice Emma Thompson.

Last Christmas is enerzijds wellicht een vreemde release in april, maar anderzijds vooral een fijne en vooral welkome mix van humor en drama in deze zware rare tijden. Natuurlijk zijn clichés onvermijdelijk, de film zit er werkelijk vol mee. Toch is er een talentvolle cast die een goede chemie met elkaar hebben en zijn Clarke en Golding acteurs die goed zullen liggen bij het publiek. Clarke kan niet helemaal verbloemen dat er richting het einde een wel erg grote ommeslag openbaart, maar de film is zo’n feel good aanslag op de kijker dat je het de makers vergeeft. Wie een standaard romkom verwacht zal verrast worden, want de film heeft zelfs nog een kleine, maar hartverwarmende twist in huis. Het maakt Last Christmas tot een fijne film in deze rare tijden waarin we best wat mogen lenen van het warme gevoel dat we normaal toch vooral treffen in de decembermaand.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

1 mei, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e811b9d39370_selected-products" products="9200000126680599,9200000126680601,9200000122003488,9200000131840132,9200000130188424" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer