Legend

Informatie

RegieBrian Helgeland
Jaartal2015
Releasedatum08-06-2016
Speelduur131 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastTom Hardy, Christopher Eccleston, Emily Browning, Taron Egerton en Colin Morgan

Londen wordt in de jaren 60 geterroriseerd door de tweelingbroers Reggie en Ronny Kray die de grimmige onderwereld langzaam overnemen. Reggie lijkt daarbij de zaken aardig onder controle te hebben, maar zijn krankzinnige broer Ronny gooit al snel roet in het eten. Als Reggie verliefd wordt op de mooie Frances ontstaat er zelfs zo’n wrijving tussen de broers, dat de eerste scheurtjes in hun imperium zichtbaar beginnen te worden en zij uiteindelijk zelfs moeten vrezen voor hun leven. Dit is het verhaal van de opkomst en ondergang van de broers die tot de dag van vandaag nog worden gezien als de grootste criminelen in de Britse geschiedenis.

Bij het lezen van het artwork van de Blu-ray zal je direct enthousiast raken. De makers van deze film pretenderen namelijk dat we hier te maken hebben met een epische gangsterfilm gaat in de trant van films als Scarface en Goodfellas, niet zo vreemd natuurlijk gezien het bronmateriaal. Tel daarbij op dat de film geregisseerd is door Brian Helgeland, de screenwriter van L.A. Confidential, en de dubbele hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan Tom Hardy en dan kunnen we al snel concluderen dat de verwachtingen toch aanzienlijk zijn. Hardy is de laatste jaren natuurlijk zeer succesvol, zo speelde hij op erg sterke wijze de rol van Max in Mad Max: Fury Road en zijn fenomenale rol in de drievoudig Oscarwinnende film The Revenant zal weinigen zijn ontgaan.

Helaas kunnen we al snel stellen dat deze film niet in een adem genoemd mag worden met de eerder genoemde klassiekers. Zo valt na een overigens veel te trage opening direct op dat de zogenaamde achterbuurten van het straatarme Londen uit de jaren 60 er veel te gestileerd uit zien. Wel is het indrukwekkend om te zien hoe Hardy op geloofwaardige wijze twee totaal verschillende types neer weet te zetten, waarbij je al snel vergeet dat je naar een en dezelfde acteur kijkt. Hij brengt met zijn excellente vertolking de broodnodige balans in de film. Helaas is de film verder redelijk tam.

Want hoewel het verhaal zich zeker leent voor een sterke gangsterfilm wordt het geheel veel te braaf gebracht en mist de film het rauwe randje dat de film zo nodig heeft. Als de vijand gevangen wordt genomen om hem zo via martel praktijken informatie los te peuteren, stoppen de makers eigenlijk op het verkeerde moment met filmen waardoor de impact minimaal blijft. Gelukkig wordt de film naar het einde toe een stuk beter en zelfs iets grimmiger, iets wat mede wordt ingezet door een gruwelijke scène die zo uit het eerder genoemde Goodfellas lijkt te zijn gestapt. Zo kunnen we dan ook zeker niet van een totale mislukking spreken.

Extra’s: Naast een viertal trailers, bevat de Blu-ray geen bonusmateriaal. Onbegrijpelijk eigenlijk, want het gaat hier om de meest beruchte criminelen uit de Britse geschiedenis. Een documentaire over de broers of een kijkje achter de schermen had dan ook geen overbodige luxe geweest.

Legend is een matige gangsterfilm, die zichzelf de nek omdraait doordat het net dat rauwe randje mist dat de film zo nodig heeft. De veel te gestileerde achterbuurten van Londen en een te trage opening doen daar overigens ook een flinke duit bij in het zakje en dit zorgt er dan ook voor dat Legend absoluut niet de film is geworden waar wij eigenlijk zo op hadden gehoopt. Van een totale mislukking kunnen we niet spreken, want het is Tom Hardy die op werkelijk briljante wijze de film naar een hoger niveau weet te tillen. Toch had deze verfilming van een biografie die vertelt over grote broederliefde dat uiteindelijk de ondergang van een imperium betekende zoveel meer kunnen zijn.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

5 juli, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Michel van Beek